Omuraisu. Dzisiaj przepis na kolejne specyficzne danie z japońskiej kuchni – danie dobrze znane fanom anime i japońskiego kina i seriali. Chodzi o omuraisu, czyli omlet z ryżem. Jeden z fajnych sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia oraz składników, które aktualnie mamy w lodówce. W najprostszej formie potrzeba tylko 3 składników: jaj, ryżu i keczupu. Bo bez keczupu się nie obejdzie.

Co to jest omuraisu?

Jak wspomniałam, omuraisu (オムライス) to japoński omlet ze smażonym ryżem. Nazwa powstała z połączenia angielskich słów omeletterice (czyt. „rajs”). Danie zalicza się do kategorii gohan (御飯), czyli dań z ryżem.

Omuraisu to nasza ulubiona opcja na zużycie resztki ryżu, który pozostał z poprzedniego dnia. Jemy je wtedy na śniadanie.  Oczywiście nie musi to być wczorajszy ryż.  Zdarza się, że po prostu mamy ochotę na omuraisu i wtedy specjalnie nastawiam ryż. Bo omuraisu w Japonii jada się także na kolację, a nawet na obiad (w domach gorzej sytuowanych rodzin). Niemniej, odkąd kupiliśmy elektryczny rice cooker, gotujemy ryż regularnie i często trochę zostaje na następny dzień.

Omuraisu z mięsem czy wege?

Kiedy uczyłam się robić omuraisu i szukałam przepisów na to danie, bardzo często trafiałam na opcje, gdzie wspominało się o kurczaku, który smaży się z ryżem. Natomiast absolutnie nie jest to składnik obligatoryjny. Przyznam, ze nigdy nie robiłam wersji z kurczakiem. Tak, jak powiedziałam – omuraisu jemy zazwyczaj rano i chyba nawet nie mielibyśmy ochoty na smażonego kurczaka o świcie… Praktycznie zawsze robimy omuraisu w wersji wegetariańskiej lub bez mięsa, ale z bulionem z płatków katsuobushi, czyli katsuo dashi.

Kuchnia japońska: omuraisu (dla poczatkujących)

Śniadanie japońskie: omuraisu – omlet ze smażonym ryżem

Omuraisu – przepis

Składniki na 1 porcję omuraisu

  • Pół miseczki yuzuryżu (generalnie w Japonii stosuje się biały ryż krótko-ziarnisty)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka lub wychłodzonego bulionu (np. katsuo dashi, konbu dashi, shiitake dashi)
  • 2 plastry żółtego lub 2 łyżki utartego żółtego sera
  • Sos sojowy
  • Ketchup
  • Posypka smakowa furikake lub biały sezam (shiro goma)
  • Opcjonalnie: szczypior i inne dodatki według uznania/posiadania.

Kilka uwag odnośnie składników:

Która posypka furikake pasuje do omuraisu?

Jaka tylko ci pasuje. Ja najchętniej używam posypek o smaku ume lub shiso (przeczytaj o yukari – posypce z czerwonego shiso). Często używamy też posypek na bazie sezamu – np. prażony sezam z yuzu, goma shio – prażony sezam z solą lub po prostu zwykłego sezamu. Czasami używam też posypek ze sproszkowanych glonów – np. aonori.

⚠️ Nasz podróżniczy tip: posypka do ryżu, furikake, to bardzo fajny pomysł na upominek z Japonii dla kogoś, kto interesuje się japońską kuchnią. Nie zajmuje wiele miejsca w bagażu i jest leciutka.

Furikake - japońska posypka do ryżu w różnych smakach

Furikake – japońska posypka do ryżu w różnych smakach

Gdzie dostać ryż krótko-ziarnisty, który jest dobry do omuraisu?

Ryż krótko-ziarnisty lub średnioziarnisty kupujemy zazwyczaj w większej ilości (10 – 20 kg) w sklepach na warszawskim targowisku przy ulicy Bakalarskiej. Możecie go jednak zamówić przez internet. Zazwyczaj kupujemy ryż odmiany Koshihikari,  Akitakomachi, a czasami kalifornijskiej odmiany Nishiki. Ogólnie nie ma co przesadzać z ryżem w kontekście tego dania.

Przygotowanie omuraisu

Przygotowanie omuraisu jest banalnie proste. Bierzemy ugotowany ryż i podsmażamy go na patelni z cebulą, sosem sojowym i keczupem (wersja bieda) oraz z dodatkiem innych warzyw (kukurydza, groszek, marchewka – co tam mamy w lodówce; nada się nawet mrożonka). Ryż z dodatkami przekładamy do miski. W kubku mieszamy jaja z mlekiem/bulionem – najlepiej miesza się pałeczkami! Następnie na (umytej!) patelni smażymy omlet. Kiedy omlet się leciutko zetnie kładziemy na nim 2 plastry żółtego sera (lub rozprowadzamy tarty), a gdy ten nieco się rozpuści, nakładamy nadzienie (czyli smażony ryż). Całość próbujemy złożyć i zamknąć, formując kształt wrzeciona. Następnie omlet dekorujemy keczupem, szatkowanym szczypiorem, posypkami.

Gotowe! Smacznego! Itadakimasu!

Ciekawostka: Keczupowe napisy na omuraisu

Ciekawostką jest, że Japończycy mają w zwyczaju wypisywać keczupem na omlecie różne wiadomości dla osoby, która ma ów omlet zjeść. Poniżej moja wersja takiej wiadomości: na śniadaniowym omlecie napisałam おはよ (ohayo), czyli nieformalne „dzień dobry”.

Kuchnia japońska: omuraisu (dla poczatkujących)

Moja próba wykonania na omuraisu napisu おはよ (ohayo), co oznacza „dzień dobry” (nieformalne, mówione rano)

„Ryżowi omu” mówimy stanowcze nie!

A teraz będzie trochę narzekania… 😭 Musze się przyznać, że nie cierpię, jak ktoś japońskie słowo omuraisu próbuje tłumaczyć na angielski jako „omurice”. Omuraisu to danie japońskie, dlatego uważam, że powinno się używać jego japońskiej nazwy. Jeśli ktoś koniecznie chce je nazwać po angielsku, to będzie to po prostu omelette with rice.

Jednak szczytem wszystkiego jest tłumaczenie nazwy tej potrawy na język polski jako „ryż omu”. A z takim tłumaczeniem spotkałam się w polskich napisach do japońskiego reality show, pt. Terrace House. Te napisy robił ewidentnie ktoś, kto nie ma pojęcia o japońskiej kulturze. Zgaduję, że napisy tłumaczono na polski z języka angielskiego, gdzie w angielskim wariancie był ten nieszczęsny „omurice”. Niemniej wyszło, jakby to był jakiś specjalny gatunek ryżu albo ryż z mięsem jakiegoś egzotycznego zwierzęcia omu (osobiście znam tylko ōmu – zmutowane stwory z filmu Studio Ghibli pt. Nausicaä z Doliny Wiatru…). A może tłumacze myśleli, że omu to jakiś drób? Kuzyn emu?

Mam do Was prośbę – mówcie po prostu: omuraisu!

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.

Obejrzyj też nagranie mojego gotowanie po japońsku LIVE – pokazuję podstawowe składniki i gotuję na żywo kilka bardzo prostych japońskich potraw!