Wakame soba – gryczany makaron soba na zimno [przepis]

Ostatnio pokazałam, jak przyrządzić japońską zupę z gryczanym makaronem soba. Dzisiaj zamierzam Was przekonać, że soba wspaniale smakuje także na zimno. Chcę Was namówić do wypróbowania jednego z moich ulubionych, acz bardzo prostych japońskich dań. Poniżej znajdziecie przepis na wakame soba, czyli makaron soba z wodorostami wakame. Potrawa ta jest pyszna i idealnie nadaje się na lunch (można zabrać do pracy, nie trzeba jej odgrzewać). Zresztą Japończycy często jedzą sobę na lunch (na który mówią „ranci”).

Pisałam już o tym, że Japończycy jedzą gryczany makaron soba (そば) przy okazji obchodów Nowego Roku. Nie oznacza to jednak, że nie jedzą tego pysznego makaronu także w innych porach roku. Jak najbardziej jedzą! Chociaż nie zawsze przygotowują go w ten sam sposób. Latem często jedzą sobę na zimno – podawaną oddzielnie na specjalnym sitku z bambusa, którą następnie macza się w odpowiednim sosie. Bardzo lubię sobę serwowaną w ten sposób, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją w wersji z wodorostami wakame. Oto wyjątkowo prosty przepis na wakame soba.

Wakame soba
– makaron soba z wakame

Składniki na 2 osoby

  • 2 porcje makaronu gryczanego (lub pszenno-gryczanego) soba
  • garść namoczonych glonów wakame
  • sos sojowy
  • szczypiorek lub szczypior cebuli dymki

Gdzie kupić składniki
Gdzie kupić makaron soba i glony wakame? Jak pisałam w kontekście przepisu na toshikoshi soba, makaron gryczany (lub pszenno-gryczany) można łatwo kupić w polskich supermarketach, w działach z żywnością azjatycką, ale można go też kupić (zazwyczaj taniej) przez internet. To samo z suszonymi glonami wakame. A zapas wakame warto mieć w szafce. Przydadzą się na przykład do przygotowania japońskiej zupy miso shiru, czy kolorowego hawajskiego poke bowl (kuchnia hawajska to w końcu połączenie kuchni amerykańskiej i japońskiej).

Przygotowanie

Przygotowanie dania jest wyjątkowo proste. Makaron gotuje się według instrukcji na opakowaniu i studzi. W międzyczasie – chociaż można w zasadzie zacząć od tego –  w letniej (nie gorącej!) wodzie namacza się glony wakame. Glony trzeba kilkukrotnie przepłukać, by pozbyć się specyficznego „zapachu morza”. Kiedy makaron jest wystudzony, a glony zyskały objętość (zwiększają ją kilkukrotnie po namoczeniu, dlatego nie trzeba przesadzać z ich ilością), oba składniki należy wymieszać razem, doprawiając wszystko sosem sojowym i posypując posiekanym szczypiorem. Koniec. Danie gotowe.

Smacznego! Itadakimasu!

Wakame soba - makaron gryczany soba z wodorostami wakame

Wakame soba, czyli makaron gryczany soba z wodorostami wakame

 

 

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…