Za kulisami serialu „Makanai: W kuchni domu maiko” (Hirokazu Koreeda). Okazuje się, że nowy japoński serial według scenariusza i w reżyserii Hirokazu Koreeda ukazujący życie w jednym z okiya w Kioto budzi wśród polskich widzów dosyć skrajne uczucia. Część widzów jest zachwycona spokojną i wolno rozwijającą się historią; inni uważają, że serial nie pokazuje w pełni umiejętności reżysera, którego wcześniejszy film nagrodzono m.in. Złotą Palmą w Cannes. Netflix pozwolił zajrzeć za kulisy produkcji, bo wypuścił krótkie video „making of”. Zobaczcie co twórcy, w tym sam Hirokazu Koreeda, mówią na temat pracy nad serialem.

Za kulisami serialu
Makanai: W kuchni domu maiko

Makanai: W kuchni domu maiko (jap. Maiko-san Chi no Makanai-san, 舞妓さんちのまかないさん)

Makanai: W kuchni domu maiko

Makanai: W kuchni domu maiko to nowy japoński serial, którego scenariusz powstał na podstawie bardzo popularnej i nagradzanej mangi Aiko Koyamy o tym samym tytule. Jest to produkcja Netflix, a za scenariusz i reżyserię odpowiadał jeden z najbardziej rozpoznawalnych w ostatnich latach japońskich reżyserów, Hirokazu Koreeda. Za produkcję serialu natomiast odpowiadał Genki Kawamura (producent takich filmów, jak. Kokuhaku, Your Name, czy MIRAI), który jest także autorem książki pt. A gdyby tak ze świata zniknęły koty?, o której pisaliśmy przy okazji jej polskiej premiery w Wydawnictwie Uniwersytetu Jagiellońskiego/Bo Wiem (przeczytaj naszą recenzję).

Od premiery 12 stycznia 2023 serial pozostawał w Japonii pierwszej dziesiątce najbardziej popularnych show przez sześć kolejnych dni. Wszedł również do telewizyjnego Top 10 na Tajwanie, w Hongkongu, Singapurze, Tajlandii, Indonezji i Izraelu. Generalnie wzbudził zainteresowanie na całym świecie.

Opis fabuły i moje wrażenia spisane na świeżo po obejrzeniu serialu, a także oficjalny trailer serialu znajdziesz w naszym wcześniejszym artykule: Japońskie filmy i seriale: Makanai: W kuchni domu maiko (link). Poniżej natomiast można obejrzeć krótki materiał pokazujący twórców Makanai… przy pracy i posłuchać, jakie są ich wrażenia. Wypowiada się także sam reżyser, Hirokazu Koreeda – między innymi o tym, jak trudno było dobrać obsadę.

Mi najbardziej podoba się wypowiedź Nana Mori, aktorki grającej Kiyo, o tym, że jej postać kocha jedzenie (oryōri) i kuchnię (daidokoro), a gotować chce dlatego, bo uwielbia, kiedy maiko gromadzą się w kuchni i może sprawić im radość swoimi potrawami. Dlaczego podoba mi się ta, trochę infantylna wypowiedź? Może dlatego, że się z nią identyfikuję – też kocham gotować dla najbliższych.

Za kulisami serialu Makanai: W kuchni domu maiko

 

„Złote” japońskie kino

Jeśli interesuje Cię kino japońskie (nie tylko seriale, ale przede wszystkim filmy) zapraszamy do obejrzenia naszego autorskiego materiału video W pętli ryzyka i fantazji i „złote” japońskie kino. Opowiadamy w nim o „złotych”, czyli nagradzanych na międzynarodowych festiwalach filmowych japońskich produkcjach. Z niespełna godzinnego materiału dowiesz się, które tytuły i którzy japońscy twórcy zostali nominowani i/lub nagrodzeni Oskarami i innymi prestiżowymi nagrodami; dowiesz się też, ile i które z japońskich produkcji trafiło do dystrybucji w Polsce… a wbrew pozorom było tego naprawdę niewiele. Zdradzamy, którzy reżyserowie byli „grani” na polskich festiwalach i przeglądach – co przełożyło się bezpośrednio na rozpoznawalność konkretnych japońskich twórców i ich filmów. Zapraszamy!

Materiał powstał we współpracy z „Nowe Horyzonty” przy okazji polskiej premiery filmu W pętli ryzyka i fantazji w reżyserii nagrodzonego Oskarem Ryusuke Hamaguchiego. Zawarliśmy w nim też naszą recenzję tego filmu.
Więcej materiałów dotyczących japońskiej kinematografii znajdziesz w kategorii Kino japońskie” (link).

 


Jeśli podoba Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku (Byłem tu. Tony Halik. & O Japonii), obserwuj nasz kanał YouTube: O Japonii oraz  Postaw kawę Byłem tu. Tony Halik. / Podcast o Japonii. – będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści! Dodatkowo zyskasz dostęp do audio- i e-booków w serwisie BookBeat!