Jak zrobić hanami dango w rice cookerze Xiaomi Mi. Po tym, jak wrzuciłam na naszego Facebooka zdjęcia hanami dango (botchan dango) z informacją, że zrobiłam je na parze w elektrycznym rice cookerze (ryżowarze), dostałam kilka zapytań o przepis i sam rice cooker. Już odpowiadam! Dango zrobiłam według przepisu i wykorzystaniem presetu (gotowych ustawień) zapisanych w ustawieniach telefonicznej aplikacji Xiami Home obsługującej indukcyjny rice cooker Xiaomi Mi. Minus jest taki, że przepis i program na ciasto ryżowe dostępne są tylko po chińsku. Ale zrobiłam kilka print screenów z aplikacji i postaram się wszystko wyjaśnić.
➡️ Tutaj znajdziesz instrukcję, jak ustawić w aplikacji Xiaomi Home region i język chiński, aby wyświetlały się dodatkowe przepisy/programy poza standardowymi (w tym omówiony poniżej program do słodyczy z mąki ryżowej): instrukcja (link)
Dango w rice cookerze Xiaomi Mi
Rodzaj słodyczy: |
Wagashi (洋菓子) – tradycyjne japońskie słodycze
|
Przepis – składniki
Zaznaczę jeszcze tylko, że zastosowany przeze mnie przepis to jeden z kilku przepisów na ryżowe ciastka podobne do japońskich daifuku dostępnych w aplikacji Xiaomi Home.
Ten który wybrałam to ciastko z dodatkiem bylicy (piołunu, jap. yomogi, yomogizoku) nadziewane słodką pastą z czerwonej fasoli. Niemniej przepis na ciasto i ustawienia programu dobrze sprawdziły się przy parowaniu pełnych kulek o średnicy około 1,5 – 2 cm, które są podstawą dango.
Jeśli chcesz zastosować dokładnie ten sam program, szukaj w aplikacji przepisu z ilustracją obok. Zakłada on następujące składniki:
- Woda – ok. 300 ml
Pasta z czerwonej fasoli(dotyczy „yomogi daifuku”, my rezygnujemy z tego sadnika)- Mąka z ryżu kleistego – 300 g
- Mąka z ryżu (niekleistego) – 100 g
Proszek z bylicy – 20 g(dotyczy „yomogi daifuku”, my rezygnujemy z tego sadnika)
Moja ingerencja w składniki, aby powstało hanami dango:
- Cukier puder – 50 g (Ta ilość cukru pudru daje ledwo wyczuwalny słodki posmak, spokojnie można dać więcej.)
- Do barwienia na zielono: matcha (sproszkowana zielona herbata)
- Do barwienia na różowo: różowy barwnik spożywczy lub sok*
*) np. malinowy lub buraczany – to podpowiedzi Aleksandry oraz specjalistek z Wagashi PL.
Mąka z ryżu kleistego jest bezglutenowa
Skąd wziąć mąkę z kleistego ryżu? Oczywiście najlepsza do japońskich słodyczy byłaby japońska mąka shiratamako lub mochiko. Jest ona jednak dosyć trudno dostępna w Polsce. Jeśli nie masz możliwości przywieź jej z Japonii (a teraz trudno to zrobić), poszukaj tańszej tajskiej, chińskiej lub wietnamskiej „mąki kleistej”. Sama zazwyczaj kupuję tajską mąkę w sklepach przy ul. Bakalarskiej w Warszawie, ale dostępna jest ona także w internecie. Szukaj mąki opisanej po angielsku glutinous rice flour (dosłownie „mąka z ryżu kleistego”) lub sweet rice flour („mąka ze słodkiego ryżu”).
⚠️ Uwaga!
Wspomniane wyżej mąki ryżowe są bezglutenowe. Angielskie słowo glutinous odnosi się do lepkiej i kleistej konsystencji gotowanej mąki i wcale nie oznacza, że mąka zawiera gluten. Nazwa może być myląca, ale glutinous rice flour, czyli mąka z ryżu kleistego jest bezglutenowa!
Przygotowanie
Poniżej przytoczyłam i opisałam kilka print screenów z aplikacji Xiaomi Home, a dodatkowo zamieściłam zdjęcia etapów mojego gotowania. Startujemy od razu z punktu 3. instrukcji z aplikacji, ponieważ dwa pierwsze punkty dotyczyły przygotowania składników i rozmącenia w części wody proszku z bylicy, którego nie stosujemy.
1. Wyrabianie ciasta
Zaczynamy od dokładnego wymieszania obu mąk ryżowych (kleistej i niekleistej) oraz cukru pudru – na sucho. Następnie dodajemy porcjami wodę i wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gęsto-plastycznej konsystencji. Ja wyrabiałam je w misce, ale można także na stolnicy.
Uwaga! W zależności od uziarnienia mąki i wynikającej z niego wodożądności mąki może okazać się, że nie potrzeba zużywać całej wody! A jeśli przesadzisz z wodą, ciasto będzie „płynąć” i trudno będzie uformować kulki.
2. Farbowanie ciasta
Na tym etapie dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej części dodajemy porcjami herbatę matcha i ponownie zagniatamy – aż do uzyskania satysfakcjonującego odcienia zieleni. Do drugiej części dodajemy różowy barwnik spożywczy (lub wspomniany wyżej sok). Ja dodałam dwie (słownie dwie!) krople barwnika, który kupiłam w Japonii. Trzecia porcja ciasta pozostaje biała.
3. Formowanie kulek
Z ciasta w każdym kolorze formujemy kulki podobnej wielkości (pomaga posypywanie rąk mąką z ryżu niekleistego). Moje kulki miały średnicę około 1,5 – 2 cm.
4. Parowanie
Kulki umieszczamy w rice cookerze – układamy je w specjalnym koszyku do parowania (dołączonym do ryżowaru). Koszyk umieszczamy w głównej metalowej misce (w której normalnie gotuje się ryż). Do tej miski oczywiście wcześniej wlewamy wodę (do poziomu „1 cup”). Uruchamiamy program przypisany do przepisu (na końcu przepisu jest aktywny „przycisk” z napisem 开始烹饪). Kulki gotują się na parze przez 30 minut.
⚠️ Uwaga!
Podczas tego programu z wylotu pary (znajdującego się w górnej pokrywie rice cookera) będzie się wydobywać znacznie więcej pary niż podczas gotowania ryżu. Warto rice coocer obrócić w taki sposób, aby para leciała w kierunku pochłaniacza, bo inaczej bardzo zawilgoci spód wiszących nad blatem roboczym szafek/lub ścianę za blatem.
5. Kondycjonowanie i nabijanie
Gotowe kulki należy natychmiast wrzucić do lodowatej wody, aby je „zahartować”. Następnie nabijamy je na patyczki (specjalne bambusowe lub takie zwykłe, do szaszłyków). Przyjęło się, że w hanami dango na górze znajduje się różowa kulka, w środku – biała, a na dole – zielona. Nawet dango przedstawione w formie emoji zachowuje ten układ:🍡🍡🍡
W instrukcji z aplikacji zaleca się, aby gotowe ciasto posmarować odrobiną oliwy, ale ja tego nie robiłam. Być może (oprócz mniejszej tendencji do lepienia się ciastek) chodzi o uzyskanie bardziej intensywnego zielonego koloru daifuku z bylicą. W przypadku moich dango nie było jednak potrzeby podbijania koloru. Hanami dango jest przecież w pastelowych kolorach.
Gotowe – można jeść! Itadakimasu! Meshi agare!
Dango z wody vs. dango w ricecookerze
Byłam ciekawa, czy parowanie w garnku elektrycznym faktycznie jest takie skuteczne. Dlatego też część kulek zrobiłam tzw. domowym sposobem, czyli wrzuciłam na wrzątek i gotowałam ok. 4 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Muszę przyznać, że gotowane dango miały znacznie mniej sprężystą konsystencję niż te parowane. Miały też bardziej taki „mączysty” smak. Z drugiej strony miały znacznie bardziej kulisty kształt. Kulki z rice cookera niestety leciutko się spłaszczyły od strony denka koszyka. Co do konsystencji i smaku – dango zrobione na parze w rice cookerze obojgu nam bardzo smakowały. Kondi nawet stwierdził, że są”prawie takie, jak w Japonii”.
Ile cukru do dango?
Do ciasta dodałam naprawdę mało cukru, tylko tyle, by przełamać neutralny smak ryżu. Natomiast, aby nadać moim hanami dango nieco więcej słodyczy, kiedy były jeszcze wilgotne, posypałam je szczyptą cukru pudru. I do zdecydowanie wystarczyło. Natomiast, gdy innym razem robiłam moje ulubione mitarashi dango (poznaj inne rodzaje dango – przeczytaj artykuł) z polewą z sosu sojowego i cukru, to zupełnie zrezygnowałam z cukru pudru w składzie ciasta.
Hanami dango – przepis bez ricecookera
Jeśli nie posiadasz rice cookera Xiaomi, a masz ochotę zrobić hanami dango w domu, skorzystaj z przepisu opracowanego przez Wagashi PL.
Podcast o wagashi
Zapraszam też do wysłuchania podcastu, w którym rozmawiamy z Danutą z Wagashi PL na temat japońskich tradycyjnych słodyczy, czyli właśnie wagashi i tam też jest mowa o przepisie na mitarashi dango.
Polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.
Podoba Ci się to, co robimy?! Postaw nam kawę! ☕ Będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści dla Ciebie!