Kuchnia japońska: japońskie dania i ich rodzaje. Zrobiłam update artykułu, w którym omawiam 15 najważniejszych kategorii japońskich dań (z przykładami potraw i linkami do przepisów).
Japońskie dania i ich rodzaje
Kategorie dań japońskich – podział potraw z uwagi
na technikę przygotowania / typ posiłku / główny składnik
Japońskie potrawy tradycyjnie dzieli się na grupy z uwagi na zastosowane do ich przyrządzenia techniki kulinarne (np. yaku – smażenie), typ posiłku (np. zensai – przystawki), czy główny składnik dania (np. gohan – ryż). Poniżej opisałam 15 najważniejszych kategorii japońskich potraw.
Czytaj dalej → →
- Grupa dyskusyjna na Facebooku >> Kuchnia japońska
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, obserwuj nasze profile na Facebooku (Byłem tu. Tony Halik. & O Japonii) i kanał YouTube: O Japonii oraz