Japońskie potrawy – spis japońskich potraw

Tu jesteś:Japońskie potrawy – spis japońskich potraw
Japońskie potrawy – spis japońskich potraw 2018-02-14T14:41:41+00:00

Japońskie jedzenie - Japońskie potrawy - spis japońskich potrawJapońskie jedzenie
Spis japońskich potraw

Witaj bazie najpopularniejszych japońskich potraw.
Znajdziesz tutaj terminy z kuchni japońskiej w kolejności alfabetycznej.
Terminy są powiązane z najlepiej dopasowanymi artykułami na blogu.

 

 

Japońskie potrawy i japońskie terminy kulinarne – indeks:

A

Akajiso – czerwona odmiana shiso (pachnotki)
Akami – chude mięso tuńczyka, ciemnoczerwone
Anago – węgorz słonowodny
Anko
– słodka pasta z czerwonej fasolki azuki
Aojiso – zielona odmiana shiso (pachnotki)
Asagohan – śniadanie, dosł. poranny ryż
Assari – delikatny, klarowny bulion do zupy ramen, często z dodatkiem warzyw, owoców morza, ryb

B

Bangohan – kolacja, dosł. „wieczorny ryż
Bentō
– lunchbox
Buri – ryba yellowtail amberjack (inny termin: hamachi)

C

Chaire – specjalny pojemnik na herbatę matcha
Chaji – formalne spotkanie herbaciane
Chakai – nieformalne spotkanie herbaciane
Chakaiseki – posiłek serwowany podczas spotkania herbacianego (inny termin: chaseki)
Cha-no-yu – ogólny termin dotyczący sztuki herbaty oraz ceremonii herbacianych, dosłownie “gorąca woda do herbaty”
Chaseki – posiłek serwowany podczas spotkania herbacianego (inny termin: chakaiseki)
Chasen – pędzel z jednego kawałka bambusa do roztrzepywania zielonej sproszkowanej herbaty matcha
Chashaku – cienka bambusowa “łyżeczka” do wyjmowania herbaty matcha z pojemniczka
Chasitsu – pokój herbaciany lub pawilon herbaciany (inny termin: sukiya)
Chirashizushi “rozproszone sushi”; ryż, na którym ułożone są różne dodatki serwowany w miseczce
Chūmaki – rodzaj makizushi średniej wielkości
Chūtoro – średniej tłustości mięso tuńczyka, bladoczerwone

D

Daifuku – duże ciastko z masy ryżowej z różnym nadzieniem (np. z anko)
Daikon – rzodkiew japońska
Dango – kuleczki ze słodkiego ciasta ryżowego (jak mochi) na patyku

E

Ebi – krewetka
Edamame – ziarenka zielonej soi, japońska przekąska jadana m.in. do piwa (serwowana w strąkach)
Ehōmaki – rodzaj makizushi spożywany podczas Setsubun (nazwa oznacza mniej więcej “rolka szczęśliwego kierunku”

F

Fugu – ryba rozdymka; jej wnętrzności (zwłaszcza wątroba) oraz ikra zawierają silnie toksyczną tetrodotoksynę (TTX), serwowana z odrobiną toksyny w celu uzyskania efektu mrowienia na języku podczas jej jedzenia
Futomaki – rodzaj makizushi dużej wielkości

G

Goya – tzw. „gorzki melon”
Goya champuru (goya chanpuru) – jajecznica z „gorzkim melonem” goya, danie typowe dla prefektury Okinawa [🥢 PRZEPIS]
Gunkanmaki – rodzaj sushi, częsty sposób serwowania ikry łososia
Gyokuro – rodzaj wysoko cenionej zielonej herbaty, która powstaje z listków krzewów rosnących w cieniu (ang. shaded green tea)

H

Hamachi – ryba Yellowtail amberjack (inny termin: buri)
Hayashiraisu – ryż z gęstym gulaszem wołowym (prawdopodobnie od ang. hashed beef – haszowana wołowina i rice – ryż)
Hirugohan – obiad, dosł. południowy ryż
Hosomaki – najmniejszy typ makizushi
Hotate (hotategai)
– Małże św. Jakuba, przegrzebki

I

Ikakalmar
Ikura
– ikra łososia
Izakaya – typ restauracji w Japonii; połączenie restauracji i pubu

K

Kai – małża, ogólny termin (czasami wymawiane/zapisywane „gai” – zwłaszcza w złożeniach)
Kaiseki – wielodaniowy posiłek charakterystyczny dla kuchni regionu Kansai
Kaiten zushi – termin dotyczący restauracji sushi z ruchomą taśmą, na której jeżdżą talerzyki z sushi (ang. sushi go-round)
Kamabokosurimi przygotowane w postaci sztywnej pasty, pokrojone w plastry dodawane do zupy ramen
Karēraisu – japońskie curry z ryżem (od ang. curry rice)
Kissaten – kawiarnia
Kohada – rodzaj japońskiego śledzia
Kome – ryż
Kotteri – głęboki w smaku, nieklarowny bulion do zupy ramen, w postaci zawiesiny zemulgowanych tłuszczów i kolagenu

M

Matcha – sproszkowana zielona herbata lub napój przygotowany z tego typu herbaty
Matcha rāte
– herbata matcha z mlekiem (od matcha latte)
Maguro
– tuńczyk (termin ogólny)
Maki (makizushi)
– rodzaj sushi w postaci pokrojonych na plastry „rolek”
Meron – melon
Miso – pasta miso (nie mylić z zupą z z niej przyrządzaną)
Misoshiru – zupa na bazie pasty miso [🥢 PRZEPIS]
Mochi – słodkie ciasteczka z masy ryżowej (nazywane też: omochi, z przedrostkiem grzecznościowym o-) – przepis na omochi
Mochiko – mąka z kleistego ryżu do przygotowania omochi
Mochitsuki – ceremonia przygotowywania noworocznych omochi

N

Nasu – bakłażan, oberżyna
Natsume
– specjalny rodzaj pojemniczka na herbatę matcha
Nattō
– ciągnąca się sfermentowana soja, jedna z najbardziej kontrowersyjnych japońskich przekąsek (zobacz wideo)
Nigiri (nigirizushi) – rodzaj sushi, owalne porcje ryżu z kawałkiem (najczęściej) ryby na wierzchu
Nihonshu – wino ryżowe produkowane ze sfermentowanego ryżu o zawartości alkoholu na poziomie kilkunastu procent (często mylnie nazywane terminem sake)
Nori – rodzaj wodorostu, sprasowany stosowany jest m.in. w sushi

O

Okonomiyaki – placki z kapustą i dodatkami, danie typowe dla Prefektury Hiroszima i regionu Kansai [🥢 PRZEPIS]
Omochi – słodkie ryżowe ciastka (inny termin: mochi)
Omuraisu – japoński omlet ze smażonym ryżem (od ang. omeletterice)
Onigiri – tzw. „ryżowe kanapki” w kształcie trójkątów z ryżu z nadzieniem [🥢 PRZEPIS]
Ōtoro – wysokiej tłustości mięso tuńczyka (nazywane też  toro), różowe

P

Ponzu – sos na bazie cytrusów
Ponzu shōyu (ponzu jōyu) – sos powstały ze zmieszania ponzu i sosu sojowego (shōyu)

R

Ramen (rāmen) – makaron lub zupa z takimże makaronem inspirowana chińskim makaronem/zupą lāmiàn; ranking restauracji serwujących najlepszy ramen w Warszawie, Shin-Yokohama Ramen Museum
Remon
– cytryna (od ang. lemon)
Rīku
– por (od ang. leek)

S

Sadō – ogólny termin, którym określa się Sztukę Herbaty, dosłownie „Droga Herbaty”
Sake – termin oznaczający dowolny „alkohol” (błędnie stosowany do określenia konkretnych typów alkoholu japońskiego – wina ryżowego, tj. nihonshu lub wódki/bimbru, tj. shōchū)
Sake – łosoś (homonim do alkoholu, ale pisany innymi znakami)
Sashimi – kawałki surowej ryby lub owoców morza, czasami (niekoniecznie właściwie) zaliczane do sushi
Shin-Yokohama Ramen Museum
– Muzeum zupy ramen w Jokohamie
Shiso
pachnotka, roślina często stosowana jako dodatek do sushi, a suszona – m.in. jako posypka do ryzu (tzw. furikake)
Shōchū
– japońska wódka/bimber produkowana z ryżu (lub batatów, ziemniaków, jęczmienia, gryki, prosa, kukurydzy) o stężeniu alkoholu do 45% (podobno według japońskiego prawa nie powinna przekraczać 36%)
Shōyu
– sos sojowy
Soba – gryka lub makaron z mąki gryczanej
Sōmen – cienki makaron pszenny
Suika – arbuz
Sukiya – pokój herbaciany lub pawilon herbaciany (inny termin: chashitsu)
Sushi – ogólny termin oznaczający potrawę z ryżu i (najczęściej surowych) ryb/owoców i sposób jej przygotowywania

T

Takoyaki – kulki z ciasta z mięsem osmiornicy, danie typu streetfood charakterystyczne dla regionu Kansai (zwlaszcza dla Osaki)
Tamago – jajko
Tamagoyaki – rodzaj słodkawego japońskiego omletu
Temaki (temakizushi) – rożek ze sprasowanego wodorostu nori wypełniony ryżem i dodatkami (ryby, owoce morza, itd.)
Tempura (tenpura) – rodzaj kruchej panierki, którą przygotowuje się z użyciem lodowatej wody lub kruszonego lodu lub owoce morza/warzywa w tego typu panierce
Teriyaki – technika kulinarna, obejmująca pieczenie/grillowanir mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare (potrawy teriyaki zalicza się do yakimono)
Tonkatsu – panierowany kotlet wieprzowy, smażonego na głębokim tłuszczu, pokrojony w paski i serwowany z ryżem
Tonkotsu – rodzaj bulionu/zupy ramen na wołowych kościach, tłusty i nieklarowny
Toro – wysokiej tłustości mięso tuńczyka (nazywane też  ōtoro), różowe
Toshikoshi soba – noworoczna zupa z makaronem gryczanym soba z wodorostami wakame [🥢 PRZEPIS]
Tsukemono – japońskie pikle

U

Udon – gruby pszenny japoński makaron
Umeboshi
– śliwki ume marynowane na słodko-słono
Umibudō – rodzaj wodorostu typowego dla Archipelagu Okinawa (dosł. „morskie winogrona”)
Unagi – węgorz słodkowodny
Uni – jeżowiec
Uramaki – rodzaj makizushi – tzw. „odwrócone maki”

W

Wakame – rodzaj wodorostów stosowanych między innymi do zup (misoshiru, wakame soba, itd.)
Wakame soba
– makaron gryczany soba z wodorostami wakame [🥢 PRZEPIS]
Wasabi
– japoński zielony chrzan

Y

Yakimono – potrawy przygotowywane poprzez smażenie/grillowanie (od yaki – smażyć, mono – rzecz)
Yukari – posypka do ryżu (tzw. furikake) w czerwonej pachnotki akajiso
Yuba
– tzw. „skórka” z tofu, powstająca w wyniku gotowania mleka sojowego
Yuzu
– krzew i jego owoce, podobny do cytryny, z którego przygotowuje się między innymi kwaskowatą pastę, dodatek do potraw

 


Want to read articles on Japanese cuisine in English? Check my other website Tasting Asia!