Japoński street food #2: przysmaki „uliczne”, których trzeba spróbować. Zapraszam na drugą część artykułu o japońskim street foodzie. W pierwszej części zawarłam listę naszych ulubionych miejsc z yatai – japońskimi stoiskami z jedzeniem. Dzisiaj lista japońskich „ulicznych” przysmaków, których moim zdaniem koniecznie trzeba spróbować, będąc w Japonii.
Tutaj znajdziesz pierwszą część artykułu:
➡️ Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem
Japoński street food #2:
przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii
Lista obejmuje zarówno przekąski na zimno, np. marynowane, dania gorące, w tym yakimono (grillowane lub pieczone), a także słodycze i desery lodowe. Kolejność jest (prawie!) alfabetyczna.
1. Bō kyūri – ogórek na patyku
Zacznę od bardzo niepozornej przekąski. Bō kyūri (棒きゅうり) to ogórki na patyku. Przypominają nasze małosolne, ale są jeszcze delikatniejsze. Sezonowane w roztworze z bulionem rybnym (dashi no moto) lub z wodorostami konbu (czyt. kombu), czyli jednym z najlepszych naturalnych źródeł umami, nadziane na patyk stanowią bardzo odświeżającą przekąskę. Najlepsze ogórki na patyku jedliśmy w Kioto – prosto ze straganu przy uliczce prowadzącej do którejś ze świątyni. Bardzo polecam spróbować tej niepozornej przekąski, jeśli na nią traficie.
2. Imagawayaki – ciaska z pastą z czerwonej fasoli
Imagawayaki (今川焼き) to słodki ciastka z ciasta przypominającego trochę to na gofry, które jest „pieczone” w foremkach w kształcie płaskiego cylindra i wypełniony pastą anko (z czerwonej fasoli azuki), czekoladą lub kremem. Są podobne do dorayaków, ale nadzienie w nich jest szczelnie zamknięte. Nazwa tej przekąski podobno pogodzi z czasów Edo, od mostu na rzece Ima, gdzie zostały po raz pierwszy sprzedane, W regionie Kansai imagawayaki są znane jako ōban-yaki, taiko-yaki lub taiko manjū (bo przypominają bębenek taiko). Na Tajwanie spotkałam się z nimi pod nazwą hóngdòu bǐng (紅豆餅), co dosłownie oznacza „ciasto z czerwoną fasolą”.
Poniżej imagawayaki z nadziewane kremem – kasutādo (カスタード, od ang. custard). Zdjęcia zrobiła w Kioto i udostępniła nam do publikacji Rhina Lipio:
3. Kakigori – sorbet ze szronu
Kakigōri (かき氷) to sorbet ze szronu (startego z bloku lodu w specjalnej maszynie, ang. shaved ice) polanego smakowym syropem, a czasami dodatkowo uzupełniony o słodką czerwoną fasolę, małe kuleczki mochi, czy – np. w przypadku deseru o smaku matcha – także bitej śmietany. Latem często są sprzedawane w budkach przy plaży.
4. Takoyaki – ośmiornica w cieście
Takoyaki (蛸焼き) to kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy (jap. tako), marynowanym imbirem (beni shōga) i skrawkami tempury (tenkasu), smażone na specjalnej żeliwnej patelni z półokrągłymi wgłębieniami. Jest to przysmak typowy dla Osaki, chociaż wspaniałe takoyaki jedliśmy też na Okinawie. Z tą różnicą, że takoyaki z Osaki były posypane płatkami katsuobushi, polane majonezem i specjalnym sosem, a te z Okinawy posypane ogromną ilością szatkowanego pora. Niezależnie od dodatków, oglądanie na żywo jak chłopaki błyskawicznie formują na patelni ciasto w idealne kulki dzięki kilku sprawnym ruchom patyczków jest hipnotyzujące. Uwaga: takoyaki serwowane są bardzo, ale to bardzo gorące. Jeśli jesteś typem nekojita, to poczekaj cierpliwie, aż przestygną!
Nie wiesz, kim jest nekojita? Tutaj się tego dowiesz: Nekojita i inne kocie idiomy w języku japońskim.
5. Yakiimo – pieczone ziemniaki
Yakiimo (焼き芋) to pieczone ziemniaki (dosłownie!). Piecze się je na węglu drzewnym i podaje w opakowaniach z brązowego papieru. Jest to przekąska sprzedawana z małych wózków przez cały rok, chociaż najbardziej popularne są na jesieni. W zależności od regionu piecze się różne ziemniaki. Np. satsumaimo to słodkie ziemniaki o karmelowym posmaku. Ja zajadałam się na Okinawie pieczonymi beniimo, purpurowymi słodkawymi ziemniakami typowymi dla tamtejszej kuchni.
6. Yakisoba – makaron stir-fry
Yakisoba (焼きそば ) zalicza się do dań typu itamemono (炒め物), czyli krótko smażonych na patelni na dużym ogniu (tzw. stir-fry). Jest to makaron pszenny (pomimo nazwy, która może sugerować, że chodzi o gryczany lub pszenno-gryczany) podsmażany z wieprzowiną, kapustą i cebulą, doprawiony marynowanym imbirem (beni shōga), płatkami katsuobushi, glonami aonori, majonezem i sosem (podobno to Worcestershire). Przyznam szczerze, że nie przepadam za tym daniem, bo jest dla mnie zwyczajnie zbyt tłuste. Niemniej yakisoba jest chętnie kupowana, ponieważ jest niedroga i sycąca. Pojawia się na praktycznie każdym festiwalu (matsuri) i zalicza się do typowych japońskich dań street foodowych.
7. Yakitori – szaszłyki z kurczaka
Yakitori (焼き鳥) to pyszną przekąska, którą w skrócie można określić jako malutkie szaszłyki z kurczaka. Słowo yakitori oznacza dosłownie „pieczony ptak”, ale przeważnie jest to mięso, skóra lub podroby z kurczaka. Yakitori zaliczają się do dań typu yakimono (焼き物) – dania gillowane/pieczone.
Można je kupić na straganach, ale my częściej jemy je w knajpkach typu izakaya (pub z restauracją), ponieważ chrupiące grillowane yakitori to idealna przekąska do piwa. Dlatego też w artykule o smakołykach serwowanych w izakaya poświęciłam yakitori dużo uwagi – opisałam np. różne rodzaje szaszłyków. Tam też odsyłam po szczegóły: Izakaya – czyli co zamówić w japońskim pubie.
8. Grillowane owoce morza na patyku
Jak widać, japoński street food to dużo przekąsek na patyku… Kolejną grupą będą wszelkie grillowane owoce morza, w tym popularne w Japonii małże św. Jakuba – hotateyaki, kalmary – ikayaki, krewetki sezonowane w soli – ebi-shioyaki, etc. Jeśli miałabym wskazać przysmak, który najbardziej nam smakował, to będą to małe grillowane ośmiorniczki z Nishiki Market w Kioto. I to pomimo tego, że Kioto nie leży nad morzem! Ale całą maskę grillowanych owoców morza znajdziecie też na stoisku przy samej świątyni Sensō-ji w Tokio.
9. Marynowana ośmiornica na patyku
Ośmiornicę na patyku Japończycy serwują na naprawdę przeróżne. Może być grillowana (jak pisałam w puncie wyżej) lub marynowana w occie; może być mała w całości lub wielka – pocięta na kawałki. I właśnie kawałków marynowanych w occie macek dużej ośmiornicy (tako no su) szukajcie na rybnych marketach. Ponieważ nie ma już starego marketu Tsukiji, a na nowym Toyosu na Odaibie nie ma już takich stoisk, jak na starym, to polecam odwiedzić mniejsze fish-markety na prowincji. Na przykład Tomari Iyumachi Market w Naha na Okinawie, o którym wspominałam już kilkukrotnie na blogu.
10. Inne japońskie uliczne przysmaki
Mogłabym wymienić znacznie więcej smakołyków, bo podczas licznych podróży po Japonii spróbowałam ich naprawdę mnóstwo. Na przykład yaki-tomorokoshi – grillowana kolba kukurydzy to kolejna street foodowa przekąska zaliczana do yakimono, ale ta akurat chyba by nikogo nie zaskoczyła. Ze słodkich street foodowych przysmaków można wskazać np. taiyaki – słodkie „gofrowe” ciastka w kształcie ryby wypełnione różnymi nadzieniami (ale o taiyaki przeczytasz tutaj), czy wspomniane już dorayaki – puszyste „naleśniki” przekładane anko – słodką pastą z czerwonej fasoli. Aburi mochi to z kolei ryżowe kluski otoczone w mące z prażonej soi (kinako) grillowane i polane sosem z dodatkiem pasty miso. Ale akurat słodyczom, w tym różnym yakigashi, zamierzam poświęcić oddzielny artykuł. Dzisiaj zależało mi, by wybrać jak najbardziej zróżnicowane uliczne przysmaki, aby pokazać, że street food w Japonii to cała masa przeróżnych potraw i przekąsek.
Które z tych przysmaków znasz? Gdzie ich próbowałeś/aś – w Japonii, czy w Polsce na jakimś matsuri? Koniecznie dajcie znać w komentarzu pod postem na Facebooku (link).
🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.
Obejrzyj też nagranie ze spotkania LIVE, gdzie rozmawiamy o kuchni japońskiej w popkulturze!