BLOG
Przeczytaj relacje z naszych podróży
Najnowsze artykuły
Tuńczyk za 2 miliony dolarów – gdzie go zjeść? Recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji w Tokio
Tuńczyk za 2 miliony dolarów – recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji w Tokio. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. Wylicytował go Kiyoshi Kimura, by zaserwować go w jednej ze swoich restauracji sushi. I wiecie co? [...]
Kuchnia japońska: ochazuke (przepis)
Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste w kontekście ryżu. Czy podam przepis na ochazuke? Nie jestem pewna, czy taki istnieje, bo każdy [...]
Kanji tygodnia: olej (油)
Ostatnio mało uwagi poświęciłam językowi japońskiemu, zatem nadrabiam. Przyszedł czas na nowe kanji tygodnia. I ponownie jest to jeden z moich ulubionych znaków. Zapraszam – kanji tygodnia: olej (油). […]