Kuchnia japońska

Tu jesteś:Kuchnia japońska

Kuchnia japońska: sushi i sahimi, okonomiyaki, ramen w Japonii, Japonia blog podróżniczy, blog kulinarny

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska to jedna z moich największych pasji. Od ponad 10 lat nieustanie zgłębiam jej tajniki – czytam i oglądam wszystko, co tylko znajdę na jej temat, gromadzę książki kucharskie oraz japońskie naczynia i utensylia, uczę się gotować od Japończyków, gdy jest okazja – odwiedzałam polskie i zagraniczne japońskie restauracje (sushirāmen jedliśmy m.in. w Nowym Jorku, Sao Paulo, Singapurze, Kuala Lumpur). Bardzo ważną częścią nauki języka japońskiego jest dla mnie opanowywanie prawidłowych japońskich terminów i znaków kanji oznaczających potrawy i techniki gotowania.
Wiedzę o japońskiej kuchni weryfikuję i poszerzam podczas kolejnych podróży do Japonii, których odbyłam już 7. Plan każdej podróży jest zawsze mocno skupiony wokół japońskich kulinariów. Na naszym blogu przeczytasz artykuły na tematy (np.):

Zacznij tutaj:

Systematyka:

Inne polecane artykuły:

Kuchnia japońska w Polsce – restauracje i DIY:

Podcast o japońskiej kuchni:

Kuchnia japońska – posty (od najnowszych)

Japoński rok od kuchni – recenzja empiryczna (sprawdzamy przepisy!)

Autor: | 2020-07-20T20:23:23+02:00 20.07.2020|Kategorie: Książki japońskie i o Japonii, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , |

Japoński rok od kuchni – recenzja empiryczna. Przyszedł czas na naszą recenzję książki z przepisami na japońskie dania, którą wydało ostatnio Wydawnictwo Kirin. I będzie to recenzja nie na sucho, ale na podstawie moich doświadczeń w kuchni. [...]

Możliwość komentowania Japoński rok od kuchni – recenzja empiryczna (sprawdzamy przepisy!) została wyłączona

Przedpremierowo: Japoński rok od kuchni – nowa książka poświęcona japońskiej kuchni

Autor: | 2020-06-25T12:15:11+02:00 25.06.2020|Kategorie: Książki japońskie i o Japonii, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , |

Japoński rok od kuchni (Wydawnictwo Kirin). Dzisiaj mamy ciekawostkę dla wszystkich pasjonatów kuchni azjatyckich, zwłaszcza kuchni japońskiej. Spod szyldu Wydawnictwo Kirin wychodzi właśnie książka pt. Japoński rok [...]

Możliwość komentowania Przedpremierowo: Japoński rok od kuchni – nowa książka poświęcona japońskiej kuchni została wyłączona

I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” – zaproszenie na prelekcję

Autor: | 2020-03-17T15:21:54+01:00 19.02.2020|Kategorie: btth live, Kuchnia chińska, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Około podróży, Podróż kulinarna, Wietnamskie potrawy, Wietnamskie potrawy których trzeba spróbować|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , |

22 lutego (sobota) odbędzie się w Gdańsku I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” Jeśli będziecie w okolicy, to w imieniu Organizatorów (Instytut Konfucjusza przy UG) zapraszamy do udziału w wydarzeniu. Szczególnie serdecznie zapraszamy na naszą [...]

Możliwość komentowania I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” – zaproszenie na prelekcję została wyłączona

Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji

Autor: | 2020-01-08T20:44:47+01:00 08.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Tuńczyk za 2 miliony dolarów. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. Wylicytował go Kiyoshi Kimura, by zaserwować go w jednej ze swoich restauracji [...]

Możliwość komentowania Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji została wyłączona

Kuchnia japońska: ochazuke

Autor: | 2020-01-04T19:41:21+01:00 05.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , |

Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste [...]

Możliwość komentowania Kuchnia japońska: ochazuke została wyłączona

Kanji tygodnia: olej (油)

Autor: | 2020-01-04T14:04:38+01:00 04.01.2020|Kategorie: Język japoński, Kanji tygodnia, Kuchnia japońska|Tagi: , , , , , , , , , , |

Ostatnio mało uwagi poświęciłam językowi japońskiemu, zatem nadrabiam. Przyszedł czas na nowe kanji tygodnia. I ponownie jest to jeden z moich ulubionych znaków. Zapraszam – [...]

Możliwość komentowania Kanji tygodnia: olej (油) została wyłączona
Więcej artykułów