Okonomiyaki Kansai Style [przepis]

  • Okonomiyaki Hiroshima Style

Kiedyś już pisałam o okonomiyakach. To takie japońskie placki czy omlety z kapustą, często nazywane przez gajdzinów „japońską pizzą”. Zachwycałam się nimi w kontekście naszej wizyty w Hiroszimie. Okonomiyaki w stylu podobnym do Kansai jadłam też w japońskiej dzielnicy w… Sao Paulo. Natomiast w ubiegły weekend nauczyliśmy się je przyrządzać samodzielnie – uczył nas japoński sensei znany w internecie jako Japończyk Gotuje. Dzisiaj publikujemy przepis na okonomiyaki Kansai Style. Są bardzo proste w przygotowaniu!

Okonomiyaki Kansai Style

Składniki na jedną porcję

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka bulionu dashi w proszku
  • 130 g kapusty (białej)
  • 1 jajko
  • marynowany imbir (najlepiej czerwony)
  • płatki tempury (ready-made panierka)
  • cieniutkie plastry boczku
  • pocięte wodorosty ao nori lub szczypior
  • płatki katsuboshi (płatki z suszonego tuńczyka bonito)
  • sos do okonomiyaków, majonez

Przygotowanie

Z czterech pierwszych składników przygotować ciasto i je na trochę odstawić. Kapustę pokroić drobno (ale nie tak drobno jak na bigos), zalać ciastem, wbić jajko, dodać imbir i tempurę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na blachę (w naszym przypadku na rozgrzaną patelnię) i uformować placek o średnicy mniej więcej 15-20 cm. Placek podsmażyć, aż się lekko zetnie. Na wierzchniej stronie ułożyć dwa-trzy plastry boczku i jeszcze chwilę podsmażać. Placek odwrócić i podsmażyć jeszcze ok. 1-2 minut, Jeszcze raz przewrócić i chwilę podsmażyć (boczkiem do góry).

Przepis na okonomiyaki jest bardzo prosty - to wszystkie składniki ciasta

Przepis na okonomiyaki jest bardzo prosty – to wszystkie składniki ciasta

okonomiyaki-cooking-02

Okonomiyaki się smażą (po japońsku yaku)

okonomiyaki-cooking-04

Tak wygląda usmażone okonomiyaki z boczkiem

Placek zdejmujemy z patelni. Posypujemy obficie szczypiorem lub pociętymi na cienkie paseczki wodorostami nori (lub tym i tym – do okonomiyaków dajemy to, co lubimy*), płatkami katsuboshi, popryskać sosem do okonomiyaków (wszystko to można kupić w sklepach z azjatycką żywnością) i pomazać majonezem. W Japonii mają specjalny majonez, a w zasadzie specjalne butle majonezu z nakrętkami z kilkoma cieniutkimi dziurkami, by można było cieniutkimi mazajami ozdobić okonomiyaki lub np. takoyaki.

okonomiyaki-cooking-05

Połowa Okonomiyaki Kansai Style – było tak pyszne, że zapomniałam zrobić zdjęcie przed rozpoczęciem jedzenia

okonomiyaki-cooking-06

A tak wyglądają Okonomiyaki Horoshima Syle, ale to już całkiem inna kulinarna historia (o tych okonomiyakach pisałam tutaj)

Gotowe! Smacznego! Itadakimasu!

 

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…