Site icon Byłem tu. Tony Halik.

Matsuri Piknik z Kulturą Japońską 2015 – Zapraszamy na pokaz zdjęć z Japonii „101 ziarenek ryżu”

W najbliższą sobotę, na warszawskim Torwarze, odbędzie się kolejna edycja imprezy Matsuri Piknik z Kulturą Japońską. Przy okazji pikniku będzie można obejrzeć nasze zdjęcia i posłuchać opowieści z podróży po Kraju Kwitnącej Wiśni. Tym razem będziemy opowiadać o podróżach w kontekście japońskiej kuchni. Zapraszamy na prezentację pt. 101 ziarenek ryżu. Znaczenie szczegółu w japońskiej sztuce kulinarnej.

Matsuri Piknik z Kulturą Japońską to obecnie jedna z największych, jeśli nie największa w Polsce impreza celebrująca japońską kulturę i popkulturę. Na Torwarze impreza gości już po raz drugi (przeczytaj relację z Matsuri 2014); wcześniej piknik odbywał się pod chmurką, na Agrykoli. Zeszłoroczna edycja była bardzo udana (relację przeczytacie tutaj), zwłaszcza miło wspominamy część kulinarną i fantastyczne takoyaki, dlatego tym chętniej weźmiemy udział w tegorocznym Matsuri.

W tym roku na gości czekają m.in. występy bębniarzy z zespołu Taiko Connection, tancerzy z japońskiego zespołu Mashu i Sakuramai Poland, pokazy sztuk walki, muzyka japońska, zarówno współczesna jak i tradycyjna. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

 

Podczas zeszłorocznej edycji Matsuri można było pozować do zdjęć „pod kwitnącymi sakurami”

Matsuri Piknik z Kulturą Japońską:
101 ziarenek ryżu. Znaczenie szczegółu w japońskiej sztuce kulinarnej
(prelekcja Byłem tu. Tony Halik.)

Szczególnie gorąco zapraszamy do salki seminaryjnej o godzinie 14:40, kiedy to będziemy opowiadać o naszych kulinarnych podróżach po Japonii. Zabierzemy Was do kilku miejsc słynących z poszczególnych potraw – m.in. zaprosimy Was na sobę do Nagano, na okonomiyaki do Hiroszimy, na fugutakoyaki do Osaki, na sushi do Tokio, na największy targ rybny świata Tsukiji-shijo, czy na wielodaniowy posiłek w stylu Kaiseki do Kioto. Opowiemy nieco o tradycjach japońskiej kuchni i przywiązaniu Japończyków do szczegółu – czy to podczas herbacianej ceremonii, czy podczas serwowania sukiyaki w stuletniej restauracji w tokijskiej Asakusie.  Zapraszamy na prezentację pt. 101 ziarenek ryżu. Znaczenie szczegółu w japońskiej sztuce kulinarnej.

 

 

Exit mobile version