Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 2: dania śniadaniowe

Japońskie dania śniadaniowe. Dzisiaj druga część artykułu o japońskich śniadaniach – propozycja małych dań, które idealnie nadają się na śniadanie. (Link do pierwszej części z setami śniadaniowymi poniżej.) Znajdziecie tu kultowe potrawy jak omuraisu, ale starałam się wybrać także te mniej znane (np. ochazuke, inarizushi) lub charakterystyczne dla danej prefektury (np. okinawska gōya chanpuru), które jednak od lat goszczą na naszym stole. Podlinkowałam też sprawdzone przepisy na te dania, a wszystkie zdjęcia prezentują nasze śniadania zrobione w domu (w Warszawie).

Japońskie śniadanie – część 1: zestawy DIY

Niniejszy artykuł stanowi 2. część artykułu Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu. Tutaj znajdziesz część pierwszą:

➡️ Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 1: zestawy DIY

Japońskie śniadanie – część 2:
Japońskie dania śniadaniowe

1. Zupa miso zawsze na propsie!

Zupa miso. czyli miso shiru (味噌汁) to element wielu japońskich śniadań (i dań generalnie). W domu serwuję ją zazwyczaj jako element setu śniadaniowego – z miseczką krótko ziarnistego ryżu z posypką furikake i jakimiś dodatkami (co można zobaczyć w wyżej podlinkowanej 1. części artykułu). Niemniej zdarza się, że nie mamy czasu czekać, aż ryż się ugotuje (w naszym rice cookerze zajmuje to minimum 40 min.)… Wtedy na szybko robimy samą zupę miso, którą serwujemy ją w kubkach do wypicia. Nie jest to dziwactwo, bo  Japonii można kupić zupę miso w wersji „gorący kubek”, instant w saszetkach do błyskawicznego spożycia. Kupiłam nawet kiedyś taki instant i robiłam go sobie w pracy. Był znośny, ale oczywiście nie umywa się do samodzielnie zrobionego miso shiru, którego przygotowanie jest bardzo proste. Dlatego tutaj także podaję link do przepisu. Poniżej dania śniadaniowe, do których można zaserwować zupę miso jako side dish, do przepijania.

➡️ miso shiru (zupa miso) – przepis

2. Omuraisu – omlet z ryżem

Omuraisu (オムライス) to japoński omlet ze smażonym ryżem. Nazwa dania powstała z połączenia angielskich słów omeletterice. Danie to zalicza się do kategorii gohan (御飯), czyli dań z ryżem. Jest to nasza ulubiona opcja na zużycie resztki ryżu, który pozostał z poprzedniego dnia. Praktycznie zawsze robimy je w wersji wegetariańskiej, chociaż można je przygotować także z dodatkiem mięsa, np. kurczaka. Omuraisu robi się bardzo prosto – ryż przesmaża się z cebulą, sosem sojowym i keczupem (wersja bieda) oraz z dodatkiem innych warzyw (kukurydza, groszek, itd., kawałki mięsa kurczaka – co tam mamy w lodówce), a następnie zawija w kołderkę z omleta z jaj i mleka lub bulionu (dashi) – najlepiej tworząc kształt wrzeciona. Następnie danie dekorujemy keczupem, przy czym Japończycy mają w zwyczaju wypisywać tam różne wiadomości do osoby, która ma ów omlet zjeść. :)

➡️ Omuraisu – przepis

Kuchnia japońska: omuraisu (dla poczatkujących) - japońskie dania śniadaniowe

Omuraisu – omlet ze smażonym ryżem

3. Ochazuke – ryż z herbatą

Ochazuke (お茶漬け) lub chazuke (茶漬け) to moje ulubione japońskie danie „na szybko”. Ono także możne być przygotowywane z „wczorajszego” ryżu. Jest to teoretycznie ryż z dodatkami (my najczęściej używamy glonów wakame i wędzonego łososia, który zawsze jest w lodówce „na czarną godzinę') zalany herbatą lub jakimś bulionem (dashi). Z tą herbatą to trochę bardziej skomplikowana sprawa. Można naturalnie wykorzystać japońską zieloną herbatę (najbardziej pasuje mi tutaj genmaicha z prażonym ryżem), ale znacznie lepszy efekt uzyska się stosując japońską konbucha, czyli napar z wodorostów konbu. (moja ulubiona wersja to ume konbucha – kwaskowa, o smaku marynowanych moreli japońskich). Więcej na ten temat napisałam w artykule z przepisem na ochazuke.

➡️ Ochazuke – przepis

Kuchnia japońska: ochazuke z ume konbucha i łososiem - japońskie dania śniadaniowe

Ochazukeume konbucha i łososiem

4. Inarizushi – saszetki z tofu nadziewane ryżem

Inarizushi lub inari sushi (稲 荷 寿司) to saszetki/kieszonki ze smażonego tofu (inari age) nadziewane ryżem. Saszetki są zazwyczaj mocno słodkie od sosu (na bazie dashi* i sosu sojowego), w którym są namaczane. My nasze inarizushi przygotowujemy korzystając z kupnych kieszonek inari age, które nadziewamy ryżem przygotowanym tak jak do sushi (z cukrem i octem ryżowym). Dodam jeszcze, że inarizushi to element, który często pojawia się w japońskich zestawach bentō.

*) Chociaż danie wydaje się być wege, to trzeba mieć na uwadze, że jeśli tofu będzie namaczane w katsuo dashi, – bulionie na płatkach tuńczyka pasiastego, to nie będzie wege.

Kuchnia japońska: inarizushi (inari sushi) - japońskie dania śniadaniowe

Inarizushi (inari sushi) – „kieszonki” ze smażonego tofu nadziewane ryżem

5. Goya champuru – okinawska jajecznica z gorzkim melonem

Gōya chanpurū (ゴーヤチャンプルー, czyt. gooja ciampuruu), to obok okinawa soba jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań prefektury Okinawa. Jest to smażone danie, w zasadzie jajecznica z gorzkim melonem (gōya), wieprzowiną (często w postaci mielonki), tofu i kiełkami. Można je podawać samo lub z miseczką zupy miso do przepijania. To jedno z naszych absolutnie ulubionych śniadań. Często robimy je latem, jeśli tylko uda się nam dostać gorzkiego melona (kupujemy go na targowisku przy Bakalarskiej lub w Wólce Kosowskiej).

➡️ Gōya chanpurū – przepis

⚠️ Uwaga: ostrzegam lojalnie, ze gorzki melon (jap. gōya, chin. kǔguā, ang. biiter melon) jest naprawdę gorzki! Znam Japończuków i Chińczyków (pozdrawiamy serdecznie Mei!), którzy go zwyczajnie nie lubią.

Goya chanpuru (goya champuru) - jajecznica z gorzkim melonem goya

Gōya chanpurū – okinawska jajecznica z gorzkim melonem (jap. gōya)

Oto moje propozycje na japońskie dania śniadaniowe, które najczęściej i najchętniej robię w domu. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do tego, by od czasu do czasu przygotować któreś z nich. Jeśli wypróbujesz któryś z moich przepisów, koniecznie podziel się zdjęciem swojego dania w komentarzu pod postem na Facebooku (link)!

Smacznego! Itadakimasu!

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!


Jeśli podobał Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube.


Obejrzyj też nagranie mojego gotowanie po japońsku LIVE – pokazuję podstawowe składniki i gotuję na żywo kilka bardzo prostych japońskich potraw!

O autorze:

Pracuje na Politechnice Warszawskiej jako adiunkt. W wolnym czasie bloguje o podróżach i gotowaniu; z uporem maniaka uczy się japońskiego i chińskiego. Ładnie narysuje i rewelacyjnie gotuje! Ma bzika na punkcie swoich 2 kotów…