Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Dzisiaj rozmawiamy o wagashi z naszym gościem – Danutą z Wagashi PL. Z podcastu dowiesz się m.in. jakie są rodzaje, z czego się robi i czym się wypełnia tradycyjne japońskie słodycze; jak zrobić samodzielnie prosty japoński smakołyk, a także czy japońskie słodycze są zdrowe. Pytamy też naszego gościa o ulubione przekąski, dlaczego w Japonii nie ma „drogi słodyczy” i czy lepienie słodyczy może być sztuką?
Podcast Spreaker
Podcast o Japonii №14 + Danuta z Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury)
Subskrybuj
Informacje dodatkowe
- Fanpage Danuty na Facebooku: WagashiPL, na którym można znaleźć np. przepisy na wagashi i zobaczyć tutoriale, jak przygotować słodycze;
- Profil na Instagramie: wagashiPL;
- Strona domowa: WagashiPL (prowadzona w języku angielskim);
- Sakura mochi Danuty, którego próbowałam podczas pikniku „Hanami” w Warszawie;
- Moje ukochane mitarashi dango w słodko-słonym kisielu (Kioto) i trójkolorowe botchan dango (Himeji);
- Przepisy Danuty na dango na słodko, dango na słono, ichigo daifuku oraz sakura mochi;
- Polski zwiastun filmu Kwiat wiśni i czerwona fasola, w którym staruszka uczy głównego bohatera, jak należy przygotowywać pastę z fasolki azuki do placków dorayaki;
- Soka Sembei Garden, czyli miejsce, w którym można samemu przygotować japońskie krakersy ryżowe sembei, o którym Danuta opowiada w audycji;
- Profil na Instagramie Junichi Mitsubori – cukiernika, który tworzy małe arcydzieła wagashi w nowoczesnym stylu wykreowanej przez siebie Kadō (菓道), czyli „Drogi Słodyczy”, a także autora projektu Ichinichi Ichika, czyli „jedna słodkość na jeden dzień”: junichi_mitsubori;
- Największa grupa dyskusyjna w polskojęzycznym internecie nt. podróży do Japonii: Japonia budżetowo – tanie podróżowanie – zadaj pytanie lub zaproponuj temat kolejnego podcastu!
P.S. Tutaj znajdziesz pozostałe odcinki z serii Podcast o Japonii na blogu.