Japońska kuchnia wegańska w Warszawie. Nowości przy Politechnice.
Coraz więcej moich znajomych przechodzi na dietę wegetariańską, a nawet wegańską. Chociaż sami mięso i owoce morza jemy z przyjemnością, także postanowiliśmy częściowo z nich zrezygnować*. Przez 2 dni w tygodniu sięgamy po dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Dzisiaj zdradzam Wam dwa newsy – dwie restauracje w bliskim otoczeniu Politechniki Warszawskiej (na której pracuję, dlatego często jem w okolicy), w których będzie można spróbować nowych wegańskich dań japońskich.

*) Zależy nam zwłaszcza na ograniczeniu spożycia wołowiny, której produkcji towarzyszy emisja wielkich ilości gazów cieplarnianych do atmosfery.

Smażone tofu w Peko Peko

Peko Peko to jedna z moich ulubionych japońskich knajpek w Warszawie. To maleńki lokalik (na zaledwie 4 stoliki) przy Emilii Plater. Prowadzi go przemiły Japończyk, który postawił sobie za zadanie zapoznać Warszawiaków z innymi japońskimi potrawami niż sushiramen.

Karta w Peko Peko nie jest długa. Znajdziemy w niej zaledwie kilka pozycji – m.in. japońskie curry z ryżem (karē raisu, カレーライス), wieprzowy kotlet (tonkatsu, 豚カツ), smażony w głębokim tłuszczu kurczak (kara-age, から揚げ) oraz dania typu donburi (丼), składające się z miski ugotowanego ryżu, na którym ułożone są dodatki. Ponownie mięso z dodatkiem pomidorów i szatkowanej kapusty (to autentyczny zestaw dodatków do tego typu dań). Wegańskich pozycji było tam praktycznie nie było*. Na samym początku istnienia knajpki można było w ramach deseru zamówić także kōhīzerī (コーヒーゼリー), kawową galaretkę. Takie menu praktycznie wykluczało możliwość wybrania się do Peko Peko ze znajomymi niejedzącymi mięsa. Na szczęście w karcie pojawi się lada moment coś dla wegan i wegetarian tofu na ryżu.

Agedōfu (揚げ豆腐) to panierowane jedwabiste tofu pokrojone w grubą kostkę; smażone na głębokim tłuszczu. Zazwyczaj serwowane jest z sosem tensuyu (てんつゆ), w którym się je macza. W Peko Peko smażone tofu serwowane jest na ryżu. To naprawdę fajna alternatywa dla dań mięsnych, a wpisuje się w charakterystyczny dla tej knajpki styl. Zatem jeśli teraz wybierzecie się do Peko Peko, koniecznie pytajcie o smażone tofu! Bardzo polecam!

Kuchnia wegańska w Warszawie: smażone tofu w Peko Peko

*) Uwaga: zupa misoshiru (味噌汁) serwowana w Peko Peko przygotowywana jest na bulionie rybnym dashi (bulionie), a kiszona po koreańsku kapusta kimchi. przygotowana jest z sosem rybnym.

PEKO PEKO Kuchnia japońska

Adres: Emilii Plater 13, 00-669 Warszawa
Godziny otwarcia: wtorek-niedziela 12:00-21:00
Facebook.com/
pekopekokuchniajaponska

Ramen wegański w Uki Green

Przy Koszykowej lada moment otwiera się zupełnie nowe miejsce z japońskim jedzeniem. To Uki Green, restauracja serwująca wegańskie dania typu menrui (麺類), czyli z japońskimi makaronami. Oczywiście głównym punktem w karcie będą dania z makaronem ramen. Menu nie jest jeszcze ostatecznie ustalone, zwłaszcza, że będzie się zmieniało sezonowo. Ale miałam już przyjemność kosztować dwóch specjalnych ramenów, które chef, Kohei Yagi przygotował przy okazji pracy nad owym menu. Były to shōyu rāmen (醤油ラーメン) oraz shio rāmen (塩ラーメン).

Chociaż jestem zwolenniczką ramenów z bulionami na kościach (zwłaszcza na kościach wieprzowych – jap. tonkotsu, 豚骨), to muszę przyznać, że oba dania były wyśmienite. Shōyu rāmen był niezwykle esencjonalny, w miarę jedzenia odkrywało się kolejne smaki (taki multilayer ramen!), przy czym bazujący na sosie sojowym sos (tare, タレ) absolutnie nie dominował. Natomiast shio rāmen bardzo zaskoczył mnie imbirową nutą, która nadała mu wyjątkowy charakter. Topingi też były nietuzinkowe; w obu przypadkach pojawiła się okra, którą bardzo lubię. A makaron? Robiony na miejscu makaron był wyśmienity. Ale to chyba żadna niespodzianka.

.

Polecam śledzić Facebooka Uki Green, by nie przegapić otwarcia. Biorąc pod uwagę to, czego spróbowałam do tej pory, zaryzykuję stwierdzenie, że prawdopodobnie szykuje się miejsce z najlepszym wegańskim ramenem w Warszawie.

Uki Green

Adres: Koszykowa 49A, 05-077 Warszawa
Kiedy: lada moment!
Facebook.com
/UkiGreenramen

Mały słowniczek kulinarny

tonkatsu tonkotsu

W artykule pojawiły się dwa słowa, które osobom nieobeznanym z japońskimi terminami kulinarnymi, mogą wydawać się podobne: tonkatsutonkotsu. Dobrze jest ich nie mylić. Tonkatsu to kotlet wieprzowy (dosłownie!). Tonkotsu to (też dosłownie) kości wieprzowe, podstawa bulionu do tonkotsu rāmen. W obu tych słowach występuje ton (), znak oznaczający „świnię/wieprzowinę”. Przeczytaj króciutki post z ciekawostkami o tym znaku – Kanji tygodnia: świnia ().

Co to jest shōyu rāmen? Co to jest shio rāmen?

Czym się różnią shōyu rāmenshio rāmen? W języku japońskim słowo shōyu oznacza „sos sojowy”, a shio – „sól”. Oba składniki, ponieważ są zawarte w tare (sosie/bazie smakowej) dodawanym do bulionu, nadają bulionowi główną nutę smakową, przypisując danie do dwóch dosyć popularnych stylów rāmen.