Uki Uki – Ramen Day: Spicy miso gapao ramen. 29 listopada 2022 r. w restauracji Uki Uki (Warszawa) miał miejsce niezapowiedziany wcześniej Ramen Day i znowu można było zjeść specjalne danie spoza karty. Poniżej błyskawiczna relacja video – zobacz, jak wyglądał ramen z ostrygową nutą i mięsem gapao, flagowym składnikiem dania gapao rice.

Uki Uki – Ramen Day:
Spicy miso gapao ramen

Uki Uki – znakomity ramen i udon w Warszawie!

Uki Uki to jedna z pierwszych restauracji serwujących w Warszawie japońskie pszenne makarony udonramen*. Moim zdaniem jest to pierwsza restauracja serwująca u nas ramen z prawdziwego zdarzenia. Już na początku 2016 roku opublikowałam ranking warszawskich ramenowni, w którym Uki Uki znalazło się na jego szczycie. Wtedy jeszcze ramen pojawiał się w Uki okazjonalnie – w ramach jednodniowych eventów, tzw. „Ramen Day”. Dopiero jakiś czas później został wprowadzony do regularnej karty.

Pomimo tego, że w międzyczasie w Warszawie otworzyły się dziesiątki nowych restauracji serwujących japońskie makarony, dla mnie Uki Uki dalej jest w ścisłej czołówce najlepszych!

*) Więcej info o japońskich makaronach znajdziesz w artykule Japońskie makarony: ramen, soba, udon, somen, hiyamugi, okinawa soba i inne.

Ramen Day w Uki Uki

Co więcej, tradycja Ramen Day jest w Uki Uki cały czas kontynuowana; co jakiś czas restauracja serwuje limitowane (czasami bardzo zaskakujące i zahaczające o fusion) rameny specjalne. Jednym z takich specjałów był spicy miso gapao ramen, który jedliśmy pod koniec listopada.

Uki Uki - Ramen Day: Spicy miso gapao ramen

Uki Uki Ramen Day: Spicy miso gapao ramen

Co to jest gapao?

Gapao Rice aka. gapao raisu (ガパオライス) to popularne w Japonii danie pochodzące z kuchni tajskiej; to mielony kurczak smażony z bazylią, podawany z jajkiem sadzonym i – jak nazwa wskazuje – z ryżem. (Zobacz, jak wygląda gapao raisu serwowane w Japonii – link.) I właśnie takie mielone mięsko znalazło się w specjalnym miso ramen od Uki Uki.

Spicy Miso Gapao Ramen w Uki Uki – video-relacja

Zobacz króciutką (minutową) video-relację i moje wrażenia po zjedzeniu tego rewelacyjnego (tak, już zdradzam, że był rewelacyjny!) ramenu. Ale najpierw kilka słów od samego Uki Uki, tj. opis z menu:

Bulion rybny z dodatkiem kurczaka, sosu sojowego i ostrygowego podawany z mięsem gapao, czerwoną kapustą, jajkiem, kolendrą oraz menmą.

⬅️ Jeśli ta video-relacja narobiła Wam smaku i chcielibyście spróbować kolejnych limitowanych smakołyków od Uki Uki, śledźcie ich Facebooka i wypatrujcie newsów!


Uki Uki – adres

UKI UKI
ul. Krucza 23/31
00-521 Warszawa
tel. +48 22 428 26 96
Czynne: poniedziałek-niedziela 12:00-21:45
facebook.com/ukiuki.udon

 


Jeśli podoba Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku (Byłem tu. Tony Halik. & O Japonii), obserwuj nasz kanał YouTube: O Japonii oraz  Postaw kawę Byłem tu. Tony Halik. / Podcast o Japonii. – będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści! Dodatkowo zyskasz dostęp do audio- i e-booków w serwisie BookBeat!