Proste japońskie śniadanie z rzeczy dostępnych w Polsce. Śniadanie powstaje zazwyczaj w biegu, więc musi dać się je zrobić w kilka minut, z rzeczy, które mamy pod ręką. Szczęśliwie w Polsce są do dostania prawdziwie japońskie produkty, z których za pomocą samego noża i odrobiny gorącej wody można wyczarować smaczny i pożywny posiłek. Japońskie śniadanie to początek udanego dnia!
Proste japońskie śniadanie
„na szybko”
Dłuższe video z prezentacją poszczególnych elementów znajdziesz na naszym Facebooku tutaj (link). Nie zapomnij polubić postu i całego kanału!
1. Ryż z posypką furikake
1.1. Ryż krótko-ziarnisty
Jaki ryż do japońskich potraw
Do przygotowania dań kuchni japońskiej używamy ryżu któtko-ziarnistego lub średnio-ziarnistego. Zazwyczaj jest to japoński ryż koshihikari, ale całkiem dobrze sprawdza się też ryż chiński lub wietnamski. Czasami kupujemy yeż hodowany w USA ryż nishiki.
Jaki rice cooker
Ryż gotujemy w elektrycznym rice cookerze. Jest wyposażony w timer, dlatego możemy nastawić ryż z wyprzedzeniem wieczorem, by rano mieć świeżutki i gorący. Dzięki temu nie musimy wstawać godzinę wcześniej, by go przygotować.
My używamy rice cookera Xiaomi Mi. Oprócz ryżu można w nim przygotować wiele innych azjatyckich dań, np. hanami dango. Zobacz instrukcję krok po kroku:
➡️ Jak zrobić hanami dango w rice cookerze Xiaomi Mi – przepis i instrukcja
1.2. Posypka „furikake”
Furikake to posypki stosowane w japońskiej kuchni do ryżu i innych potraw. Stanowią przyprawę dodającą ryżowi charakteru; są dodatkowym źródłem składników odżywczych, a jednocześnie robią za przybranie. Zazwyczaj kupujmy gotowe posypki (w Polsce także są dostępne), ale bardzo łatwo jest przygotować własną posypkę z prażonego sezamu i soli, czyli gomashio. Na naszej stronie znajdziesz prosty przepis na gomashio:
➡️ Gomashio, sezamowa posypka do ryżu – przepis
2. Zupa miso (wersja podstawowa)
Zupa miso, czyli miso shiru to lekki bulion, w którym rozprowadza się pastę miso, a całość uzupełnia wodorostami i dodatkami typu tofu, ryby i owoce morza. Jest to podstawowy element japońskiego śniadania w tradycyjnym stylu. Przygotowanie zupy miso jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut. Zwłaszcza wariant podstawowy – z samymi wodorostami wakame. Poniżej link do przepisu na miso shiru w różnych wariantach (w tym wersja wegańska).
➡️ miso shiru (zupa miso) – przepis
3. Łosoś z pastą yuzu
Nasze śniadanie ma być błyskawiczne, dlatego zamias pieczonego czy grillowanego sake (łososia) pronujemy użyć łososia wedzonęgo (np. na zimno). Prostym zabiegiem, by mu nadać japońskiego charakteru będzie doprawienie go odrobiną pasty z japońskiego cytrusa yuzu. Taka pastę też już kupisz w Polsce.
4. Marynowana rzodkiew – oshinko (takuan)
Zupa miso i miseczka ryżu z posypką to zestaw, który na pewno zapewni Wam wiele energii. Niemniej śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, jesli dodamy do niego 1-2 proste dodatki. Pierwszym z nich jest marynowana rzodkiew.
Oshinko (znana też jako takuan) to rzodkiew marynowana w słodko-kwaśnej zalewie. Jest to popularny dodatek do japońskich, ale też koreańskich potraw, ponieważ uważa się, że wspomaganie trawienia. Plus stanowi smaczy i wizualnie atrakcyjny delement posiłku. A przecież japońska filozofia zakłada karmienie wszystkich zmysłów.
Nie marynujemy rzodkwi sami – lupujemy gotową i kroimi na plasterki lub ucieramy.
5. Sałatka z ogórka i wodorostów wakame
Drugim dodatkiem jest prosta sałatka z ogórka i wodorostów wakame.
Jak ją przygotować? Ogórka wystarczy pokroić w plastry, posolić i na chwilę odstawić, by puścił sok. Wodorosty wakame namaczamy przez kilka minut w zimnej wodzie i odsączamy. Oba składniki mieszamy i doprawiamy (np. gomashio). My lubimy nieco zaostrzyć smak i dodajemy klika kropel taberayu (japońskiego oleju chili).
I gotowe! Można jeść! Itadakimasu!
Więcej inspiracji – propozycje i przepisy na proste japońskie śniadanie
Zaproponowana wyżej opcja to dosyć nieskomplikowana propozycja śniadania w japońskim stylu. Opcja w sam raz na początek przygody z japońską kuchnią. Jeśli potrzebujesz kolejnych inspiracji, na naszej stronie zamieściliśmy 2-częściowy artykuł pt. Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu. Znajdziesz tam kolejne propozycje zestawów i dań oraz więcej linków do przepisów.
➡️ Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 1: zestawy DIY
➡️ Japońskie śniadanie – część 2: dania śniadaniowe
➡️ Proste japońskie śniadanie – wszystkie artykuły
Koniecznie obejrzyj też nagranie mojego gotowanie po japońsku LIVE! Pokazuję podstawowe składniki i gotuję na żywo kilka bardzo prostych japońskich potraw! P.S. Nie zapomnij zostawić lajka pod filmem! :)
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, polub nasze profile na Facebooku i obserwuj nasz kanał ▶️ YouTube oraz – będziemy mieć energię, by tworzyć kolejne treści!