Kuchnia japońska

Tu jesteś:Kuchnia japońska

Kuchnia japońska: sushi i sahimi, okonomiyaki, ramen w Japonii

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska to jedna z moich największych pasji. Od ponad 10 lat nieustanie zgłębiam jej tajniki – czytam i oglądam wszystko, co tylko znajdę na jej temat, gromadzę książki kucharskie oraz japońskie naczynia i utensylia, uczę się gotować od Japończyków, gdy jest okazja – odwiedzałam polskie i zagraniczne japońskie restauracje (sushirāmen jedliśmy m.in. w Nowym Jorku, Sao Paulo, Singapurze, Kuala Lumpur). Bardzo ważną częścią nauki języka japońskiego jest dla mnie opanowywanie prawidłowych japońskich terminów i znaków kanji oznaczających potrawy i techniki gotowania.
Wiedzę o japońskiej kuchni weryfikuję i poszerzam podczas kolejnych podróży do Japonii, których odbyłam już 6. Plan każdej podróży jest zawsze mocno skupiony wokół japońskich kulinariów. Na naszym blogu przeczytasz artykuły na tematy (np.):

Artykuły:

Systematyka:

Kuchnia japońska w Polsce – restauracje i DIY:

Kuchnia japońska – posty (od najnowszych)

Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi)

Autor: | 2019-08-06T16:39:20+02:00 06.08.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Japonia 日本, Japońska droga herbaty chado (sado), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi) została wyłączona

Japońskie makarony: ramen, soba, udon, somen, hiyamugi, okinawa soba i inne

Autor: | 2019-08-06T20:19:51+02:00 05.08.2019|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Kultura japońska, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , |

Ramen, soba, udon, somen… To tylko kilka przykładów najbardziej znanych japońskich makaronów. Bo japońskie makarony to cała gama tekstur i smaków. Dzisiaj omawiamy te najbardziej znane i najpopularniejsze; tłumaczymy, czym [...]

Możliwość komentowania Japońskie makarony: ramen, soba, udon, somen, hiyamugi, okinawa soba i inne została wyłączona

Podcast o Japonii №12 + Akita Ramen (o zupie miłości, kto stoi na czele Ramen Armii i czym jest Japaron)

Autor: | 2019-08-06T16:41:44+02:00 09.07.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Anime, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna, Polecane restauracje w Japonii - gdzie warto|Tagi: , , , , , , |

Podcast o Japonii №12 + Akita Ramen (o zupie miłości, kto stoi na czele Ramen Armii i czym jest Japaron). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №12 + Akita Ramen (o zupie miłości, kto stoi na czele Ramen Armii i czym jest Japaron) została wyłączona

Podcast o Japonii №5 (ten o zupach ramen, najlepszym sushi na świecie i tysiącu innych nieznanych pyszności)

Autor: | 2019-07-25T15:35:22+02:00 21.03.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Informacje praktyczne, Jak zorganizować wyjazd do Japonii, Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna, Podróże|Tagi: , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №5 (ten o zupach ramen, najlepszym sushi na świecie i tysiącu innych nieznanych pyszności). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii bezpośrednio na naszej stronie. [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №5 (ten o zupach ramen, najlepszym sushi na świecie i tysiącu innych nieznanych pyszności) została wyłączona

Japońska kuchnia wegańska w Warszawie – nowości: Peko Peko i Uki Green

Autor: | 2019-03-23T06:34:51+02:00 14.03.2019|Kategorie: Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Podróże, Recenzja restauracji|Tagi: , , , , , , , , , , |

Japońska kuchnia wegańska w Warszawie. Nowości przy Politechnice. Coraz więcej moich znajomych przechodzi na dietę wegetariańską, a nawet wegańską. Chociaż sami mięso i owoce morza [...]

Możliwość komentowania Japońska kuchnia wegańska w Warszawie – nowości: Peko Peko i Uki Green została wyłączona

Mugi: najbardziej japońskie sushi w Warszawie

Autor: | 2019-05-30T10:37:15+02:00 08.03.2019|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Recenzja restauracji, Warszawa|Tagi: , , , , , |

Do artykułu o warszawskiej restauracji Mugi przymierzałam się od dawna. Jest to miejsce, gdzie można spróbować japońskich specjałów, których próżno szukać gdzie indziej, jak np. kushiage czy kakigōri. U nich też pojawił się [...]

Możliwość komentowania Mugi: najbardziej japońskie sushi w Warszawie została wyłączona
Więcej artykułów