Kuchnia japońska dla początkujących to projekt kulinarny, w którym prezentujemy najpopularniejsze potrawy japońskiej kuchni. Omawiamy składniki i pokazujemy, jak zrobić dania, których sami próbowaliśmy podczas licznych podróży do Japonii. Objaśniamy też podstawowe terminy kulinarne. Zobacz, jak wygląda prawdziwe japońskie jedzenie. Przygotuj proste japońskie dania w domu!

Przygotowując cykl o wietnamskich potrawach, zdałam sobie sprawę, że w nigdy nie opublikowałam artykułu, który można traktować jako wprowadzenie do japońskiej kuchni. Rozwodziłam się nad złożonością i rodzajami zupy ramen. Analizowałam poszczególne potrawy posiłku kaiseki. Opisywałam używane w japońskiej kuchni odmiany rośliny shiso. Starałam się oddać subtelne różnice między smakami mięsa z wybranych części tuńczyka. Ale długo nie powstał post zawierający spis najbardziej charakterystycznych japońskich potraw, który pokazałby czytelnikowi, jak bogata i różnorodna jest japońska kuchnia. I jak daleko mylne jest przekonanie, że kuchnia japońska to głównie sushiramen. Czas to nadrobić!

Kuchnia japońska dla początkujących

Spis japońskich potraw i składników

Kuchnia japońska dla początkujących - japońskie potrawy, których trzeba spróbowaćPierwsza część projektu Kuchnia japońska dla początkujących obejmuje rozwój bazy japońskich potraw i składników oraz cyklu artykułów o daniach, których osobiście polecamy spróbować. Każda z potraw opatrzona będzie krótkim opisem (a niektóre także linkami do bardziej rozbudowanych artykułów). Bazę planujemy sukcesywnie rozwijać – także na podstawie Waszych rekomendacji. Nie wahajcie się podpowiadać, polecać i inspirować!
Sprawdź aktualny stan bazy:

Ciekawe japońskie potrawy (artykuły przekrojowe)

Sushi w Japonii

Herbata w Japonii

Kaiseki ryori – japońskie fine dining

Przepisy na proste japońskie dania

Japońskie dania wytrawne:

Przykładowe japońskie słodkości:

Więcej przepisów…

Kulinarne zwiedzanie Japonii

Zwiedzanie Japonii pod kątek kulinarnymDruga część projektu będzie obejmowała treści dotyczące zwiedzania Japonii pod kątem kulinarnym. Japończycy bardzo cenią potrawy, które są typowe dla danego regionu, miasta, czy nawet dzielnicy. Postaramy się wskazać, naszym zdaniem najciekawsze i „najsmaczniejsze” destynacje, w tym miejsca, które słyną z lokalnych przysmaków i dań.

Japoński street-food

Przeczytaj dwuczęściowe opracowanie na temat street-foodu w Japonii. opisałam w nim najbardziej charakterystyczne uliczne przysmaki oraz zamieściłam konkretne info praktyczne – listę sprawdzonych miejsc w Japonii (z podziałem na miasta), w których można spróbować japońskiego street-foodu.

Restauracje w Japonii, które warto odwiedzić

Kolejna część projektu to rekomendacje restauracji. Szczególną uwagę poświęcimy japońskiemu miejscom, w którym serwowana jest japońska kuchnia wegetariańska i wegańska, ponieważ bardzo często nas pytacie o te kwestie w wiadomościach prywatnych.

Dołącz do projektu „Kuchnia japońska dla początkujących”!

💌 Chcesz uczestniczyć w projekcie? Znasz dobrą japońską restaurację w Polsce/Londynie/NYC; polecasz knajpkę w Japonii? Chcesz gościnnie opublikować recenzję lub artykuł o kuchni japońskiej na na naszym blogu? Koniecznie daj znać – zostaw komentarz pod postem lub napisz wiadomość prywatną na Facebooku!