BLOG
Przeczytaj relacje z naszych podróży
Najnowsze artykuły
Kuchnia japońska: przepis na zupę miso na zimno (hiyajiru)
Przepis na zupę miso na zimno – hiyajiru. Można powiedzieć, że to trochę taki „japoński chłodnik”. Zresztą podobnie jak nasz chłodnik hiyajiru często zawiera świeże ogórki. Zupę tę przygotowuje się szybko i łatwo, a jest naprawdę smaczna i orzeźwiająca. Na końcu artykułu podaję wskazówki, [...]
Festiwal Hanami 2022 – zaproszenie
Festiwal Hanami 2022. Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję warszawskiego Festiwalu Hanami, którą w tym roku oficjalnie obcięliśmy patronatem. Festiwal odbędzie się 8. maja 2022 roku w Parku Agrykola. Celem wydarzenia jest popularyzacja tradycji podziwiania kwitnących drzew (jap. hanami) [...]
Kawa po wietnamsku – jak zaparzyć
Kawa po wietnamsku – jak zaparzyć + podstawowe informacje o wietnamskiej kawie. Kuchnia wietnamska staje się w Polsce coraz bardziej popularna, chociaż to, co poznajemy u nas za sprawą wietnamskiej mniejszości, to głównie kuchnia północy. Przyznam szczerze, że po naszej kilkutygodniowej podróży przez Wietnam skłaniam [...]