Bunkasai 2019, IV Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich w Warszawie, Chie Piskorska

20 października odbędzie się w Warszawie IV Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich Bunkasai 2019. W imieniu organizatorów zapraszamy na festiwal – szczególnie serdecznie zapraszamy na panel dyskusyjny Onigiri Summit, w którym bierzemy udział.

Bunkasai 2019

IV Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich

Jak mówią sami organizatorzy festiwalu – ChibiWaru Foundation i MakiMaki – poprzez to wydarzenie chcą stworzyć przestrzeń, w której Polacy mogą zbliżyć się do japońskiej kultury i sztuki, a polscy twórcy szukać w nich inspiracji i twórczej energii, czy wręcz podwalin dla „nowego japonizmu”. W ramach festiwalu organizowane są wystawy młodych artystów i projektantów, koncerty muzyczne, pokazy japońskich technik specjalnych, pokazy filmów, wykłady; można także wziąć udział w licznych warsztatach (informacje poniżej).

W tym roku duży nacisk kładziony jest na japońską sztukę kulinarną. O japońskiej drodze herbaty opowie pani Ula Mach-Bryson ze stowarzyszenia Urasenke Sunshinkai; w ramach wspomnianego wcześniej Onigiri Summit będzie można zapoznać się z konceptem onigiri, dowiedzieć się, gdzie ich szukać w Warszawie (poniżej spis restauracji biorących udział w festiwalu), a nawet przygotować je samemu na warsztatach; od strony praktycznej będzie można zapoznać się także ze sztuką wyrabiania tradycyjnych japońskich słodyczy – wagashi. Festiwalowi towarzyszyć będą też niewielkie targi obejmujące, między innymi, stoiska kulinarne.

Onigiri Summit 2019, Bunkasai 2019, IV Jesienny Festiwal Sztuk Japońskich (onigiri w Warszawie)

Onigiri Summit

Onigiri Summit, to pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce. Poprowadzi je pani Anna Omi (specjalista kultury Japonii, tłumacz języka japońskiego), a będzie obejmowało wykład pani Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek (orientalistka, autorka wyśmienitych książek o kuchni japońskiej i koreańskiej) pt. “Co to jest onigiri” i panel dyskusyjny, w którym uczestnicy będą rozmawiać o rosnącej w Polsce modzie na tę japońską przekąskę i o tym, jak Polacy obierają i adaptują ją do swoich upodobań kulinarnych.

Paneliści:

  • Yasuhiro Tsuda (główny szef kuchni Ambasady Japonii),
  • Kazuya Kuramchi (główny szef kuchni Ambasady Holandii, prezes Japan Food Consulting),
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek (oriantalistka, autorka książek o tradycjach kulinarnych Japonii i Korei),
  • Joanna Sokołowska i Konrad Rzentarzewski (“Byłem tu Tony Halik”, czyli my!),
  • Chie Piskorska (inicjator Bunkasai, wykładowca w zakresie estetyki Japonii),
  • Koharu Piskorska (reprezentant “halfu”, czyli naturalnych przedstawicieli obu kultur japońskiej i polskiej ze względu na swój rodowód).

Restauracji uczestniczące:

  • Mugi,
  • Nippon-kan,
  • Pani Onigiri,
  • Sato gotuje,
  • Buri Sushi.

Osobom, które chciałyby się lepiej przygotować do festiwalu pod względem znajomości japońskiej kultury kulinarnej polecamy:


Co, gdzie kiedy:

CO: Festiwal Sztuk Japońskich Bunkasai 2019
GDZIE: PROM Kultury Saska Kępa, ul. Brukselska 23, 03-973 Warszawa
KIEDY: 20 października 2019 r.,  godz. 11:00-21:00 (Onigiri Summit – godz. 12:00-15:00)
Fb: Bunkasai 2019 – pełny program oraz lista wydarzeń i warsztatów (na warsztaty należy się wcześniej zapisać)