Kuchnia japońska

Tu jesteś:Kuchnia japońska

Kuchnia japońska: sushi i sahimi, okonomiyaki, ramen w Japonii, Japonia blog podróżniczy, blog kulinarny

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska to jedna z moich największych pasji. Od ponad 10 lat nieustanie zgłębiam jej tajniki – czytam i oglądam wszystko, co tylko znajdę na jej temat, gromadzę książki kucharskie oraz japońskie naczynia i utensylia, uczę się gotować od Japończyków, gdy jest okazja – odwiedzałam polskie i zagraniczne japońskie restauracje (sushirāmen jedliśmy m.in. w Nowym Jorku, Sao Paulo, Singapurze, Kuala Lumpur). Bardzo ważną częścią nauki języka japońskiego jest dla mnie opanowywanie prawidłowych japońskich terminów i znaków kanji oznaczających potrawy i techniki gotowania.
Wiedzę o japońskiej kuchni weryfikuję i poszerzam podczas kolejnych podróży do Japonii, których odbyłam już 6. Plan każdej podróży jest zawsze mocno skupiony wokół japońskich kulinariów. Na naszym blogu przeczytasz artykuły na tematy (np.):

Zacznij tutaj:

Systematyka:

Inne polecane artykuły:

Kuchnia japońska w Polsce – restauracje i DIY:

Podcast o japońskiej kuchni:

Kuchnia japońska – posty (od najnowszych)

Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji

Autor: | 2020-01-08T20:44:47+01:00 08.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Tuńczyk za 2 miliony dolarów. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. Wylicytował go Kiyoshi Kimura, by zaserwować go w jednej ze swoich restauracji [...]

Możliwość komentowania Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji została wyłączona

Kuchnia japońska: ochazuke

Autor: | 2020-01-04T19:41:21+01:00 05.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , |

Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste [...]

Możliwość komentowania Kuchnia japońska: ochazuke została wyłączona

Kanji tygodnia: olej (油)

Autor: | 2020-01-04T14:04:38+01:00 04.01.2020|Kategorie: Język japoński, Kanji tygodnia, Kuchnia japońska|Tagi: , , , , , , , , , , |

Ostatnio mało uwagi poświęciłam językowi japońskiemu, zatem nadrabiam. Przyszedł czas na nowe kanji tygodnia. I ponownie jest to jeden z moich ulubionych znaków. Zapraszam – [...]

Możliwość komentowania Kanji tygodnia: olej (油) została wyłączona

Podcast o Japonii №15 + Chie Piskorska (dzielimy się wrażeniami z Bunkasai i mówimy o nowym japonizmie)

Autor: | 2019-12-09T17:43:17+01:00 24.10.2019|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast o Japonii, Sztuka japońska|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №15 + Chie Piskorska (dzielimy się wrażeniami z Bunkasai i mówimy o nowym japonizmie). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Naszym gościem jest [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №15 + Chie Piskorska (dzielimy się wrażeniami z Bunkasai i mówimy o nowym japonizmie) została wyłączona

Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich Bunkasai 2019 + Onigiri Summit

Autor: | 2019-12-09T19:07:37+01:00 08.10.2019|Kategorie: btth live, Japonia 日本, Kuchnia japońska, Około podróży, Podróż kulinarna, Warszawa|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , |

20 października odbędzie się w Warszawie IV Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich Bunkasai 2019. W imieniu organizatorów zapraszamy na festiwal – szczególnie serdecznie zapraszamy na panel dyskusyjny Onigiri Summit, w którym bierzemy udział. [...]

Możliwość komentowania Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich Bunkasai 2019 + Onigiri Summit została wyłączona

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)

Autor: | 2019-12-09T17:44:24+01:00 27.08.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Dzisiaj rozmawiamy o wagashi [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury) została wyłączona
Więcej artykułów