Kuchnia chińska

Tu jesteś:Kuchnia chińska

Kuchnia chińska: Szanghaj / Shanghai / chińskie jedzenie

Kuchnia Chińska

Kuchnia wielu prowincji

Zhōngguó gèshěng de měishí (中国各省的美食)

Kuchnia chińska to jedna z najbardziej bogatych i zróżnicowanych kuchni narodowych. ChRL rozciąga się na różne strefy klimatyczne i obejmuje wiele prowincji administracyjnych zamieszkiwanych przez różne grupy etniczne. Jest ich (prowincji) aż 22 – wiele o własnych tradycjach kulinarnych. Do tego dochodzą wpływy kuchni krajów sąsiednich, których terytoria przez wieki burzliwej historii trafiały w granice Chin (np. Korea, Mongolia) lub które utrzymywały z Chinami stosunki dyplomatyczne (np. Królestwo Ryūkyū). Dlatego często można się spotkać z opinią, że nie ma czegoś takiego jak jedna „kuchnia chińska”.

Chociaż kuchnie poszczególnych prowincji różnią się z uwagi na stosowane techniki i wykorzystywanie lokalnych (w tym sezonowych!) składników i przypraw, można wymienić kilka elementów, które są wspólne dla całego Kraju Środka. Są to: ryż, sos sojowy, tofu oraz pozostałe przetwory z soi. Poza nimi stosuje się oczywiście przeróżne warzywa i owoce, mięso (w tym dużo wieprzowiny), owoce morza, zboża inne niż ryż (z których wyrabia się przeróżne makarony). Bardzo niewiele w kuchni chińskiej stosuje się natomiast mleka i jego przetworów. (Podobno aż 90% Azjatów ma problem z trawieniem laktozy.)

Chiny w pięciu smakach

Wǔ wèi zhōngguó (五味中国)

W kuchni chińskiej wyodrębnia się pięć głównych smaków:  słodki i  kwaśny, gorzki i słony (o tzw. naturze rozgrzewającej) oraz pikantny (o naturze wychładzającej). Chińczycy przywiązują także dużą wagę do temperatury dań (zimne/gorące), a nawet ich koloru. Komponowanie posiłków z zachowaniem odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi smakami oraz właściwościami składników i potraw ma zapewnić duchowi harmonię, a ciału zdrowie i długowieczność. Niektóre potrawy uznawane są wręcz za lecznicze i wpisują się w chińską medycynę tradycyjną (TCM – traditional Chinese medicine). Wielu ludzi uważa kuchnię chińską za jedną z najzdrowszych na świecie.

Kochamy kuchnię syczuańską!

Wǒmen xǐhuān sìchuān cài! (我们喜欢四川菜!)

Kuchnia chińska, a konkretnie syczuańska (chuāncài), to oprócz japońskiej, nasza ulubiona kuchnia świata. Ja preferuję delikatniejsze dania z Chéngdū, ale Kondi radzi sobie nawet z pikantnymi potrawami z Chóngqìng. Fascynuje mnie także chińska droga herbaty, zwłaszcza tradycja wielokrotnego parzenia herbaty – tzw. gōngfū chá. Nie jesteśmy jednak żadnymi specjalistami od chińskiego jedzenia. Nasza wiedza stanowi zaledwie ułamek tego, co wiemy chociażby o kuchni japońskiej. Niemniej chcemy podzielić się naszymi kulinarnymi doświadczeniami z podróży do Chin kontynentalnych oraz do innych krajów z chińskiego kręgu kulturowego. (Odwiedziliśmy m.in. Koreę Południową, Singapur i Tajwan aka. Republika Chińska i Wietnam.)

Kuchnia chińska – wszystkie posty (od najnowszych)

I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” – zaproszenie na prelekcję

Autor: | 2020-09-03T18:45:25+02:00 19.02.2020|Kategorie: btth live, Konferencje i Festiwale, Kuchnia chińska, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Około podróży, Podróż kulinarna, Wietnamskie potrawy, Wietnamskie potrawy których trzeba spróbować|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , |

22 lutego (sobota) odbędzie się w Gdańsku I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” Jeśli będziecie w okolicy, to w imieniu Organizatorów (Instytut Konfucjusza przy UG) zapraszamy do udziału w wydarzeniu. Szczególnie serdecznie zapraszamy na naszą [...]

Możliwość komentowania I Festiwal Podróżniczy „Okiełznać Azję!” – zaproszenie na prelekcję została wyłączona

Jak jeść pałeczkami? Instrukcja video

Autor: | 2021-01-21T00:40:05+01:00 23.08.2019|Kategorie: Azja, Etykieta japońska, Kuchnia chińska, Kuchnia japońska, Kuchnia koreańska, Kuchnie Azji, Kultura japońska|Tagi: , , , |

W kontekście postu o japońskiej etykiecie przy stole dostaliśmy sporo pytań o jedzenie pałeczkami. Pytaliście, czy koniecznie trzeba się nimi posługiwać, a jeśli tak, to jak jeść pałeczkami? Poniżej fajny krótki [...]

Możliwość komentowania Jak jeść pałeczkami? Instrukcja video została wyłączona

Dokumenty i seriale o chińskim jedzeniu na Netflix

Autor: | 2020-01-05T23:14:45+01:00 07.03.2019|Kategorie: Chiny 中国, Dokumenty i seriale o jedzeniu, Kuchnia chińska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , |

Dokumenty i seriale o chińskim jedzeniu na Netflix. Kontynuując temat kuchni azjatyckiej prezentowanej na platformie Netflix, zamieszczam listę filmów i seriali o chińskim jedzeniu dostępnych w tym serwisie. Zdecydowanie pozwolą one lepiej [...]

Możliwość komentowania Dokumenty i seriale o chińskim jedzeniu na Netflix została wyłączona

Chińska herbata dla początkujących: rodzaje chińskiej herbaty, których warto spróbować

Autor: | 2021-07-03T17:18:22+02:00 15.12.2018|Kategorie: Chiny 中国, Kuchnia chińska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , |

15 grudnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Herbaty. Jest to zatem świetna okazja, by o herbacie porozmawiać. Tym razem na tapecie znalazła się chińska herbata. Opowiem [...]

Możliwość komentowania Chińska herbata dla początkujących: rodzaje chińskiej herbaty, których warto spróbować została wyłączona

Tian House, najlepsza chińska restauracja w Warszawie

Autor: | 2019-03-13T22:33:44+01:00 04.06.2018|Kategorie: Chiny 中国, Kuchnia chińska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Recenzja restauracji|Tagi: , , , , |

Najlepsza chińska restauracja w Warszawie?! Teraz już wiem, która to jest! W zeszłym tygodniu, wraz z moją nauczycielką mandaryńskiego – rodowitą Chinką, odwiedziłam (jej i teraz [...]

Możliwość komentowania Tian House, najlepsza chińska restauracja w Warszawie została wyłączona