Truskawkowa Margarita po grecku [przepis]

Tu jesteś:Truskawkowa Margarita po grecku [przepis]

Truskawkowa Margarita to zdecydowanie jeden z moich ulubionych koktajli. A wybór mam bardzo ograniczony, bo jestem uczulona na cytrusy i wszystkie koktajle z sokiem pomarańczowym, grejpfrutowym, cytryną i limonkami odpadają. Nie dla mnie mojito, czy long island ice tea (chociaż obu z ciekawości próbowałam i uważam, że są pyszne, ale całego kieliszka niestety nie mogę wypić), dlatego cieszę się, gdy znajdę coś dla siebie. Truskawkowa margarita nawet bez soku z limonki jest smaczna (zwłaszcza, jeśli mamy kwaskowe truskawki). Natomiast dzisiaj chciałam zaproponować truskawkową margaritę po grecku, bo w ramach „czyszczenia” szafki z alkoholami przywiezionymi z podróży (które postanowiliśmy wreszcie wypić), miałam na zbyciu nieco greckiego ouzo.

suweniry-alkohole-ze-swiata

Oto nasza półeczka miniaturek alkoholowych przywiezionych z podróży, od lewej: cachaça z Brazylii, nihonshu z Japonii, jakiś 52% bimber z Chin, rum z Indii oraz owo ouzo z Grecji (prezent od Agnieszki – dziękujemy!), które dzisiaj zamierzam spożytkować

Tak, tak. Trochę się nazbierało tych naszych alkoholowych suwenirów z podróży (oprócz miniaturek ze zdjęcia mamy jeszcze kilka pełnowymiarowych flaszek!), a zajmują pół regału. Postanowiłam (wreszcie!) spożytkować te nasze zapasy. I tak oto powstała truskawkowa margarita, w której zamiast tequili zastosowałam ouzo. Zupełnym przypadkiem wyszedł naprawdę pyszny koktajl. Dlatego postanowiłam podzielić się przepisem.

Składniki na dwie porcje (w kieliszkach do margarity*)

  • ok. 250 gram świeżych truskawek,
  • 50-60 ml ouzo (ja dałam 55 ml, bo tyle liczyła śliczna buteleczka w kształcie lutni),
  • 20 ml syropu grenadyna (lub więcej – do smaku, można też użyć syropu cukrowego).
truskawki-gotowanie

Truskaweczki (polskie!) – do koktajlu można wziąć te najmniejsze i najbrzydsze, a te ładniejsze po prostu zjeść!

syrop-grenadyna

Mamy w domu ogromną flachę grenadyny, która została po jakiejś imprezie, chyba do końca życia jej nie zużyjemy…

Sposób przyrządzenia

Wszystko zmiksować w blenderze i schłodzić w lodówce. Można dodać kilka kostek lodu. I już!
Smacznego!

truskwkowa-margarita

Podwójna porcja truskawkowej margarity na ouzo w kieliszku Artezana z charakterystycznym jeżykiem :P

Truskawkową margaritę można przygotować także z mrożonych truskawek, ale wtedy będziemy mieć bardziej granitę niż „drinka”. Pulpa z mrożonych truskawek jest jednak dużo gęściejsza niż ta ze świeżych, zatem – niezależnie, czy to będzie wersja z tequilą, czy ouzo – trzeba chlapnąć do niej więcej alkoholu. Można też dodać nieco likieru Triple sec.

——
*) akurat nie miałam pod ręką i użyłam małego kieliszka do piwa Artezan – pomieścił obie porcje. ;)

Autor: | 2018-05-25T09:43:42+00:00 29.05.2016|Kategorie: Podróż kulinarna, Przepis|19 komentarzy

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…