OKOŁO PODRÓŻY: PODRÓŻ KULINARNA / PODRÓŻ LITERACKA / PODRÓŻ FILMOWA

Tutaj znajdziesz artykuły, które nie stanowią żywych relacji z podróży, ani nie zawierają syntetycznie podanych informacji praktycznych dla podróżujących. To nasze podróże kulinarne, literackie i filmowe – czyli przepisy i artykuły o kulturze najchętniej odwiedzanych przez nas krajów, w tym recenzje książek i filmów. Bo bez znajomości kultury danego kraju, trudno mówić o jego zrozumieniu i zwiedzaniu „naprawdę”.

Japonia na talerzu: japońskie potrawy, których trzeba spróbować (top 15)

By |2023-07-12T19:50:40+02:0026.03.2018|Kategorie: Podróże, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , |

Japonia na talerzu: japońskie potrawy, których trzeba spróbować. W Twojej głowie zakiełkował pomysł, by wybrać się do Japonii, ale nie bardzo wiesz, czy ten kraj będzie dla Ciebie odpowiedni pod względem kulinarnym? Zastanawiasz się, co można [...]

Możliwość komentowania Japonia na talerzu: japońskie potrawy, których trzeba spróbować (top 15) została wyłączona

Warszawska Hala Gwardii – co zjeść?

By |2022-12-07T21:38:05+01:0009.02.2018|Kategorie: Podróż kulinarna, Recenzja restauracji, Warszawa|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Warszawska Hala Gwardii – co zjeść? Hala Gwardii to kolejna odrestaurowana i oddana do użytku hala targowa w Warszawie. I jest to kolejne miejsce, do którego w weekendy ściągają smakosze i warszawscy foodies. W zeszłą niedzielę sprawdziliśmy, [...]

Możliwość komentowania Warszawska Hala Gwardii – co zjeść? została wyłączona

Opowieść o kapeluszach dla jizo i noworoczne omochi

By |2021-01-21T00:45:35+01:0009.01.2018|Kategorie: Podróż kulinarna, Kuchnia japońska, Kultura japońska|Tagi: , , , , |

Dzisiaj coś zupełnie innego: Jizō i noworoczne omochi. W jednej z moich książek do japońskiego zawarto noworoczną opowieść o kapeluszach dla Jizō. Opowieść napisana jest bardzo prostym językiem (jak dla dzieci), [...]

Możliwość komentowania Opowieść o kapeluszach dla jizo i noworoczne omochi została wyłączona

Najciekawsze artykuły w 2017 roku

By |2019-02-21T15:04:35+01:0004.01.2018|Kategorie: Podróż kulinarna, Najciekawsze artykuły roku|Tagi: , , |

Małe „blogowe” podsumowanie roku 2017. Sprawdziliśmy, które posty opublikowane w zakończonym właśnie roku wzbudziły największe zainteresowanie i odzew naszych Czytelników, tj. które komentowali najchętniej. Nasze najciekawsze artykuły w 2017 [...]

Możliwość komentowania Najciekawsze artykuły w 2017 roku została wyłączona

Sushi dla początkujących: rodzaje sushi

By |2019-12-09T17:53:34+01:0002.01.2018|Kategorie: Podróż kulinarna, Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji|Tagi: , , , , , , , , |

Do tej pory napisałam kilka artykułów o sushi, ale tak naprawdę nigdy nie napisałam artykułu wprowadzającego do tematu. Postanowiłam to nadrobić i powstał swojego rodzaju przewodnik po sushi dla początkujących, w którym omawiam pokrótce rodzaje sushi. Na dole [...]

Możliwość komentowania Sushi dla początkujących: rodzaje sushi została wyłączona

Cucciolina x BTTH: fioletowa pizza ze słodkimi ziemniakami

By |2021-02-12T22:53:09+01:0006.12.2017|Kategorie: Podróż kulinarna, Australia, Kuchnia australijska, Warszawa|Tagi: , , , , , , |

Ostatnio opowiadałam Wam historię Sylwestra Muranowicza, szefa kuchni Cucciolina, restauracji serwującej australijską pizzę. Razem z Sylwestrem zrealizowaliśmy właśnie pewien kulinarny eksperyment. Jego celem było opracowanie kompozycji [...]

Możliwość komentowania Cucciolina x BTTH: fioletowa pizza ze słodkimi ziemniakami została wyłączona
Przejdź do góry