Goa Ley Moon made in Poland [przepis]

Tu jesteś:, Podróż kulinarna, PrzepisGoa Ley Moon made in Poland [przepis]

W ramach dalszego czyszczenia półeczki z alkoholowymi suwenirami, postanowiłam przygotować kolejny pyszny koktajl. Tym razem przenosimy się „kulinarnie” do Indii, a dokładnie na Goa, bo stamtąd przywieźliśmy butelkę caju fenny i przepis na koktajl o pięknej nazwie Goa Ley Moon. By przygotować ten właśnie koktajl, zainspirował mnie fakt, że w Biedrze pojawiły się świeże ananasy. Zapraszam zatem po przepis (tym razem z proporcjami) na kolejny letni pyszny i orzeźwiający (bez-cytrusowy) koktajl.

Caju fenny (czyt. z portugalskiego „każu feni” – stan Goa był przez kilkaset lat portugalską kolonią i jego architektura i kultura mocno przesiąknęły tą portugalską, a aby się przekonać, jak bardzo, zapraszam na spacery po Panaji oraz Old Goa), po angielsku nazywany cashew fenny, to alkohol z jabłek (owoców, nie orzechów) nerkowca. Jest specyficzny i przyznam, że o wiele bardziej smakuje mi w koktajlach, niż sam. Butelkę caju fenny kupiliśmy w Palolem, tuż przed naszym wyjazdem z Goa, zachwyceni między innymi smakiem koktajlu Goa Ley Moon, o którym dzisiaj mowa. To potrójnie destylowany alkohol i spokojnie przetrwał na naszej półce do dzisiaj.

Tak jak napisałam, do przyrządzenia koktajlu Goa Ley Moon zainspirował mnie zakup świeżego ananasa. Pozostałe składniki miałam w lodówce (zawsze mam puszkę mleczka kokosowego pod ręką). Postanowiłam jednak zmodyfikować oryginalną recepturę i zamiast słodkiej śmietanki dać zwykłe mleko oraz odrobinę syropu cukrowego. I niestety moja wersja jest nieco uboższa, bo użyłam tylko jednego gatunku fenny (w oryginale dodaje się dwa – nerkowcowy i kokosowy). Natomiast uważam, że kokosowe fenny można spokojnie zastąpić kokosowym (rumem?) Malibu, jeśli ma się ochotę na bardziej kokosowy smak.

Składniki (na dwie porcje)

  • 1/4 świeżego ananasa
  • ok. 80 ml caju fenny
  • cztery kopiaste łyżeczki mleczka kokosowego
    (w postaci stałej, bo mleczko w lodówce przechodzi w stan stały)
  • ok. 20 ml syropu cukrowego
  • 1/4 szklanki mleka (zimnego)
caju-fenny

Butelka caju fenny przywieziona z indyjskiego stanu Goa i ananas z warszawskiej Biedronki ;)

Sposób przygotowania

Można wszystko zmiksować razem, ale metodą prób i błędów doszłam do optymalnej procedury, as following… Ananasa obrać i pokroić na około 2-centymetrowe kawałki i zmiksować w blenderze (jak najdokładniej, inaczej włókienka ananasa będą wchodzić w zęby. ;) Dodać mleczko kokosowe, mleko i syrop cukrowy i wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać alkohol i jeszcze raz zmiksować. Koktajl powinien uzyskać konsystencję spienionego mleka. Przelać do kielichów (lub szklanek, jak do whiskey) i udekorować cząstką ananasa. Smacznego!

making-goa-ley-moon

Przed miksowaniem – mleczko kokosowe jest w postaci stałej :)

goa-ley-moon

Goa Ley Moon made in Poland!

kampai neko!

Kampai neko! Lubisz mleko?

P.S. Jeśli chcemy przygotować wegańską wersję koktajlu, tudzież wersję bez laktozy, to zamiast zwykłego mleka można zastosować mleko sojowe lub migdałowe, ale przy kupowaniu mleka migdałowego, należy zwrócić uwagę, aby nie było z solonych prażonych migdałów. Takie mleko jest pyszne, ale do naszego koktajlu raczej nie będzie pasować.

P.S.S. Sprawdź też, jaki bez-cytrusowy, wegański i bez-laktozowy koktajl ostatnio przygotowałam na bazie greckiego ouzo – przepis znajdziesz tutaj.

Autor: | 2018-05-25T09:43:42+00:00 30.05.2016|Kategorie: Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Przepis|26 komentarzy

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…