BLOG
Przeczytaj relacje z naszych podróży
Najnowsze artykuły
XV Dni Japońskie – zaproszenie i program
XV Dni Japońskie. W imieniu Organizatorów (Klub Yakumo-goto i Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego) zapraszamy na XV Dni Japońskie, które odbędą się w dniach 23-24 kwietnia 2022 roku w Łodzi. Celem wydarzenia jest propagowanie wiedzy o kulturze, gospodarce i społeczeństwie japońskim. Poniżej program [...]
Gomashio – najprostsza japońska posypka do ryżu furikake [przepis]
Gomashio – najprostsza japońska posypka do ryżu (furikake). W Japonii popularnym dodatkiem do ryżu (i do innych potraw) są posypki – tzw. furikake. Dodają one daniom ciekawego smaku, zdobią potrawy, a jednocześnie są dodatkowym źródłem składników odżywczych. Jedną [...]
Osechi Ryori – noworoczny posiłek w Japonii (2025)
Osechi Ryori – noworoczny posiłek w Japonii. Czy wiesz, że w Japonii je się w Nowy Rok specjalnie skomponowany posiłek? To osechi (lub osechi ryōri) – zestaw tradycyjnych noworocznych potraw, które pozwalają z celebracją przywitać właśnie rozpoczęty rok i mają zapewnić w nim pomyślność. [...]