Dziękujemy wszystkim za udział we wczorajszym spotkaniu na żywo poświęconemu japońskim kwitnącym wiśniom, pt. Nikt nie odwoła nam sakur! Od wczoraj nagranie miało grubo ponad 1000 wyświetleń. W wyniku tego spotkania (i dyskusji na grupie podróżniczej „Japonia budżetowo”) powstaje mapa z lokalizacją skupisk sakur poza Japonią. (W tym w Polsce!) Mapę niebawem opublikujemy na blogu. W najbliższych dniach postanie też artykuł o „sakurowych” słodyczach i specjałach. Tymczasem poniżej znajdują się: link do oryginalnego zapisu transmisji na Facebooku, video na YouTube oraz link do podcastu audio w serwisie Spreaker. To wszystko dla tych, którzy nie mogli być wczoraj z nami na żywo lub chcą prześledzić przebieg spotkania jeszcze raz.

Nikt nie odwoła nam sakur!

Nagranie ze spotkania LIVE o Japonii (06.03.2021)

Podczas spotkania pokazaliśmy Wam zdjęcia sakur z Tokio oraz Nahy (na Okinawie), których kwiaty bardzo się różnią. Rozmawialiśmy o słodyczach, przekąskach i alkoholach z płatkami sakury, rozbiliśmy degustację specjalnej edycji sakurowych Pocky. Nasz gość, Anna Bielak z KimonoTEKI, autorka książki Zrozumieć kimono, opowiedziała o tym, jak traktowany i interpretowany jest motyw pąków, kwiatów, czy gałązek sakury na kimonach oraz yukatach. Pokaywaliśmy też czym się różnią morele japońskie (ume), potocznie zwane u nas „śliwami” od japońskich wiśni (sakura). Zobaczcie sami!

P.S. Kolejne spotkanie na żywo odbędzie się 20.03.2021 r (sobota). Spotkanie będzie poświęcone tematyce japońskiej kuchni sportretowanej w filmach, komiksach, animacjach. Już dzisiaj zapisz się na towarzyszące spotkaniu wydarzenie na Facebooku – Kuchnia japońska w popkulturze (link) lub na nasza listę mailingową, aby otrzymać mailem przypomnienie o spotkaniu (zapisy tutaj).


Zapisz się na „Rzeczy Do Japonii”

Lista mailingowa do JaponiiJeśli planujesz wyjazd do Japonii, zapisz się na listę (link) osób, którym wysyłamy dodatkowe materiały przydatne podczas podróży do Japonii, polub nas na Facebooku i obserwuj nasz kanał YouTube.


O autorze:

Pracuje na Politechnice Warszawskiej jako adiunkt. W wolnym czasie bloguje o podróżach i gotowaniu; z uporem maniaka uczy się japońskiego i chińskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…