Japońskie słodycze: dango. Dango to zdecydowanie jedne z moich ulubionych słodyczy – japońskich i w ogóle. Pokochałam je od pierwszego spróbowania! Jest wiele rodzajów dango – dzisiaj opowiem o kilku najbardziej znanych (m.in. botchan dango, mitarashi dango ze słodko-słoną polewą, kinako dango, etc.). Mam nadzieję, że Was zainteresuje ten przysmak i spróbujecie go, kiedy nadarzy się sposobność – w Japonii lub w Polsce. A akurat jest ku temu idealna okazja, bo w Japonii obchodzi się Wagshi-no-Hi, Dzień Wagashi!

Japońskie słodycze: dango

Rodzaj słodyczy:
Wagashi (洋菓子) – tradycyjne japońskie słodycze 🍡

  • Mochigashi (餅菓子) – słodycze z ryżu/mąki z ryżu

 

Dango to wagashi!

Dango (団子) to słodycze wykonane z ciasta ryżowego w postaci kuleczek (najczęściej trzech) nadzianych na patyczki. Kuleczki te mogą być białe lub kolorowe; można je polać różnymi polewami/sosami. Każdy z wariantów zazwyczaj nazywany jest dodatkowo innym określeniem. Niezależnie od wariantu, dango zalicza się do grupy tradycyjnych japońskich słodyczy, czyli do wagashi, a dokładnie do mochigashi, czyli słodyczy z ryżu/mąki ryżowej (w zależności od regionu – z kleistego lub mieszanki zwykłego i kleistego ryżu).

Czym są wagashi?

Od razu chciałam sprostować pewną bledną informację, która krąży w polskim internecie – także wśród osób zainteresowanych azjatycką kuchnią. Wagashi (和菓子) to słowo powstałe z cząstki wa (和) oznaczającej coś rdzenie japońskiego oraz kashi (菓子)- słowa oznaczającego „słodycze” (w złożeniu „ka” udźwięcznia się do „ga”). Jest to ogólna nazwa szerokiej grupy tradycyjnych japońskich słodyczy. Grupa ta obejmuje zarówno mochi/daifuku i inne słodkie „kluseczki” ryżowe (czyli wspomniane wyżej mochigashi), jak i galaretki z kantenu, prasowane pudrowe słodycze, parowane (np. manju), pieczone/smażone (np. dorayaki), a nawet krakersy (np. senbei, arare) i wiele innych.

Nie jest tak, że termin wagashi to nazwa własna słodyczy wykonanych z pasty z białej fasoli (shiro an) lub fasoli i mąki (ryżowej, ziemniaczanej, pszennej) w kształcie zbliżonym do kuli i ładnie wyrzeźbionych. Słodycze, o których mowa zaliczają się, owszem, do szerokiej grupy wagashi, ale mają konkretne nazwy, np. nerikiri (ze skrobią ziemniaczaną), konashi (z mąką pszenną).

Rodzaje dango

Poniżej opisałam kilka najbardziej popularnych rodzajów dango. Jestem pewna, że każdy znajdzie w śród nich wariant dla siebie!

  • Trójkolorowe botchan dango

Botchan dango to bardzo popularny rodzaj dango, którego każda z trzech kuleczek jest w innym kolorze:

  • różowym (ciasto ryżowe zabarwione sakurą, chociaż spotkałam się też z informacją o farbowaniu czerwoną fasolą azuki),
  • białym (nieb arwione ciasto ryżowe) lub rzadziej żółtawym (ciasto ryżowe zabarwione żółtkiem jajka),
  • zielonym (ciasto ryżowe zabarwione bylicą – yomōgi lub sproszkowaną zieloną herbatą matcha).

Trójkolorowe botchan dango bywają nazywane też sakura dango lub hanami dango, bo są chętnie jedzone podczas hanami, ale można je kupić przez cały rok. Botchan dango są naprawdę śliczne i bardzo często można je zobaczyć na różnych japońskich grafikach, w filmach i w anime. Jest nawet emoji prezentujące ten rodzaj dango: 🍡.

Japońskie słodycze: botchan dango (sakura dango) (fot. WAGASHI PL)

Japońskie słodycze: botchan dango (hanami dango) (fot. Wagashi PL)

  • Słodko-słone mitarashi dango

    Moje ulubione mitarashi dango!

    Moje ulubione mitarashi dango!

Mitarashi dango to białe dango polane brązową słodko-słoną kleistą polewą. Owa polewa to de facto coś podobnego do „kisielu”, ponieważ przyrządza się ją z sosu sojowego, cukru i skrobi. Najsmaczniejsze mitarashi dango to te robione ręcznie (kupowane na straganach), ale nie pogardzę nawet takimi komercyjnymi z kombini. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj dango – uwielbiam je i mogę jeść tuzinami!

  • Kinako dango

Ten wariant to białe dango posypane kinako, czyli złocistą prażoną mąką z ziaren soi. Są absolutnie przepyszne!

  • Nori dango

Jak nie trudno się domyślić, jest to dango z wodorostami nori (te same wodorosty, co w sushi).

Kurogoma dango (黒ごま団子), Naha, Okinawa, Japonia

Smolisto-czarne kurogoma dango z „sosem” z czarnego sezamu

  • Goma dango

Dango z ziarnem sezamu lub pokryte pastą sezamową. Goma dango występują w wariantach na słodko i na słono. Bardzo smakowały mi kurogoma dango z pastą/polewą z czarnego sezamu, które jadłam ostatnio na Okinawie.

  • Kibidango

Dango zrobione nie z ryżu kleistego, lecz z prosa (jap. kibi). Tego typu dango jeszcze nigdy nie jadłam i bardzo mnie ciekawi jego smak.

  • Inne warianty

Oprócz słodko-słonej polewy (do mitarashi dango) czy pasty sezamowej, na dango nakłada się warstwy bardzo różnych past – przyrządzonych z różnych gatunków z fasoli (w tym oczywiście fasoli azuki), czy np. zunda-an, zielonej pasty z ziaren młodej soi (edamame) popularnej w prefekturze Sendai.

Matcha dango z herbaciarni Yao Yue w Maokong (Tajwan)

Na Tajwanie, gdzie cały czas obecne są silne wpływy japońskie kultury, w słynnej herbaciarni Yāo Yuè Teahouse w Māokōng jadłam lokalny wariant matcha dango. Māokōng to wioska na obrzeżach Tajpej słynąca ze wspaniałych plantacji herbaty. Ichniejsze  matcha dango przygotowane było z ciasta ryżowego, do którego dodano bardzo dużo lokalnej sproszkowanej herbaty. Ciasto było zupełnie niesłodkie, wręcz gorzkawe i intensywnie zielone. Słodka była tylko polewa, którą polano dango. Bardzo miło wspominam ten deser, który idealnie komponował się z ich słynną herbatą oolong Tiěguānyīn (Iron Godess).

Matcha dango z tajwańską herbatą

Matcha dango z lokalną herbatą w herbaciarni Yāo Yuè Teahouse, Māokōng, Tajwan

Gdzie w Polsce można spróbować dango?

Rosnące zainteresowanie japońska kulturą i kuchnią, skutkuje powstawaniem w Polsce coraz większej liczby miejsc, gdzie można spróbować naprawdę przyzwoitej japońskiej kuchni. Jest też kilka miejsc, gdzie można spróbować wagashi. Wystarczy wspomnieć o poznańskiej cukiernio-herbaciarni Happa to mame (bardzo dobre daifuku – zobacz), czy łódzkiej restauracji Kuro Neko (wspaniałe dorayaki!). Od roku działa też w Toruniu kawiarnia Kotonoha, którą bardzo chcę odwiedzić i spróbować ich tradycyjnych japońskich słodyczy, ponieważ prezentują się naprawdę cudownie! W Kotonoha serwują między innymi właśnie przeróżne rodzaje dango (zdjęcie poniżej).

Japońska cukiernia Kotonoha Toruń: mitarashi dango, kinako dango, goma dango

Japońskie słodycze z toruńskiej kawiarni Kotonoha: kinako dango, goma dangomitarashi dnago (fot. Kotonoha)

Hanami dango – przepis

Chciałam podziękować ekipie Wagashi PL za konsultację merytoryczną przy realizacji tego artykułu i ogólnie za wiedzę na temat wagashi, którą poszerzam i gruntuję dzięki nim od lat. Z przyjemnością udostępniam link do opracowanego przez nich przepisu na trójkolorowe hanami dango. Zapraszam też do wysłuchania podcastu, w którym rozmawiamy z Danutą z Wagashi PL na temat japońskich tradycyjnych słodyczy.

Rillakuma dango!

A na koniec jeszcze przeurocza ciekawostka: zdjęcie mitarashi dango, które przypominają miśki Rillakuma opublikowane przez Koichi Mizoe (@mizoemouse) na Twiterze.

Credits. Zdjęcie botchan dango zostało wykorzystane w artykule za zgodą Wagashi PL. Zdjęcie trzech rodzai dango z kawiarni Kotonoha zostało wykorzystane w artykule za zgodą kawiarni.


Polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.


Podoba Ci się to, co robimy?! Postaw nam kawę! Będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści dla Ciebie!

Postaw mi kawę na buycoffee.to