Wegańskie leczo z koreańskim twistem (przepis). Dzisiaj przepis na nasze ulubione leczo w wersji wegańskiej. Przepis, który zdecydowanie wpisuje się w węgiersko-koreańską kuchnię fusion. Bo jeśli chodzi o ostrą paprykę „w proszku”, to zdecydowanie stawiamy na koreańskie gochugaru, które – jak potwierdzamy empirycznie – świetnie wzmacnia smak nie tylko koreańskich dań.

Co to jest leczo?

Zakładam, że większość Polaków (ale też Czechów i Słowaków) kojarzy to pochodzące z kuchni węgierskiej danie. Co więcej, zgaduję, że oprócz gulaszu jest to najbardziej znane w Polsce węgierskie danie. Ale na wszelki wypadek wyjaśniam, że leczo to jednogarnkowe danie przygotowywane z papryki, pomidorów, cebuli i kiełbasy. Pochodzi z Węgier, zatem w oryginale jest dosyć pikantne.

My w 99% przypadków przygotowujemy uproszczone wegańskie leczo, które w naszej opinii w niczym nie ustępuje wariantowi z z kiełbasą. Przy czym w naszej wersji zamiast „zwyczajnej” suszonej ostrej papryki stosujemy koreańskie gochugaru, które nadaje daniu charakterystycznego „dymnego” posmaku. Czyli owego koreańskiego twistu.

⚠️ Nasz tip: Nie dodawaj do leczo „papryki wędzonej” tylko gochugaru!
Odradzamy dodawać do leczo oferowaną przez polskie marki tzw. „paprykę wędzoną” w proszku. Naszym zdaniem papryka wędzona zupełnie zmienia (na niekorzyść) smak leczo, podczas gdy koreańskie gochugaru ów smak pobija i uzupełnia.

Co to jest gochugaru?

Gochugaru (고춧가루) to koreańska odmiana ostrej papryczki chili, która jest suszona na słońcu, dzięki czemu nabiera bardzo intensywnego czerwonego lub ciemno-czerwonego koloru i wspomnianego charakterystycznego dymnego smaku. Gochugaru ma zazwyczaj formę drobnych płatków, nie zawiera pestek i jest delikatniejsze w smaku niż chili stosowane na zachodzie. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej – wykorzystuje się je między innymi do przygotowania kimchi – kiszonej na ostro kapusty (oraz innych warzyw).

Gdzie kupić gochugaru?

Obecnie gochugaru można dostać w większości sklepów z azjatycką żywnością. Bez problemu kupicie je także przez internet – np. na Allegro lub Amazonie. Wolimy ciemno-czerwone gochugaru, które – w naszym przekonaniu jest odrobinę mniej pikantne i bardziej dymne w smaku, niż gochugaru jasno-czerwone.

Przepis na wegańskie leczo z azjatyckim twistem

Poniższy przepis powstał na podstawie licznych prób i testów różnych przepisów; jest to zdecydowanie wariant dopracowany pod „nasze smaki”. Zgaduję jednak, że skoro zaglądacie na tę stronę, to w pewnym stopniu podzielacie nasze kulinarne upodobania i ta wersja wegańskiego leczo będzie Wam odpowiadać.

Składniki 2-4 porcje

  • 3 łyżki oleju do smażenia (np. olej rzepakowy);
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki lub piórka;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 2-3 papryki czerwone;
  • 1 papryka żółta;
  • 2 świeże pomidory;
  • 1 łyżka papryki słodkiej (w proszku);
  • 2 łyżki ciemno-czerwonego gochugaru;
  • 0,4 litra pasaty (lub własnego przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów);
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2-4 porcje makaronu.

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać ją przez około 2 minuty.
  2. Do cebuli dodać cukier, zamieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę, paprykę słodką, gochugaru, sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 10 minut (papryka powinna zmięknąć), co chwilę mieszając, by warzywa nie przywarły do garnka i się nie przypaliły. Najlepiej sprawdza się do mieszania silikonowa łopatka.
  4. Dodać 2 pokrojone w grubą kostkę pomidory, a całość dusić przez kolejne 5 minut.
  5. Dodać pasatę (lub przecier/pomidory z puszki) i całość dusić pod przekryciem przez kolejne 10 minut (przez ostatnie 2-3 minuty można zdjąć pokrywkę, by leczo bardziej zredukować).
  6. Na tym etapie leczo można jeszcze raz doprawić solą/pieprzem wedle uznania.
  7. Podawać z makaronem.

⚠️ Nasz Tip: Jeśli chodzi o makaron, leczo na Węgrzech serwuje się oryginalnie z kluseczkami podobnymi do naszych zacierek. Dlatego polecam leczo podawać z zacierkami lub włoskim makaronem risoni lub greckim kritharaki (czyli „w kształcie ryżu). Natomiast na szybko można wykorzystać też „świderki”, bo fajnie zatrzymują sos.

Wegańskie leczo z koreańskim twistem (przepis)

Wegańskie leczo z koreańskim twistem

Mam nadzieję, że nasze wegańskie leczo z koreańską papryką gochugaru będzie Wam smakować. Jest to moim zdaniem idealne danie na zimę, bo fajnie rozgrzewa. Chociaż pikantne potrawy można jeść przez cały rok. 🙏

 


Jeśli podoba Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku (Byłem tu. Tony Halik. & O Japonii), obserwuj nasz kanał YouTube: O Japonii oraz  Postaw kawę Byłem tu. Tony Halik. / Podcast o Japonii. – będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści!