Japońskie potrawy których trzeba spróbować

Tu jesteś:Japońskie potrawy których trzeba spróbować

Japonia na talerzu: japońskie potrawy, których trzeba spróbować

Autor: | 2018-05-25T09:39:44+00:00 26.03.2018|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Podróże, Post sponsorowany|Tagi: , , , , , , |

W Twojej głowie zakiełkował pomysł, by wybrać się do Japonii, ale nie bardzo wiesz, czy ten kraj będzie dla Ciebie odpowiedni pod względem kulinarnym? Zastanawiasz się, co można zjeść w Japonii poza sushi? Świetnie [...]

Wakame soba – gryczany makaron soba na zimno [przepis]

Autor: | 2018-05-25T09:41:45+00:00 14.09.2017|Kategorie: Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|

Ostatnio pokazałam, jak przyrządzić japońską zupę z gryczanym makaronem soba. Dzisiaj zamierzam Was przekonać, że soba wspaniale smakuje także na zimno. Chcę Was namówić do wypróbowania jednego z moich ulubionych, acz [...]

Toshikoshi soba – noworoczny makaron soba [przepis]

Autor: | 2018-05-25T09:41:44+00:00 12.09.2017|Kategorie: Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|

Dzisiaj spróbuję Was namówić do wypróbowania dania, bez którego Japończycy nie umieją sobie wyobrazić obchodów Nowego Roku. Chodzi o toshikoshi soba – noworoczny makaron soba. Poniżej zamieściłam prosty przepis na to danie. [...]

Kuchnia japońska: przepis na zupę miso (miso shiru)

Autor: | 2018-05-25T09:41:49+00:00 22.08.2017|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|

Dzisiaj przepis na zupę miso, czyli jedną z bardziej znanych potraw kuchni japońskiej. Przygotowuje się ją szybko i łatwo, a do tego jest pyszna, zdrowa i – podobnie jak rosół – [...]

Shiso, czyli pachnotka – wielce smaczna roślina z japońskiej kuchni

Autor: | 2018-05-25T09:48:44+00:00 09.06.2015|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna|

Ostatnio, w kontekście przygotowywania ryżowych przekąsek onigiri pisałam, że moja ulubiona posypka do ryżu (jap. furikake) to yukari, czyli sproszkowane liście czerwonej pachnotki zwyczajnej. Wspominałam też, że świeża pachnotka (jap. shiso) [...]

Więcej artykułów