Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Dzisiaj rozmawiamy o wagashi z naszym gościem – Danutą z Wagashi PL. Z podcastu dowiesz się m.in. jakie są rodzaje, z czego się robi  i czym się wypełnia tradycyjne japońskie słodycze; jak zrobić samodzielnie prosty japoński smakołyk, a także czy japońskie słodycze są zdrowe. Pytamy też naszego gościa o ulubione przekąski, dlaczego w Japonii nie ma „drogi słodyczy” i czy lepienie słodyczy może być sztuką?

 

Podcast Spreaker

Podcast o Japonii №14 + Danuta z Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)

Subskrybuj

Informacje dodatkowe

  • Fanpage Danuty na Facebooku: WagashiPL, na którym można znaleźć np. przepisy na wagashi i zobaczyć tutoriale, jak przygotować słodycze;
  • Profil na Instagramie: wagashiPL;
  • Strona domowa: WagashiPL (prowadzona w języku angielskim);
  • Sakura mochi Danuty, którego próbowałam podczas pikniku „Hanami” w Warszawie;
  • Moje ukochane mitarashi dango w słodko-słonym kisielu (Kioto) i trójkolorowe botchan dango (Himeji);
  • Przepisy Danuty na dango na słodko, dango na słono, ichigo daifuku oraz sakura mochi;
  • Polski zwiastun filmu Kwiat wiśni i czerwona fasola, w którym staruszka uczy głównego bohatera, jak należy przygotowywać pastę z fasolki azuki do placków dorayaki;
  • Soka Sembei Garden, czyli miejsce, w którym można samemu przygotować japońskie krakersy ryżowe sembei, o którym Danuta opowiada w audycji;
  • Profil na Instagramie Junichi Mitsubori – cukiernika, który tworzy małe arcydzieła wagashi w nowoczesnym stylu wykreowanej przez siebie Kadō (菓道), czyli „Drogi Słodyczy”, a także autora projektu Ichinichi Ichika, czyli „jedna słodkość na jeden dzień”: junichi_mitsubori;
  • Największa grupa dyskusyjna w polskojęzycznym internecie nt. podróży do Japonii: Japonia budżetowo – tanie podróżowanie zadaj pytanie lub zaproponuj temat kolejnego podcastu!

P.S. Tutaj znajdziesz pozostałe odcinki z serii Podcast o Japonii na blogu.

Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…