Matcha mille crepe – japoński tort naleśnikowy z zieloną herbatą (przepis). Na okres świąteczno-karnawałowy chciałam zaproponować japoński smakołyk, który jest efektowny, a jednocześnie łatwo go zrobić w domu. Taki właśnie jest tort z zielonych naleśników: matcha miru kurēpu kēki. Zrobisz go bez konieczności gromadzenia wielu japońskich składników i utensyliów i bez pieczenia. Wystarczy odrobina japońskiej sproszkowanej herbaty matcha i składniki typowe dla polskich deserów.

Matcha mille crepe

Japoński tort naleśnikowy z zieloną herbatą

Co to jest mille crepes?

Termin mille crêpes pochodzi z języka francuskiego i można go dosłownie przetłumaczyć jako „tysiąc naleśników”. Oznacza wielowarstwowy deser (często nazywany „tortem”) składający się z kilkunastu-kilkudziesięciu naleśników ułożonych w stos i poprzekładanych kremem. Chociaż jest to teoretycznie francuski deser, w Japonii dopracowano go do perfekcji. Cukierniczka Kazuko Emy Wada stworzyła mille crepe cake (jap. miru kurēpu kēki) w przeróżnych smakach, w tym wariant ze sproszkowana herbatą matcha. I właśnie ten ostatni wariant najbardziej mi odpowiada. Bardzo lubię herbaciane yōgashi, tj. japońskie słodycze w zachodnim stylu, które łączą w sobie znane nam słodkie składniki z charakterystycznym gorzkawym smakiem zielonej herbaty.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na zielony „matchowy tort bez pieczenia”. Przy czym o ile według japońskich przepisów kolejne warstwy-naleśniki przekładane są bitą śmietaną, ja przekładam je leciutkim śmietankowym „kremem mojej mamy”. Ten przepis to nasz świąteczny prezent dla Was. 🎄🎁

Przepis na tort naleśnikowy z matchą
(matcha miru kurēpu keki)

Składniki na tort (6-8 porcji)

a. Składniki na naleśniki

  • 3 jajka;
  • 0,4 litra mleka 3,5%;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki masła (stopionego i ostudzonego);
  • 1 szklanka mąki tortowej (np. typ 450);
  • 3 łyżki herbaty matcha (sproszkowanej zielonej herbaty);
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy).

b. Składniki na krem śmietankowy

  • 2 budynie śmietankowe;
  • ok. 0,5 litra mleka (połowa tego, co w instrukcji przygotowania);
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 kostka masła.

c. Jaka matcha jest dobra do ciasta/gotowania?

Matcha do picia vs. matcha „do gotowania”.
W Polsce można kupić wiele marek herbaty matcha. Te najdroższe przeznaczone są do picia (tradycyjny japoński sposób zakłada zalanie matcha niewielką ilością gorącej wody i roztrzepanie jej miotełką chasen aż do powstania charakterystycznej pianki). Do gotowania nie potrzebujesz tych drogich. Tańsze herbaty matcha (czasami określane jako „matcha codzienna”) jak najbardziej nadają się do stosowania w ciastach i deserach, w tym do „zielonych naleśników” do naszego tortu.

Przygotowanie

Przygotowanie jest proste, chociaż trochę pracochłonne. Przygotowujemy zielone ciasto na naleśniki, smażymy kilkanaście naleśników, przekradamy kremem i posypujemy herbatą matcha!

a. Przygotowanie kremu

Budyń przygotować w tradycyjny sposób: z zimnego mleka odlać połowę, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru. W zimnym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Powstałą zawiesinę wlewać do gotującego się mleka, intensywnie mieszając. Kiedy całość nabierze gęstej konsystencji, zdjąć z ognia i wystudzić.

Do zimnego budyniu dodać masło i zmiksować na gładką masę. I tak oto mój ulubiony śmietankowy krem jest gotowy!

⚠️ Nasz tip 1: krem przygotuj wcześniej!
Krem śmietankowy przygotuj wcześniej i odstaw na jakiś czas do lodówki, by nabrał gęstszej konsystencji. Dzięki temu o wiele łatwiej nałożysz równe warstwy na kolejnych naleśnikach.

b. Przygotowanie naleśników

  1. Mleko z cukrem lekko podgrzać aż do rozpuszczenia się cukru, ale bez zagotowania. Mleko nie może być zbyt gorące, bo w kolejnym kroku będzie dodawane do surowych jajek i nie można dopuścić, by jajka się ścięły. Jeśli mleko podgrzało się za bardzo, trzeba je ostudzić.
  2. Całe jajka roztrzepać, a następnie połączyć z mlekiem z cukrem i dokładnie wymieszać.
  3. Do mieszaniny dodać suche składniki (mąkę tortową, herbatę matcha, proszek do pieczenia) oraz ostudzone stopione masło.

⚠️ Nasz tip 2: przesiej matchę!
Matchę zawsze wcześniej przesyp przez drobne sitko, by rozbić ewentualne grudki. Możesz to zrobić używając małego/dużego sitka do cukru pudru (dostępne w większości sklepów z AGD) lub większego przesiewacza do mąki.

  1. Całość bardzo dokładnie wymieszać –  początkowo łyżką lub trzepaczką, następnie mikserem nastawionym na niskie obroty.
  2. Usmażyć naleśniki. Przy czym dobrze jest usmażyć jeden naleśnik na dużej patelni* (u mnie patelnia o wewnętrznej średnicy 24 cm), a pozostałe na mniejszej (np. o wewnętrznej średnicy 20 cm). Każdy naleśnik smażyć około 1 minuty z jednej strony i 20-30 sekund z drugiej.
    Oczywiście liczba naleśników zależy od rozmiaru patelni i naszej metody smażenia. Mi z podanych wyżej składników udało się usmażyć 1 duży i 13 mniejszych – łącznie 14 zielonych naleśników.

⚠️ Nasz tip 3: użyj dwóch patelni – małej i dużej!
Ten patent widziałam na jednej z japońskich stron z przepisami: skrajny naleśnik jest większy, aby jego brzegi zawinąć i przykryć brzegi pozostałych naleśników. W ten sposób uzyska się estetyczne zaokrąglone krawędzie „tortu”.

zielone naleśniki z matcha - matcha mille crepe cake

Duży i mniejsze zielone naleśniki z matcha – do „tortu” matcha mille crepe cake

zielone naleśniki z matcha - matcha mille crepe cake

Zielone naleśniki z herbatą matcha

c. Przygotowanie  i dekoracja „tortu”

  1. Pierwszy (największy) naleśnik połozyć na papierze do pieczenia (polecam stosować dwa prostopadłe paski papieru). Każdy naleśnik posmarować cienką warstwą kremu i układać w równy (koncentryczny) stos.zielone naleśniki z matcha - matcha mille crepe cake
  2. Stos naleśników przełożyć do miski z zaokrąglonymi brzegami wyłożonej folią spożywczą (z dużym zapasem folii na brzegach) i delikatnie wyciągnąć papier do pieczenia. Folię z naleśnikami zawinąć i związać u góry tworząc rodzaj sakiewki.
  3. Naleśniki w folii umieścić w lodówce na 2 godziny, by całość „stężała”.
  4. Po wyjęciu z lodówki umieścić tort na talerzu/paterze (największy naleśnik na górze) i delikatnie usunąć folię.
  5. Tak powstały „tort” posypać obficie sproszkowaną herbata matcha.
    10a. W wersji świątecznej tort można przyozdobić także cukrem pudrem i np. choinką wyciętą za pomocą foremki do ciastek z nieudanego naleśnika (lub z malutkiego naleśnika usmażonego resztki ciasta).

Naleśnikowy tort z zielona herbatą gotowy!
Można jeść! Itadakimasu!

Matcha mille crepe cake - japoński tort naleśnikowy z matcha

Matcha mille crepe cake – tort naleśnikowy z zieloną herbatą

Niniejszy artykuł powstał we współpracy z portalem Przepisy.pl, gdzie można znaleźć wiele przepisów (w tym także świątecznych!) na ciekawe dania z Polski i świata!


Bonus dla uczących się japońskiego

Dla osób uczących się języka japońskiego podaję zapis przywołanych w przepisie japońskich słów w znakach kanji oraz kana (hiragana i katakana).

  • matcha ( 抹茶) – japońska sproszkowana zielona herbata.
  • miru kurēpu (ミルクレープ) – dosł. „tysiąc naleśników” (od fr. mille crêpes).
  • kēki (ケーキ) – dosł. ciasto/tort (od ang. cake).
  • yōgashi (洋菓子) – dosł. „słodycze zza morza/oceanu”, słodycze w zachodnim stylu.