Japoński street food #2: przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii

Japoński street food #2: przysmaki „uliczne”, których trzeba spróbować. Zapraszam na drugą część artykułu o japońskim street foodzie. W pierwszej części zawarłam listę naszych ulubionych miejsc z yatai – japońskimi stoiskami z jedzeniem. Dzisiaj lista japońskich „ulicznych” przysmaków, których moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować, będąc w Japonii.

Tutaj znajdziesz pierwszą część artykułu:
➡️ Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem

Japoński street food #2:
przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii

Lista obejmuje zarówno przekąski na zimno, np. marynowane, dania gorące, w tym yakimono (grillowane lub pieczone), a także słodycze i desery lodowe. Kolejność jest (prawie!) alfabetyczna.

1. Bō kyūri – ogórek na patyku

Zacznę od bardzo niepozornej przekąski. Bō kyūri (棒きゅうり) to ogórki na patyku. Przypominają nasze małosolne, ale są jeszcze delikatniejsze. Sezonowane w roztworze z bulionem rybnym (dashi no moto) lub z wodorostami konbu (czyt. kombu), czyli jednym z najlepszych naturalnych źródeł umami, nadziane na patyk stanowią bardzo odświeżającą przekąskę. Najlepsze ogórki na patyku jedliśmy w Kioto – prosto ze straganu przy uliczce prowadzącej do którejś ze świątyni. Bardzo polecam spróbować tej niepozornej przekąski, jeśli na nią traficie.

Japoński street food: ogórek na patyku (いやつこい胡瓜)

Japoński street food: ogórek na patyku

2. Imagawayaki – ciaska z pastą z czerwonej fasoli

Imagawayaki (今川焼き) to słodki ciastka z ciasta przypominającego trochę to na gofry, które jest „pieczone” w foremkach w kształcie płaskiego cylindra i wypełniony pastą anko (z czerwonej fasoli azuki), czekoladą lub kremem. Są podobne do dorayaków, ale nadzienie w nich jest szczelnie zamknięte. Nazwa tej przekąski podobno pogodzi z czasów Edo, od mostu na rzece Ima, gdzie zostały po raz pierwszy sprzedane, W regionie Kansai imagawayaki są znane jako ōban-yaki, taiko-yaki lub taiko manjū (bo przypominają bębenek taiko). Na Tajwanie spotkałam się z nimi pod nazwą hóngdòu bǐng (紅豆餅), co dosłownie oznacza „ciasto z czerwoną fasolą”.

Japoński street food: imagawayaki – ciasteczka z anko (pasta z fasoli azuki)

Japoński street food: imagawayaki – ciasteczka z anko (słodka pasta z fasoli azuki)

Imagawayaki – ciasteczka z anko (pasta z fasoli azuki)

Imagawayaki – ciasteczka z anko (słodka pasta z fasoli azuki)

Poniżej imagawayaki z nadziewane kremem – kasutādo (カスタード, od ang. custard). Zdjęcia zrobiła w Kioto i udostępniła nam do publikacji Rhina Lipio:

3. Kakigori – sorbet ze szronu

Kakigōri (かき氷) to sorbet ze szronu (startego z bloku lodu w specjalnej maszynie, ang. shaved ice) polanego smakowym syropem, a czasami dodatkowo uzupełniony o słodką czerwoną fasolę, małe kuleczki mochi, czy – np. w przypadku deseru o smaku matcha – także bitej śmietany. Latem często są sprzedawane w budkach przy plaży.

Japoński sorbet kakigoori (shaved ice)

Japoński sorbet kakigōri (ang. shaved ice) z syropem o smaku melona, Kamakura, Japonia

4. Takoyaki – ośmiornica w cieście

Takoyaki (蛸焼き) to kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy (jap. tako), marynowanym imbirem (beni shōga) i skrawkami tempury (tenkasu), smażone na specjalnej żeliwnej patelni z półokrągłymi wgłębieniami. Jest to przysmak typowy dla Osaki, chociaż wspaniałe takoyaki jedliśmy też na Okinawie. Z tą różnicą, że takoyaki z Osaki były posypane płatkami katsuobushi,  polane majonezem i specjalnym sosem, a te z Okinawy posypane ogromną ilością szatkowanego pora. Niezależnie od dodatków, oglądanie na żywo jak chłopaki błyskawicznie formują na patelni ciasto w idealne kulki dzięki kilku sprawnym ruchom patyczków jest hipnotyzujące. Uwaga: takoyaki serwowane są bardzo, ale to bardzo gorące. Jeśli jesteś typem nekojita, to poczekaj cierpliwie, aż przestygną!

Nie wiesz, kim jest nekojita? Tutaj się tego dowiesz: Nekojita i inne kocie idiomy w języku japońskim.

Takoyaki - kulki z ciasta z mięsem ośmiornicy

Street food w Japonii: takoyaki – kulki z ciasta z mięsem ośmiornicy, Naha, Okinawa, Japonia

Street food w Japonii: Takoyaki z Osaki, Dōtonbori, Namba

Takoyaki z Osaki, Dōtonbori, Namba (obok jest ławeczka do siedzenia i konsumpcji)

5. Yakiimo – pieczone ziemniaki

Yakiimo (焼き芋) to pieczone ziemniaki (dosłownie!). Piecze się je na węglu drzewnym i podaje w opakowaniach z brązowego papieru. Jest to przekąska sprzedawana z małych wózków przez cały rok, chociaż najbardziej popularne są na jesieni. W zależności od regionu piecze się różne ziemniaki. Np. satsumaimo to słodkie ziemniaki o karmelowym posmaku. Ja zajadałam się na Okinawie pieczonymi beniimo, purpurowymi słodkawymi ziemniakami typowymi dla tamtejszej kuchni.

Japoński street food: pieczone beniimo (rodzaj yakiimo popularny na Okinawie)

Streetfood w Japonii: stoisko z pieczonymi beniimo (yakiimo popularne na Okinawie) – cena 240 (ok. 8,5 zł) jenów za sztukę

Street food w Japonii: pieczone beniimo (yakiimo)

Pieczone beniimo (rodzaj yakiimo popularny na Okinawie) – to autentyczny kolor, bez żadnego filtra, czy podbitej saturacji

6. Yakisoba – makaron stir-fry

Yakisoba (焼きそば ) zalicza się do dań typu itamemono (炒め物), czyli krótko smażonych na patelni na dużym ogniu (tzw. stir-fry). Jest to makaron pszenny (pomimo nazwy, która może sugerować, że chodzi o gryczany lub pszenno-gryczany) podsmażany z wieprzowiną, kapustą i cebulą, doprawiony marynowanym imbirem (beni shōga), płatkami katsuobushi, glonami aonori, majonezem i sosem (podobno to Worcestershire). Przyznam szczerze, że nie przepadam za tym daniem, bo jest dla mnie zwyczajnie zbyt tłuste. Niemniej yakisoba jest chętnie kupowana, ponieważ jest niedroga i sycąca. Pojawia się na praktycznie każdym festiwalu (matsuri) i zalicza się do typowych japońskich dań street foodowych.

Yakisoba (makaron smażony w wieprzowiną i warzywami)

Yakisoba – pszenny makaron smażony w wieprzowiną i warzywami (takeaway z restauracji Haci w Warszawie)

7. Yakitori – szaszłyki z kurczaka

Yakitori (焼き鳥) to pyszną przekąska, którą w skrócie można określić jako malutkie szaszłyki z kurczaka. Słowo yakitori oznacza dosłownie „pieczony ptak”, ale przeważnie jest to mięso, skóra lub podroby z kurczaka. Yakitori zaliczają się do dań typu yakimono (焼き物) – dania gillowane/pieczone.

Można je kupić na straganach, ale my częściej jemy je w knajpkach typu izakaya (pub z restauracją), ponieważ chrupiące grillowane yakitori to idealna przekąska do piwa. Dlatego też w artykule o smakołykach serwowanych w izakaya poświęciłam yakitori dużo uwagi – opisałam np. różne rodzaje szaszłyków. Tam też odsyłam po szczegóły: Izakaya – czyli co zamówić w japońskim pubie.

Yakitori - japońskie szaszłyki z kurczaka

Yakitori – japońskie szaszłyki z kurczaka

 

8. Grillowane owoce morza na patyku

Jak widać, japoński street food to dużo przekąsek na patyku… Kolejną grupą będą wszelkie grillowane owoce morza, w tym popularne w Japonii małże św. Jakuba – hotateyaki, kalmary – ikayaki, krewetki sezonowane w soli – ebi-shioyaki, etc. Jeśli miałabym wskazać przysmak, który najbardziej nam smakował, to będą to małe grillowane ośmiorniczki z Nishiki Market w Kioto. I to pomimo tego, że Kioto nie leży nad morzem! Ale całą maskę grillowanych owoców morza znajdziecie też na stoisku przy samej świątyni Sensō-ji w Tokio.

Street food w Japonii: marynowana ośmiornica na patyku (tako no su)

Mała grillowana ośmiornica na patyku, Nishiki Market, Kioto, Japonia

Street food w Japonii: street food w Tokio (Nakamise, Asakusa)

Stoisko z grillowanymi owocami morza – Asakusa, Tokio

9. Marynowana ośmiornica na patyku

Ośmiornicę na patyku Japończycy serwują na naprawdę przeróżne. Może być grillowana (jak pisałam w puncie wyżej) lub marynowana w occie; może być mała w całości lub wielka – pocięta na kawałki. I właśnie kawałków marynowanych  w occie macek dużej ośmiornicy (tako no su) szukajcie na rybnych marketach. Ponieważ nie ma już starego marketu Tsukiji, a  na nowym Toyosu na Odaibie nie ma już takich stoisk, jak na starym, to polecam odwiedzić mniejsze fish-markety na prowincji. Na przykład Tomari Iyumachi Market w Naha na Okinawie, o którym wspominałam już kilkukrotnie na blogu.

Street food w Japonii: marynowana ośmiornica na patyku (tako no su)

Ośmiornica marynowana w occie (tako no su) na patyku, Tomari Iyumachi Market, Okinawa

10. Inne japońskie uliczne przysmaki

Mogłabym wymienić znacznie więcej smakołyków, bo podczas licznych podróży po Japonii spróbowałam ich naprawdę mnóstwo. Na przykład yaki-tomorokoshi – grillowana kolba kukurydzy to kolejna street foodowa przekąska zaliczana do yakimono, ale ta akurat chyba by nikogo nie zaskoczyła. Ze słodkich street foodowych przysmaków można wskazać np. taiyaki – słodkie „gofrowe” ciastka w kształcie ryby wypełnione różnymi nadzieniami (ale o taiyaki przeczytasz tutaj), czy wspomniane już dorayaki – puszyste „naleśniki” przekładane anko – słodką pastą z czerwonej fasoli. Aburi mochi to z kolei ryżowe kluski otoczone w mące z prażonej soi (kinako) grillowane i polane sosem z dodatkiem pasty miso. Ale akurat słodyczom, w tym różnym yakigashi, zamierzam poświęcić oddzielny artykuł. Dzisiaj zależało mi, by wybrać jak najbardziej zróżnicowane uliczne przysmaki, aby pokazać, że street food w Japonii to cała masa przeróżnych potraw i przekąsek.

Które z tych przysmaków znasz? Gdzie ich próbowałeś/aś – w Japonii, czy w Polsce na jakimś matsuri? Koniecznie dajcie znać w komentarzu pod postem na Facebooku (link).

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.


Obejrzyj też nagranie ze spotkania LIVE, gdzie rozmawiamy o kuchni japońskiej w popkulturze!

O autorze:

Pracuje na Politechnice Warszawskiej jako adiunkt. W wolnym czasie bloguje o podróżach i gotowaniu; z uporem maniaka uczy się japońskiego i chińskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…