KUCHNIE AZJI
Tutaj znajdziesz wszystkie treści (artykuły, podcasty audio i video) z kategorii Kuchnie Azji.
Jeśli szukasz informacji na temat kuchni konkretnego kraju, przejdź do którejś z podkategorii (kliknij na link):
Tutaj znajdziesz wszystkie treści (artykuły, podcasty audio i video) z kategorii Kuchnie Azji.
Jeśli szukasz informacji na temat kuchni konkretnego kraju, przejdź do którejś z podkategorii (kliknij na link):
Japoński rok od kuchni (Wydawnictwo Kirin). Dzisiaj mamy ciekawostkę dla wszystkich pasjonatów kuchni azjatyckich, zwłaszcza kuchni japońskiej. Spod szyldu Wydawnictwo Kirin wychodzi właśnie książka pt. Japoński rok [...]
Tuńczyk za 2 miliony dolarów – recenzja restauracji Sushi Zanmai Tsukiji w Tokio. Japonia znowu zaskakuje kulinarnie. Na noworocznej aukcji tuńczyków w Tokio zlicytowano tuńczyka za prawie 2 miliony dolarów. [...]
Dzisiaj opowiem o dosyć specyficznym daniu z japońskiej kuchni. To ochazuke (lub chazuke) czyli ryż z herbatą – jeden ze sposobów wykorzystania ryżu, który został z poprzedniego dnia. Japoński sposób na zero waste [...]
Happa to Mame: japońska herbati i wagashi w Poznaniu. Podczas każdej podróży poszukujemy azjatyckich, a zwłaszcza japońskich smaków. I tak, będąc w Poznaniu, trafiliśmy do świetnego miejsca, [...]
Podcast o Japonii №14 + Wagashi PL (o słodyczach wagashi, czerwonej fasoli i mochi w listkach sakury). Posłuchaj kolejnego podcastu o Japonii. Dzisiaj rozmawiamy o wagashi z naszym gościem – Danutą z Wagashi [...]
Izakaya to specyficzny rodzaj japońskiego lokalu. Moja pierwsza sensei od japońskiego mówiła o tych miejscach „pubo-restauracja”. Bo to właśnie coś pomiędzy pubem i restauracją. W izakaya napijemy [...]