Świeża i aromatyczna kuchnia wietnamska – prosto z Wietnamu!

Tu jesteś:, Kuchnie Azji - potrawy i restauracje, Podróż kulinarna, Wietnamskie potrawyŚwieża i aromatyczna kuchnia wietnamska – prosto z Wietnamu!
  • Kuchnia wietnamska w Wietnamie - nem (sajgonki)

Dzisiaj niespodzianka. Prosto z Wietnamu!

Ostatnio mam wielki apetyt na wietnamską kuchnię, którą od roku staramy się sukcesywnie poznawać. Wiedzą, którą nabyliśmy, podzieliłam się z Wami w cyklu o wietnamskim jedzeniu przygotowywanym w Polsce. Dzisiaj idziemy o krok dalej! Zobaczymy, jak wyglądają wietnamskie potrawy w Wietnamie. Uprzedzając pytania, od razu zaznaczę, że nie teleportowałam się w ciągu ostatniego weekendu do Hanoi (w sumie chciałabym!), a o tym, jaka jest wietnamska kuchnia opowiada nasz gość, Aneta Grenda. Aneta z mężem od dwóch lat mieszkają w Wietnamie, o którym zresztą opowiada na swojej stronie Życie i podróże. Dzisiaj, na łamach naszego bloga, opowiada o wietnamskim jedzeniu!

Świeża i aromatyczna
kuchnia wietnamska

– opowiada Aneta Grenda

Na zadane pytanie, jaka jest kuchnia wietnamska, odpowiem krótko, że świeża i aromatyczna. To łączy ją niezależnie od tego, z którego regionu Wietnamu się wywodzi. A na dodatek jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie.

Musisz wiedzieć!

zanim pojedziesz do Wietnamu

W Wietnamie występuje podział na regiony kulinarne.

Warto podkreślić, że w Wietnamie występuje podział na regiony kulinarne. Innych dań można spróbować na północy w okolicy Sa Pa, Chu Lai, czy Cao Bang. Odmiennych w Hanoi, Hue, Hoi An czy Da Lat, a jeszcze bardziej różniących się od kuchni północy w Ho Chi Minh, czy na wyspie Phu Quoc.

My mamy swoje ulubione dania i potrawy oraz dodatki w różnych częściach Wietnamu, ale wciąż jesteśmy otwarci na nowe propozycje i smaki. Zapewne do ulubionych należą owoce. Są tak pyszne, aromatyczne i świeże, że grzechem byłoby nie korzystać z ich dobrodziejstwa.

Najsmaczniejsze dania mieliśmy przyjemność kosztować w okolicach Hoi An, zwłaszcza w dwóch miejscach. Wszelkie muszle, przegrzebki, ślimaczki, ale też placuszki i sałatki z owocami i krewetkami smakowały tam wybornie. Wszystko to dzięki świeżym składnikom i dodatkom, których już na przykład w Hanoi używa się mniej. Escallopsy (przegrzebki, małże św. Jakuba – przyp. BTTH) z Hoi An podawane z orzeszkami są najlepsze jakie jadłam. Z kolei placuszki nadziewane owocami morza rozpływają się w ustach. Dodatek świeżych ziół i warzyw prosto z pola, które sami możemy sobie zerwać, doskonale je uzupełnia.

Poza powyższymi cudami kulinarnymi, uwielbiamy także kraby i lobstery (homary – przyp. BTTH). Póki co, w najlepszym wydaniu, jedliśmy je w jednej z hanojskich restauracji. Tutaj też ryba czy to podawana na surowo, czy też duszona, grillowana lub pieczona smakowała wybornie.

Nie należy zapominać o spring rollsach. Zarówno te nazywane „sajgonkami”, smażone podawane z sosem winegret, jak i świeże z krewetkami z dodatkiem sosu orzechowego smakują wybornie. Doskonałe kosztowaliśmy w Ho Chi Minh, ale i w Hue.

Da NangHue można skosztować pyszności z makaronem w roli głównej, czyli noodles. Z dodatkiem zieleniny, orzeszków, a nawet mięsa smakują wybornie. Są one doskonałym urozmaiceniem i alternatywą dla ryżu.

W Hanoi

można zjeść niemalże wszystko.

Pho Bo,
Pho Ga,
Bun Cha,
grillowany boczek,
szaszłyki mięsne i vege.

Hanoi można zjeść niemalże wszystko. Bardzo popularną potrawa jest jednak nadal Pho Bo, Pho Ga, czy też Bun Cha. Również i na wsiach w okolicach stolicy można ich skosztować. W Hanoi niemalże na każdym kroku możemy zjeść różne rodzaje mięsa. Pyszny grillowany boczek podawany z pysznym sosikiem powstałym na bazie sosu sojowego, chili i czosnku jest naszym faworytem. Jednak znajdzie się i coś dla każdego w postaci szaszłyków zarówno z dodatkiem mięs, kiełbasy, jak i warzywnych. Są one bardzo popularne w północnych, chłodniejszych, górskich częściach Wietnamu.

Najlepiej

smakuje...

kolacja w wiejskim, wietnamskim domu…
…na macie na podłodze!

Pomimo tych powyższych pyszności, które uwielbiamy i z całym szacunkiem do szefów restauracji najlepiej smakuje kolacja w wiejskim, wietnamskim domu, zwłaszcza gdy jest ona dla nas ogromną niespodzianką. Najczęściej stanowią ją różne mięsa w zależności od możliwości, czyli wieprzowina, rzadziej wołowina i najczęściej drób. Do tego doskonałym dodatkiem są różne rodzaje pikli, zieleniny takiej jak szpinak wodny i niewielka ilość ryżu oraz aromatyczne sosy. Wszystko to umieszczone na macie leżącej na podłodze. Wszyscy biesiadnicy zasiadają na około i raczą się tymi pysznościami dzieląc się z innymi. To jest niezwykłe doświadczenie, a kuchnia niezwykła.

Kuchnia wietnamska - wielodaniowa kolacja

Kuchnia wietnamska jest świeża, aromatyczna, a także smaczna i zdrowa. Nuta orientu w postaci dodatków, czyli ziół, przypraw i sosów dodaje jej pikanterii. A wszystko to okraszone dodatkiem ciepła serc osób przygotowujących dania. My uwielbiamy kuchnię wietnamską i jej różnorodne oblicza. Życzymy każdemu, aby choć raz miał możliwość jej skosztować.

Od nas:
Aneta z tak wielką pasją opowiada o potrawach, których miała szansę kosztować w Wietnamie, że mam ochotę złapać plecak, kupić pierwszy lepszy bilet i lecieć do Hanoi już dzisiaj. Co mnie pociesza, to to, że wielu potraw, o których wspomniała, można spróbować u nas. Nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła porównać smaki „warszawskie” (wiem, że kuchnia oferowana w okolicach to głównie smaki Wietnamu północnego) z tymi na miejscu! Niemniej, mogę szczerze powiedzieć, że czuję się w pewnym stopniu przygotowana do tej kulinarnej wyprawy! Kuchnia wietnamska nie jest mi już obca!

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…