Ostatnio pokazałam, jak przyrządzić japońską zupę z gryczanym makaronem soba. Dzisiaj zamierzam Was przekonać, że soba wspaniale smakuje także na zimno. Chcę Was namówić do wypróbowania jednego z moich ulubionych, acz bardzo prostych japońskich dań. Poniżej znajdziecie przepis na wakame soba, czyli makaron soba z wodorostami wakame. Potrawa ta jest pyszna i idealnie nadaje się na lunch (można zabrać do pracy, nie trzeba jej odgrzewać). Zresztą Japończycy często jedzą sobę na lunch (na który mówią „ranci”).

Wakame soba  – makaron soba z wodorostami wakame

Japoński makaron soba

Na blogu pisałam już nie raz, że Japończycy jedzą pszenno-gryczany lub czysto gryczany gryczany makaron soba (そば) przy okazji obchodów Nowego Roku (sprawdź przepisu na toshikoshi soba). Nie oznacza to jednak, że makaron ten jest zarezerwowany do stosowania wyłącznie w tym jednym świątecznym daniu. Japończycy jedzą makaron soba przez cały rok i przygotowują go na różne sposoby. Na przykład latem często jedzą sobę na zimno: makaron podawany jest na specjalnym bambusowym sitku, a macza się go w odpowiednim sosie. (Więcej o sposobach serwowania soba przeczytasz w tym artykule pt. Japońskie makarony.) Natomiast ja bardzo lubię danie wakame soba, czyli sobę z wodorostami. Poniżej przepis na to bardzo proste danie.

Składniki na 2 porcje

  • 2 porcje makaronu soba (gryczanego lub pszenno-gryczanego);
  • garść namoczonych glonów wakame;
  • sos sojowy;
  • szczypiorek lub szczypior/dymka do przybrania.

Gdzie kupić składniki

Gdzie kupić makaron soba i glony wakame? Oryginalne japońskie makarony można w większości sklepów z azjatycką żywnością a także online – np. na Allegro czy Amazonie. Czasami można je dostać w supermarketach, w działach z zagraniczną żywnością. Czasami w ofercie są także makarony produkcji koreańskiej lub chińskiej i są one całkiem dobrej jakości (zwłaszcza te pierwsze). Podobnie jest z suszonymi glonami wakam., których zapas zawsze warto mieć w domu, ponieważ jest to jeden z podstawowych składników prostych japońskich potraw. Przydadzą się na przykład do przygotowania zupy miso (miso shiru), czy inspirowanego kuchnią japońską kolorowego hawajskiego poke bowl.

Przygotowanie

Przygotowanie dania jest banalnie proste.Dlatego jest to idealne danie, by zacząć przygodę z japońską kuchnią.

  1. Zaczynamy od namoczenia glonów wakame w zimne wodzie. Wystarczy zaledwie łyżka suchych glonów, bo po namoczeniu zwiększają one objętość kilku- a nawet kilkunastokrotnie. Po namoczeniu glony trzeba kilkukrotnie przepłukać, by pozbyć się specyficznego „zapachu morza”.
  2. Makaron soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
  3. Wystudzony makaron soba mieszamy z wodorostami wakame.
  4. Całość doprawiamy sosem sojowym i posypujemy poszatkowanym szczypiorem/dymkę.

Gotowe! Można jeść!
Itadakimasu!

Wakame soba - makaron gryczany soba z wodorostami wakame

Wakame soba, czyli makaron gryczany soba z wodorostami wakame

🍜 Przeczytaj inne nasze >> artykuły o japońskiej kuchni!
🍜 Zobacz inne przepisy na >> proste dania kuchni japońskiej!