Kuchnie Azji

Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji

Autor: | 2020-01-08T20:44:47+01:00 08.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Tuńczyk za 2 miliony dolarów. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. Wylicytował go Kiyoshi Kimura, by zaserwować go w jednej ze swoich restauracji [...]

Możliwość komentowania Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji została wyłączona

Kuchnia japońska: ochazuke

Autor: | 2020-01-04T19:41:21+01:00 05.01.2020|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , |

Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste [...]

Możliwość komentowania Kuchnia japońska: ochazuke została wyłączona

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)

Autor: | 2020-03-02T14:25:00+01:00 27.08.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast Japonia, Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Dzisiaj rozmawiamy o wagashi [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury) została wyłączona

Izakaya – czyli co zamówić w japońskim pubie

Autor: | 2019-12-09T17:56:11+01:00 25.08.2019|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Kultura japońska, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Izakaya to specyficzny rodzaj japońskiego lokalu. Moja pierwsza sensei od japońskiego mówiła o tych miejscach „pubo-restauracja”. Bo to właśnie coś pomiędzy pubem i restauracją. W izakaya [...]

Możliwość komentowania Izakaya – czyli co zamówić w japońskim pubie została wyłączona

Jak jeść pałeczkami? Instrukcja video

Autor: | 2019-08-23T00:34:30+02:00 23.08.2019|Kategorie: Azja, Etykieta japońska, Kuchnia chińska, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Kuchnie Azji|Tagi: , , , |

W kontekście postu o japońskiej etykiecie przy stole dostaliśmy sporo pytań o jedzenie pałeczkami. Pytaliście, czy koniecznie trzeba się nimi posługiwać, a jeśli tak, to jak jeść pałeczkami? Poniżej fajny krótki [...]

Możliwość komentowania Jak jeść pałeczkami? Instrukcja video została wyłączona

Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi)

Autor: | 2020-03-02T14:27:26+01:00 06.08.2019|Kategorie: A!zjem - podcast kulinarny o kuchni azjatyckiej, Japonia 日本, Japońska droga herbaty chado (sado), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Kultura japońska, Podcast Byłem tu. Tony Halik., Podcast Japonia, Podcast kulinarny, Podcast o Japonii, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. [...]

Możliwość komentowania Podcast o Japonii №13 + Marta Jo Żukowska (o drodze herbaty Urasenke, rodzajach herbat i celebrowaniu spotkań między ludźmi) została wyłączona
Więcej artykułów