Nowy projekt kulinarny: kuchnia japońska dla początkujących

Tu jesteś:Nowy projekt kulinarny: kuchnia japońska dla początkujących
  • Rodzaje sushi: chirashizushi

Startuje nasz kolejny projekt kulinarny: Kuchnia japońska dla początkujących – japońskie potrawy, których trzeba spróbować. W syntetyczny sposób przedstawiamy potrawy japońskiej kuchni, których próbowaliśmy podczas wielokrotnych podróży po japońskich wyspach. Zobacz, co warto zjeść w Japonii i jak wygląda prawdziwe japońskie jedzenie.

Przygotowując cykl o wietnamskich potrawach, zdałam sobie sprawę, że w nigdy nie opublikowałam artykułu, który można traktować jako wprowadzenie do japońskiej kuchni. Rozwodziłam się nad złożonością i rodzajami zupy ramen. Analizowałam poszczególne potrawy posiłku kaiseki. Opisywałam używane w japońskiej kuchni odmiany rośliny shiso. Starałam się oddać subtelne różnice między smakami mięsa z wybranych części tuńczyka. Ale nie powstał post zawierający spis najbardziej charakterystycznych japońskich potraw, który pokazałby czytelnikowi, jak bogata i różnorodna jest japońska kuchnia. I jak daleko mylne jest przekonanie, że kuchnia japońska to głównie sushi i zupa ramen.

Czas to nadrobić!
Projekt, który właśnie uruchamiamy powstaje w myśl zasady: od ogółu do szczegółu.

Spis japońskich potraw

Kuchnia japońska dla początkujących - japońskie potrawy, których trzeba spróbować

Pierwsza część projektu Kuchnia japońska dla początkujących, to stworzenie bazy japońskich potraw oraz cykl artykułów o daniach, które osobiście polecamy spróbować. Każda z potraw opatrzona będzie krótkim opisem (a niektóre także linkami do bardziej rozbudowanych artykułów). Bazę planujemy sukcesywnie rozwijać – także na podstawie Waszych rekomendacji. Nie wahajcie się podpowiadać, polecać i inspirować!

Sprawdź aktualny stan bazy:
➡  Kuchnia japońska dla początkujących: spis japońskich potraw

Przeczytaj artykuły:
Sushi dla początkujących: rodzaje sushi
Co to jest onigiri i jak je przyrządzić
Co to jest zupa miso i jak ją przyrządzić

Kulinarne zwiedzanie Japonii

Zwiedzanie Japonii pod kątek kulinarnymDruga część projektu będzie obejmowała opracowanie trasy zwiedzania Japonii pod kątem kulinarnym. Japończycy bardzo cenią potrawy, które są typowe dla danego regionu, miasta, czy nawet dzielnicy. Postaramy się wskazać, naszym zdaniem najciekawsze i „najsmaczniejsze” destynacje, w tym miejsca, które słyną z lokalnych przysmaków i dań.

Restauracje w Japonii, które warto odwiedzić

Trzecia cześć projektu to rekomendacje konkretnych miejsc – restauracji, targów, skupisk stoisk oferujących konkretne potrawy. Szczególną uwagę poświęcimy japońskiemu street-foodowi oraz miejscom, w którym serwowana jest japońska kuchnia wegetariańska i wegańska, ponieważ bardzo często nas pytacie o te kwestie w wiadomościach prywatnych.

Restauracje japońskie, które warto odwiedzić

Nie każdy może się wybrać do Japonii, czy wrócić do niej, ale wielu regularnie próbuje japońskich smaków w restauracjach poza Japonią. Ta część projektu to rekomendacje japońskich restauracji, które naszym zdaniem oferują autentyczne smaki. Znajdziesz tu restauracje sushi, bary ramen i inne restauracje w Polsce i na świecie.

Dołącz do projektu „Kuchnia japońska dla początkujących”!

💌 Chcesz uczestniczyć w projekcie? Znasz dobrą japońską restaurację w Polsce/Londynie/NYC; polecasz knajpkę w Japonii? Chcesz gościnnie opublikować recenzję lub artykuł o kuchni japońskiej na na naszym blogu? Koniecznie daj znać – zostaw komentarz pod postem lub napisz wiadomość prywatną na Facebooku lub przez formularz kontaktowy!

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…