Byłem tu. Tony Halik.

Blog przygodowy. Asia i Kondi - mamy kota na punkcie podróży!

Magazyn 2019-03-10T12:27:24+01:00

BLOG

Przeczytaj relacje z naszych podróży

Najnowsze artykuły

Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji

By | 08.01.2020|Categories: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna|Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Tuńczyk za 2 miliony dolarów. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. Wylicytował go Kiyoshi Kimura, by zaserwować go w jednej ze swoich restauracji sushi. I wiecie co? Jedliśmy w tej restauracji nie raz! Poniżej recenzja restauracji Sushi [...]

Możliwość komentowania Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji została wyłączona

Kuchnia japońska: ochazuke

By | 05.01.2020|Categories: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tags: , , , , , , , , , , |

Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste w kontekście ryżu. Czy podam przepis na ochazuke? Nie jestem pewna, czy taki istnieje, bo [...]

Możliwość komentowania Kuchnia japońska: ochazuke została wyłączona

Kanji tygodnia: olej (油)

By | 04.01.2020|Categories: Język japoński, Kanji tygodnia, Kuchnia japońska|Tags: , , , , , , , , , , |

Ostatnio mało uwagi poświęciłam językowi japońskiemu, zatem nadrabiam. Przyszedł czas na nowe kanji tygodnia. I ponownie jest to jeden z moich ulubionych znaków. Zapraszam – kanji tygodnia: olej (油). […]

Możliwość komentowania Kanji tygodnia: olej (油) została wyłączona
Load More Posts
Zobacz cały blog