Co to jest kaiten-zushi? 22 listopada obchodzi się w Japonii Dzień Kaiten-zushi (jap. Kaiten-zushi no Hi, 回転寿司の日), czyli dzień tzw. „sushi z taśmy”. Bardzo lubimy restauracje tego typu, ponieważ dają możliwość spróbowania wielu różnych ryb i owoców morza w atmosferze takiej bardziej „na luzie” i bez konieczności składania zamówienia z góry. Zobacz, jak wyglądają restauracje kaiten-zushi w Japonii – poniżej wrzuciłam klip video z jednej z naszych pierwszych podróży do tego magicznego kraju.

Japońskie restauracje kaiten-zushi

(aka. „sushi z taśmą” aka. go-round sushi restaurant)

Co to jest kaiten-zushi?

Kaiten-zushi to dosyć powszechny w Japonii rodzaj restauracji sushi, gdzie wzdłuż baru lub między stolikami montowany jest przenośnik taśmowy, po którym przesuwają się talerze z sushi. (A często także z innymi małymi daniami, przystawkami lub deserami.)

Historia kaiten-zushi

Idea tych restauracji podobno powstała w Osace, gdzie Yoshiaki Shiraishiego, założyciela firmy Genroku Industry Co., Ltd.  zainspirował obrotowy przenośnik taśmowy w fabryce piwa. Pierwsza restauracja „kaiten-zushi” została otwarta w Osace w 1958 roku. Niskie, z góry ustalone ceny za talerze z określoną porcją sprawiły, że sushi zrobiło się bardziej popularne, także wśród mniej zamożnych Japończyków.

Jak się rozliczamy w restauracji kaiten-zushi

Rachunek w restauracji ustalany jest na podstawie ilości i rodzaju talerzy, które samodzielnie zdejmujemy z taśmy. Kolor talerza zazwyczaj determinuje cenę znajdującego się na nim smakołyku. Talerze są liczone przez obsługę – analogowo lub elektronicznie (czytnikiem) i otrzymujemy rachunek do uregulowania. Zdarza się, że płacimy od razu przy stoliku, ale w starszych restauracjach należność regulujemy przy specjalnym kantorku.

Co oznacza termin kaiten-zushi?

Termin kaiten-zushi (回転寿司) to złożenie kaiten, które oznacza z grubsza „obracanie” i zushi, czyli udźwięcznionej wersji słowa sushi.

Kaiten-zushi, Mawaru Ganso Zushi Asakusa, Tokio (Co to jest kaiten-zushi)

Restauracja typu kaiten-zushi z taśmą – Mawaru Ganso Zushi Asakusa, Tokio

Rodzaje restauracji kaiten-zushi

Spotyka się różne sposoby „dostarczania” sushi do stolika klienta, chociaż generalnie sushi przyjeżdżające na kolorowych talerzykach ustawionych bezpośrednio na segmentowej taśmie spotykałam w Japonii najczęściej. Niemniej do kaiten-zushi zalicza się z grubsza trzy typy restauracji:

Klasyczne kaiten-zushi (z taśmy)

I tak właśnie dostarczane jest sushi w mojej ulubionej restauracji w Tokio, tj. Mawaru Ganso-zushi w Asakusie (zobacz pełną relację z Mawaru Ganso Zushi), w niektórych lokalach słynnego Sushi Zanmai (to oni wylicytowali tuńczyka za 2 miliony dolarów – przeczytaj artykuł na ten temat), czy w pokazanym niżej na filmiku Sushirō w Himeji.

Sushi Zanmai Tsukiji - sala z taśmą (kaiten zushi)

Sushi Zanmai Tsukiji w Tokio – sala z taśmą (kaiten-zushi)

Sushi w łódeczkach

W niektórych restauracjach sushi dostarczane jest do klienta przez miniaturowe drewniane „łódeczki”, które płyną wzdłuż lady przez małe kanałki między stolikami. W Polsce widywałam sushi serwowane w takich łódeczkach, ale łódki były przynoszone przez kelnerkę do stolika.

Sushi z shinkansena

Popularne wśród dzieci i zagranicznych turystów restauracje „z bajerem”, bo sushi do stolików przywożone jest przez miniaturowe lokomotywy/pociągi poruszające się po torach. Z pewną dozą nieśmiałości przyznaję, że byliśmy w takiej restauracji (bodajże w Beppu), ale trafiliśmy tam przypadkiem. I wcale nie poszliśmy tam „na pociągi”. :)

 

Sushiro – budżetowe kaiten-zushi

Poniżej zamieszczam krótki klip nagrany w restauracji Sushiro w mieście Himeji (w prefekturze Hyōgo). To zdecydowanie nie była droga restauracja – wręcz przeciwnie. Chociaż nagranie powstało w 2012 roku, to nawet na tamte czasy ceny ichniego sushi były bardzo niskie (także w porównaniu do innych restauracji „z taśmą”, w których jedliśmy w Japonii w tamtym czasie). Potem odkryliśmy, że Sushiro to generalne sieciówka. Mają filie nawet na Tajwanie.

Dlaczego ceny w Sushiro były tak niskie (większość 105 – 280 jenów za talerzyk)? Otóż porcje ryb i owoców morza były tam mniejsze (np. cieńsze plasterki w nigiri), znaczną część menu stanowiły tańsze (np. mniej tłuste) części ryb lub po prostu tańsze ryby. Natomiast jeśli zamówiło się jakiś rarytas, zdarzało się, że na talerzyku przyjeżdżało tylko jedno nigiri czy gunkanmaki.

Ale do Sushiro nie przychodzi się rozkoszować rybami. To raczej miejsce na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi (lub jak w naszym przypadku – późne jedzenie na jetlagu), przy czym rachunek raczej nie popsuje nikomu humoru. Dlatego też jadło tam mnóstwo uczniów i młodych ludzi.

Restauracja funkcjonuje do dzisiaj. Gdyby ktoś miał ochotę zjeść budżetowe sushi (ale i tak lepsze niż w większości restauracji w Polsce), to podrzucam namiary. Od razu dodam, że restauracja znajduje się bardzo blisko dworca shinkansenowego (po przeciwnej stronie torów względem zamku Himeji-jō).

Sushirō Himeji Hōjō-ten (スシロー 姫路北条店)
403 Hojomiyanomachi,
Himeji, Hyogo 670-0948, Japonia
Link do mapy Google.

 

A czy ty znasz kaiten-zushi?

Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić, co to jest kaiten-zushi osobom, które jeszcze nie znały tego konceptu. Ale pewnie część z Was jadła już sushi w tego typu restauracji. Pochwalcie się w komentarzach pod postem na facebooku (link), gdzie i co jedliście!

 


Jeśli podoba Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku (Byłem tu. Tony Halik. & O Japonii), obserwuj nasz kanał YouTube: O Japonii oraz  Postaw kawę Byłem tu. Tony Halik. / Podcast o Japonii. – będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści! Dodatkowo zyskasz dostęp do audio- i e-booków w serwisie BookBeat!