Cucciolina x BTTH: fioletowa pizza ze słodkimi ziemniakami

Tu jesteś:, WarszawaCucciolina x BTTH: fioletowa pizza ze słodkimi ziemniakami
  • Fioletowe jedzenie: fioletowa pizza ze słodkimi ziemniakami (Cucciolina - pizza australijska)

Ostatnio opowiadałam Wam historię Sylwestra Muranowicza, szefa kuchni Cucciolina, restauracji serwującej australijską pizzę. Razem z Sylwestrem zrealizowaliśmy właśnie pewien kulinarny eksperyment. Jego celem było opracowanie kompozycji pizzy w australijskim* stylu z dodatkiem fioletowego ziemniaka beniiimo, hodowanego jest między innymi na Okinawie. Udało się! Wyszła bardzo ciekawa kompozycja – ciekawa smakowo i wizualnie – do tego w zgodzie ze światowym trendem purple food (fioletowe jedzenie). Oto nasza fioletowa pizza!

Fioletowe jedzenie hitem 2017 roku

Niedawno rozwialiśmy z szefem restauracji Cucciolina o kulinarnych trendach na świecie. Od jakiegoś czasu popularne jest jedzenie o określonym kolorze (czy można tu zastosować termin „monochromatyczne”?). W Japonii, na przykład, bardzo modne ostatnimi laty było czarne jedzenie, przygotowywane z dodatkiem węgla drzewnego z bambusa. Japończycy serwowali i zjadali ze smakiem czarne hamburgery, czarne desery, itd.

Tymczasem hitem 2017 roku jest jedzenie fioletowe. Specjaliści od żywienia twierdzą bowiem, że naturalnie fioletowe warzywa i owoce mają wiele składników odżywczych, a także zawierają dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Można było o tym przeczytać na przykład w The Telegraph, gdzie jako wyjątkowo wartościowe wskazano, między innymi, jagody palmy açaí, czarny ryż, fioletowe kalafiory, czy – wreszcie – fioletowe ziemniaki, jak np. beniimo.

Co to jest beniimo?

Pieczone słodkie ziemniaki beniimo (yaki-imo), Okinawa, Japonia

Yaki-imo – pieczone słodkie ziemniaki beniimo, Okinawa, Japonia

Beniimo (紅芋) to słodki fioletowy ziemniak. Jego kolor jest znacznie bardziej intensywny (zwłaszcza po upieczeniu), niż w przypadku innego, stosunkowo znanego u nas, fioletowego słodkiego ziemniaka taro.
Przyznaję, że sama nie spotkałam się z beniimo, zanim nie pojechałam na japońską Okinawę i nie odkryłam, że jest to niemal kulinarny symbol wyspy Okinawa-hontō i w zasadzie całego archipelagu Okinawa. Ziemniaki beniimo je się tam pieczone (tzw. yaki-imo), robi się z nich dżem, ale przede wszystkim przygotowuje się z nich desery. Najpopularniejszym deserem jest tak zwana „tarta beniimo„, czyli okrągła tarta lub ciastka w kształcie łódeczek, składające się z kruchego spodu i wypełnienia w postaci słodkiego mączystego ziemniaczanego fioletowego kremu (zobacz, jak wygląda tarta beniimo).

 

Fioletowa pizza – pizza ze słodkimi fioletowymi ziemniakami

Pizza z tradycyjnymi ziemniakami oraz druga – ze słodkimi batatami, to w sumie moje dwa ulubione warianty wegetariańskiej pizzy w Cucciolina. Razem z Sylwestrem postanowiliśmy spróbować jednak czegoś nowego. W ramach kulinarnego eksperymentu powstała pizza ze słodkimi fioletowymi ziemniakami – tymi ciemnofioletowymi, które znam z japońskiej Okinawy.

Fioletowe ziemniaki smakują nieco inaczej, niż nasze białe czy żółto-pomarańczowe bataty. I chociaż w pierwszym zamyśle miała to być po prostu niestandardowa „fioletowa” wersja ziemniaczanej „Giuseppe” (dlatego też na pizzy pojawiła się karmelizowana cebula oraz rozmaryn), z uwagi na ową różnicę w smaku, szef Sylwester, postanowił dopełnić całości delikatnym muśnięciem wykwintną oliwą truflową. Bardzo delikatnym – aby nie przytłoczyć smaku fioletowych ziemniaków, lecz go podbić, wyeksponować. Wyszło na prawdę genialnie! I – jak twierdzą specjaliści od żywienia – zdrowo!
A pizza prezentuje się zjawiskowo – zobaczcie sami!

Biorąc pod uwagę, że w Polsce światowe kulinarne trendy wdrażane są z lekkim poślizgiem (ale lepiej późno, niż później!), możecie się spodziewać, że na Waszych stołach niedługo zagości więcej fioletowych i różowych akcentów. Przeglądając oferty sklepów i kulinarne strony już można zauważyć, że fioletowy kalafior (di Sicilia violetto) wcale nie jest ma już nam aż taki obcy, że coraz częściej sięgamy po oberżynę (bakłażany), czy po czarny ryż.

Szef kuchni australijskiej pizzerii Cucciolina także nie wyklucza, że w przyszłym roku nasza eksperymentalna fioletowa pizza pojawi się w menu, zatem stay tuned!

 


___
*) Jeśli nie wiesz, co to jest „pizza australijska”, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Autor: | 2018-05-25T09:39:41+00:00 06.12.2017|Kategorie: Podróż kulinarna, Warszawa|Tagi: , , , , |32 komentarze

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…