Najciekawsze artykuły w 2017 roku

Tu jesteś:Najciekawsze artykuły w 2017 roku
  • Hawajski poke bowl (Restauracja Raj)

Małe „blogowe” podsumowanie roku 2017. Sprawdziliśmy, które posty opublikowane w zakończonym właśnie roku wzbudziły największe zainteresowanie i odzew naszych Czytelników, tj. które komentowali najchętniej. Nasze najciekawsze artykuły w 2017 roku to według Was, uwaga…

Najciekawsze artykuły w 2017 roku

Miejsce 5.
To tradycyjny wielodaniowy japoński posiłek kaiseki

Na piątym miejscu uplasował się artykuł, w którym na przykładzie eleganckiej kolacji, którą Aśka miała okazję jeść na bankiecie u burmistrza Kioto, opowiadamy, co to jest posiłek w stylu kaiseki. Jeśli nie znasz tego artykułu, koniecznie zobacz, jak wygląda japońskie fine dining! Co to jest kaiseki?
Najlepsze artykuły w 2017 roku: co to jest kaiseki

Miejsce 4.
Przepisy na hawajski poke bowl

Dużym zainteresowaniem cieszył się też nasz pierwszy artykuł o kuchni hawajskiej, zawierający sprawdzone przepisy na tzw. poke bowl (pokebowl), czyli potrawę będącą połączeniem kuchni japońskiej i amerykańskiej. Poke bowl można z łatwością przyrządzić w Polsce. Jest to zdrowa, bardzo smaczna i pięknie prezentująca się potrawa. W naszym artykule znajdziesz aż trzy przepisy na różne warianty poke bowl. Sprawdź: przepis na hawajski poke bowl.
Najlepsze artykuły w 2017 roku: przepis na hawajski pokebowl

Miejsce 3.
Kuchnia wietnamska – potrawy, których trzeba spróbować

Na miejscu trzecim uplasowała się druga część naszego cyklu Kuchnia wietnamska – potrawy, których trzeba spróbować, gdzie pokazujemy dania tradycyjnej kuchni wietnamskiej, które można spróbować w Polsce. To jedzenie gotowane przez Wietnamczyków dla Wietnamczyków, zgodnie z tradycyjnymi przepisami, według tradycyjnych technik i z wysokiej jakości składników. Różni się ono znacznie, od tego, statystyczny Polak wyobraża sobie, myśląc „wietnamskie jedzenie”. Koniecznie przejrzyj cały cykl: Wietnamskie potrawy, których trzeba spróbować.
Najlepsze artykuły w 2017 roku: tradycyjne wietnamskie potrawy, których warto spróbować

Miejsce 2.
Nattō. Coś dla ludzi o mocnych żołądkach

Drugi budzący największe zainteresowanie tekst opublikowany na blogu w 2017 roku, to post z filmikiem, na którym Kondi zjada jedną z najbardziej kontrowersyjnych japońskich przekąsek – sfermentowaną soję, czyli tzw. nattōPrzeczytaj i obejrzyj video: Coś dla ludzi o mocnych żołądkach.
Najlepsze artykuły w 2017 roku: sfermentowana soja natto

Miejsce 1.
Droga herbaty. Jak wygląda ceremonia herbaciana w Japonii?

Post, który wywołał najwięcej reakcji w 2017 roku, to relacja z dwóch z ceremonii herbacianych, w których braliśmy udział. Pierwsza ceremonia miała miejsce w Himeji, w Japonii, druga – w prawdziwym herbacianym pawilonie w Warszawie. Jeśli jesteś ciekawy/a, jak wygląda prawdziwa ceremonia herbaciana w Japonii, koniecznie przeczytaj i obejrzyj video: Droga herbaty. Jak wygląda ceremonia herbaciana w Japonii?
Najlepsze artykuły w 2017 roku: ceremonia picia herbaty
Oto 5 naszych postów opublikowanych w 2017 roku, które wzbudziły największy odzew Czytelników. Jak widać, kwestie podróżowania pod kątem kulinarnym, któremu poświęcamy ostatnio wiele uwagi, są interesujące także dla Was. To bardzo pozytywna wiadomość, w świetle naszego nowego projektu, o którym opowiemy już niedługo.

Tymczasem życzymy Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
A&K

Autor: | 2018-01-04T17:34:46+00:00 04.01.2018|Kategorie: Podróż kulinarna|Tagi: |28 komentarzy

O autorze:

Pracuje na jednej z warszawskich uczelni jako adiunkt, gdzie walczy z betonami, polimerami i studentami. W wolnym czasie bloguje o podróżach, gotowaniu i ciuchach; z uporem maniaka uczy się japońskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…

28 komentarzy

  1. Camelot 4 stycznia 2018 w 17:51 - Odpowiedz

    U mnie na pierwszym miejscu jest „Kuchnia wietnamska” i „Droga herbaty”

    • Asia 4 stycznia 2018 w 18:05 - Odpowiedz

      Miło, że się te artykuły podobają! To teraz trzeba trzymać poziom!

  2. Anna 4 stycznia 2018 w 18:34 - Odpowiedz

    Hej wy łąkomczuszki, widzę że jedzenie jest numerem 1 :P ale to dobrze, takie przysmaki sama bym jadła. A tak mąż skręcał sam sushi ostanio :P trzeba jakoś się ratować :)

    • Asia 4 stycznia 2018 w 20:00 - Odpowiedz

      Fajnie, że sami robicie azjatyckie jadło :)

  3. Anna 4 stycznia 2018 w 18:43 - Odpowiedz

    Niestety mało w tym roku komentowałam – ale moim faworytem tez jest herbata:)

    • Asia 4 stycznia 2018 w 19:59 - Odpowiedz

      Miło mi, że się podoba ten tekst.

  4. Przmek 4 stycznia 2018 w 19:27 - Odpowiedz

    Sfermentowana soja brzmi intrygująco. Przeczuwam, że to danie nie dla wszystkich. Używam w kuchni dużo kiszonej kapusty, ogórków, buraków, rzodkiewki. To już okazuje się wyzwaniem dla przeciętnego zjadacza schabowego z Polski. To znaczy bardziej dla żołądka.

    • Asia 4 stycznia 2018 w 20:02 - Odpowiedz

      Zatem nattō na pewno by Ci smakowało!

  5. Magda 4 stycznia 2018 w 20:08 - Odpowiedz

    Wszystkie artykuły świetne! O soi słyszę po raz pierwszy, ale nie kusi mnie zbytnio :P

    • Asia 4 stycznia 2018 w 22:03 - Odpowiedz

      Oj tam, oj tam! Jest naprawdę „smakowa” (jak to mawiał Czesio).

  6. Joanna 4 stycznia 2018 w 23:23 - Odpowiedz

    Najbardziej zaciekawiło mnie natto, więc od tego zacznę lekturę.

    • Asia 5 stycznia 2018 w 01:14 - Odpowiedz

      Zapraszamy do lektury i oglądania!

  7. Basia | Smart Nest 4 stycznia 2018 w 23:51 - Odpowiedz

    Poke bowl to jest mój absolutny hit. Spróbowałam w hawajskiej restauracji i mogłabym to jeść codziennie :))) Pyyycha, chętnie zrobię sama w domu :)

    • Asia 5 stycznia 2018 w 01:16 - Odpowiedz

      U mnie zaczęło się dokładnie tak samo – od hawajskiej restauracji! I też mogłabym jeść codziennie!

  8. blogierka 5 stycznia 2018 w 02:07 - Odpowiedz

    Czyli jaki z tego morał? Ludzie najbardziej lubią czytać o żarciu :)

    • Asia 5 stycznia 2018 w 02:20 - Odpowiedz

      A oglądać kotki! :)

      • blogierka 29 stycznia 2018 w 00:03 - Odpowiedz

        smutna prawda ;)

        • Asia 29 stycznia 2018 w 10:48 - Odpowiedz

          Że jedzenie wchodzi najlepiej? Nie taka smutna! :)

  9. Globfoterka 5 stycznia 2018 w 06:36 - Odpowiedz

    Mnie podobał się najbardziej numer jeden i pięć :). Pewnie dlatego, że nie umiem gotować, a myśl o nauczeniu, a przynajmniej spróbowaniu nauczenia się sprawia, że uciekam z kuchni :P. Trzymajcie nadal poziom! Miło się tu wraca,

    • Asia 5 stycznia 2018 w 10:37 - Odpowiedz

      Serdeczne dzięki! Pozdrawiamy!

  10. Aneta 7 stycznia 2018 w 00:00 - Odpowiedz

    Tez mam zamiar rozszerzyc swoja kuchnie o gotowanie roznych dan z roznych krajow :) tym bardziej ze w niektorych supermarketach sa regaly podzielone na kuchnie swiata :)

    • Asia 7 stycznia 2018 w 01:01 - Odpowiedz

      Bardzo mnie to cieszy! Konieczne wypróbuj przepisy na poke bowl, bo są przepyszne!

  11. Magdalena Bur 8 stycznia 2018 w 23:43 - Odpowiedz

    Mnie też bardzo podobał się opis ceremonii picia herbaty. Muszę się Wam przyznać, że ciężko czyta się Wasze posty „na głodnego”.

    • Asia 9 stycznia 2018 w 03:06 - Odpowiedz

      Równie ciężko się je na głodnego przygotowuje. ;)

  12. Kasia Weiss - Mindful Cultures 11 stycznia 2018 w 21:52 - Odpowiedz

    Piękne wpisy, a jak się patrzy na zdjęcia, to aż ślinka cieknie…. :) Japonia to moja druga ojczyzna, spędziłam tam prawie 3 lata i uwielbiam wszystko oprócz natto, zapach mnie odrzucał! ;) Dziękuję bardzo za przywołanie pięknych wspomnień!

    • Asia 11 stycznia 2018 w 22:36 - Odpowiedz

      Dziękuję!
      A co do nattō – jest specyficzne i wielu osobom nie podchodzi.

  13. Anna 11 stycznia 2018 w 23:26 - Odpowiedz

    Poke bowl wygląda bardzo zachęcajaco :)

    • Asia 11 stycznia 2018 w 23:27 - Odpowiedz

      I zaskakująco dobrze smakuje!

Zostaw komentarz