Blog o Japonii. Byłem tu. Tony Halik.

Blog o Japonii

Japonia. Kraj pełen sprzeczności: stare kontra nowe, tradycyjne vs. nowoczesne, betonowo-stalowe cuda tuż obok drewnianych pawilonów… Tak zaczyna się niemal każdy film o Japonii, ale ona taka właśnie jest. Zapraszam we wspaniałą podróż po Kraju Kwitnącej Wiśni – czekają Cię zapierające pierś widoki i niezwykle ciekawa kultura!

Chociaż na blogu znajdziesz relacje z podróży do różnych krajów, o Japonii piszemy najczęściej. Staramy się jeździć tam przynajmniej raz w roku. Odwiedziliśmy ten kraj 6 razy, ale już planujemy kolejny wyjazd. Na blogu dzielimy się relacjami z podróży do Japonii, podpowiadamy, jak zorganizować samodzielną podróż do Japonii, ale piszemy też  artykuły o kulturze japońskiej. Poruszamy tematy jak, np. kuchnia japońska kino japońskie literatura japońska i o Japonii japońska modajęzyk japoński ciekawe miejsca w Japonii. Publikujemy też wywiady z innymi pasjonatami japońskiej kultury – malarzami, rękodzielnikami, znawcami kimon, herbaty.

Podcast o Japonii

Od niedawna o Japonii opowiadamy także w audycji – podcaście o Japonii. Co wtorek pojawia się nowy odcinek. Wysłuchaj tych już wyemitowanych i subskrybuj nasz podcast, by nie przegapić nowych odcinków: Podcast o Japonii.

Blog o Japonii – posty (od najnowszych)

Japoński street food #2: przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii

By |2023-01-24T16:11:41+01:0026.04.2021|Kategorie: Podróż kulinarna, Japoński street food, Japońskie makarony: ramen, udon, soba, shirataki i inne (kuchnia japońska), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Japoński street food #2: przysmaki „uliczne”, których trzeba spróbować. Zapraszam na drugą część artykułu o japońskim street foodzie. W pierwszej części zawarłam listę naszych [...]

Możliwość komentowania Japoński street food #2: przysmaki uliczne, których trzeba spróbować w Japonii została wyłączona

Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 2: dania śniadaniowe

By |2023-04-29T17:33:53+02:0025.04.2021|Kategorie: Kuchnia japońska, Japońska kuchnia wegańska, Japońskie makarony: ramen, udon, soba, shirataki i inne (kuchnia japońska), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej, Przepisy na proste dania japońskie|Tagi: , , , , , , , , , , |

Japońskie dania śniadaniowe. Dzisiaj druga część artykułu o japońskich śniadaniach - propozycja małych dań, które idealnie nadają się na śniadanie. (Link do pierwszej części z [...]

Możliwość komentowania Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 2: dania śniadaniowe została wyłączona

Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 1: zestawy DIY

By |2023-04-29T17:24:22+02:0024.04.2021|Kategorie: Kuchnia japońska, Japońska kuchnia wegańska, Japońskie makarony: ramen, udon, soba, shirataki i inne (kuchnia japońska), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej, Przepisy na proste dania japońskie|Tagi: , , , , , , , , , , , |

Japońskie śniadania goszczą na naszym stole bardzo często. Pokochaliśmy je już podczas pierwszych podróży do Japonii, bo przekonaliśmy się, że nam bardzo służą. Pyszne japońskie [...]

Możliwość komentowania Japońskie śniadanie, które możesz zrobić w domu – część 1: zestawy DIY została wyłączona

Wegańska nikujaga (bīgan nikujaga) – czy to możliwe? [przepis]

By |2022-05-17T14:51:30+02:0023.04.2021|Kategorie: Kuchnia japońska, Japońska kuchnia wegańska, Japońskie makarony: ramen, udon, soba, shirataki i inne (kuchnia japońska), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej, Przepisy na proste dania japońskie|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Wegańska wersja nikujaga. Nikujaga to japoński gulasz z mięsem i ziemniakami. Czy jest możliwe zrobienie smacznej wegańskiej wersji tego dania? Oczywiście! Miałam o tym napisać [...]

Możliwość komentowania Wegańska nikujaga (bīgan nikujaga) – czy to możliwe? [przepis] została wyłączona

Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem

By |2023-06-27T17:26:36+02:0022.04.2021|Kategorie: Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Blog o Japonii, Japoński street food, Kamakura 鎌倉, Kioto 京都, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Naha, Okinawa 沖縄, Osaka 大阪, Podróż kulinarna, prefektura Kioto, Prefektura Okinawa, prefektura Osaka, prefektura Tokio (stołeczna), region Kansai (Japonia), region Kantō (Japonia), region Kinki (Japonia), Tokio 東京|Tagi: , , , , , , , , , , , , , |

Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem. W Japonii nie ma takich miejsc, jak nocne markety z ulicznym jedzeniem, z których słyną inne kraje Azji [...]

Możliwość komentowania Japoński street food #1: polecane miejsca z „ulicznym” jedzeniem została wyłączona

Nagashi somen, czyli płynący makaron

By |2022-05-09T11:01:35+02:0020.04.2021|Kategorie: Kuchnia japońska, Japońskie makarony: ramen, udon, soba, shirataki i inne (kuchnia japońska), Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , |

Nagashi somen, czyli płynący makaron. Kwiecień plecień… Mam nadzieję, że w tym roku już nie spadnie kwietniowy śnieg (i nie chodzi o opadające płatki kwiatów wiśni). [...]

Możliwość komentowania Nagashi somen, czyli płynący makaron została wyłączona
Przejdź do góry