Kuchnia japońska dla początkujących to projekt kulinarny, w którym prezentujemy najpopularniejsze potrawy japońskiej kuchni. Omawiamy składniki i pokazujemy, jak zrobić dania, których sami próbowaliśmy podczas licznych podróży do Japonii. Objaśniamy też podstawowe terminy kulinarne. Zobacz, jak wygląda prawdziwe japońskie jedzenie. Przygotuj proste japońskie dania w domu!
Przygotowując cykl o wietnamskich potrawach, zdałam sobie sprawę, że w nigdy nie opublikowałam artykułu, który można traktować jako wprowadzenie do japońskiej kuchni. Rozwodziłam się nad złożonością i rodzajami zupy ramen. Analizowałam poszczególne potrawy posiłku kaiseki. Opisywałam używane w japońskiej kuchni odmiany rośliny shiso. Starałam się oddać subtelne różnice między smakami mięsa z wybranych części tuńczyka. Ale długo nie powstał post zawierający spis najbardziej charakterystycznych japońskich potraw, który pokazałby czytelnikowi, jak bogata i różnorodna jest japońska kuchnia. I jak daleko mylne jest przekonanie, że kuchnia japońska to głównie sushi i ramen. Czas to nadrobić!
Kuchnia japońska dla początkujących
Spis japońskich potraw i składników
Sprawdź aktualny stan bazy:
Ciekawe japońskie potrawy (artykuły przekrojowe)
Sushi w Japonii
- Sushi dla początkujących: rodzaje sushi
- Jak wygląda sushi w Japonii
- Relacja z targu rybnego Tsukiji-shijo w Tokio
- Relacja z targu rybnego Tomari Iyumachi w Naha (Okinawa)
- Tuńczyk za 2 miliony dolarów
Herbata w Japonii
- Japońska herbata matcha: Droga Herbaty. Ceremonia herbaciana w Himeji
- Japońska herbata w tradycji Urasenke (podcast)
- Książki i publikacje o japońskiej drodze herbaty
Kaiseki ryori – japońskie fine dining
Przepisy na proste japońskie dania
Japońskie dania wytrawne:
- zupa miso (miso shiru) – składniki i rodzaje zupy miso
- onigiri (omusubi) – ryżowa kanapka
- omuraisu – omlet z ryżem
- okonomiyaki – „japońska pizza” (placki z kapustą)
- tamagoyaki – japoński rolowany omlet (be mąki)
- hiyajiru – japoński chłodnik (letnia zupa miso na zimno)
- ochazuke – „ryż z herbatą”
- nikujaga – szybki gulasz „mięso z ziemniakami”
- bigan nikujaga – wegańska wersja nikujaga
Przykładowe japońskie słodkości:
- dango (sakura dango) – słodkie ryżowe kuleczki na patyku
- miru kurepu keki – tort naleśnikowy z herbatą matcha
Kulinarne zwiedzanie Japonii
Japoński street-food
Przeczytaj dwuczęściowe opracowanie na temat street-foodu w Japonii. opisałam w nim najbardziej charakterystyczne uliczne przysmaki oraz zamieściłam konkretne info praktyczne – listę sprawdzonych miejsc w Japonii (z podziałem na miasta), w których można spróbować japońskiego street-foodu.
- Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem
- Japoński street food #2: przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii
Restauracje w Japonii, które warto odwiedzić
Dołącz do projektu „Kuchnia japońska dla początkujących”!
💌 Chcesz uczestniczyć w projekcie? Znasz dobrą japońską restaurację w Polsce/Londynie/NYC; polecasz knajpkę w Japonii? Chcesz gościnnie opublikować recenzję lub artykuł o kuchni japońskiej na na naszym blogu? Koniecznie daj znać – zostaw komentarz pod postem lub napisz wiadomość prywatną na Facebooku!