KUCHNIA JAPOŃSKA
Kuchnia japońska to jedna z moich największych pasji. Od prawie 15 lat zgłębiam jej tajniki: czytam i oglądam wszystko, co tylko znajdę na jej temat, gromadzę książki kucharskie, japońską ceramikę i utensylia, uczę się gotować od Japończyków.
Gdy jest okazja, odwiedzałam polskie i zagraniczne japońskie restauracje. (Sushi i ramen jedliśmy m.in. w Nowym Jorku, Sao Paulo, Singapurze, Kuala Lumpur!)
Kilka lat uczyłam się języka japońskiego i ważną częścią nauki było i jest opanowywanie prawidłowych japońskich terminów i znaków kanji oznaczających poszczególne składniki, potrawy i techniki gotowania.
Wiedzę o japońskiej kuchni weryfikuję i poszerzam podczas kolejnych podróży do Japonii, których odbyłam już 7. Plan każdej podróży jest zawsze mocno skupiony wokół japońskich kulinariów.
Mam nadzieję, że nasze artykuły, podcasty i video pomogą Ci lepiej poznać japońską kuchnię! Jeśli szukasz konkretnej informacji, daj znać w wiadomości prywatnej!
~ Asia
—
Zacznij tutaj:
🥝 Na skróty: japońskie potrawy, których trzeba spróbować,
🥝 Sushi dla początkujących: rodzaje sushi w Japonii,
🥝 15 kategorii japońskich dań,
🥝 Indeks terminów kulinarnych i nazw japońskich potraw.
Inne polecane artykuły o japońskiej kuchni:
- Japońskie makarony: ramen, soba, udon, somen i inne,
- Japońskie przekąski w izakaya (japońskich pubach),
- Japońska droga herbaty. Ceremonia herbaciana w Himeji,
- Jakie sushi jada się w Japonii,
- Jaki ramen jada się w Japonii,
- Jak wygląda kolacja w stylu kaiseki,
- Japoński street food (2 artykuły),
- Relacja z aukcji tuńczyków na targu rybnym Tsukiji w Tokio,
- Relacja z targu rybnego Iyumachi na Okinawie.
Przepisy na japońskie dania
Ciekawostki
- Najlepszy ramen w Warszawie – to my stworzyliśmy pierwszy ranking ramen w polskim internecie w 2016 roku :)
- Tuńczyk za 2 miliony dolarów – recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji