PODRÓŻ KULINARNA

Byłem tu. Tony Halik. blog kulinarny?
Nasz blog to po części blog kulinarny, chociaż najbardziej właściwa wydaje się być kategoria „blog podróżniczo-kulinarny”. Zdecydowanie jesteśmy kulinarnym freakami (teraz to się chyba nazywa foodies). Potrafimy przejechać pół obcego kraju, by spróbować konkretnej potrawy lub lokalnego produktu.

Pewnie zauważyliście, że szczególnie pasjonuje nas kuchnia japońska, którą zgłębiamy od 15 lat i którą staramy się promować na blogu. Ale nie ograniczamy się jedynie do niej. Od zawsze przepadamy za kuchnią indyjską, a ostatnio nasze serce (i podniebienia) zdobywa też kuchnia wietnamskakuchnia hawajska. A na blogu dzielimy się wrażeniami na temat potraw brazylijskich, irlandzkich, i innych. Zapraszamy w te kulinarne podróże!

➡️ Kuchnia japońska
➡️ Kuchnia hawajska
➡️ Kuchnia wietnamska
➡️ Kuchnia brazylijska
➡️ Kuchnia chińska
➡️ Kuchnia majorkańska (hiszpańska)
➡️ Kuchnia irlandzka

Shiso, czyli pachnotka – smaczna roślina z japońskiej kuchni (2023)

By |2023-07-06T19:33:36+02:0009.06.2015|Kategorie: Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , , , , , , |

Shiso, czyli pachnotka – smaczna roślina z japońskiej kuchni. Przy okazji przepisu na onigiri pisałam, że moja ulubiona posypka do ryżu to yukari z czerwonej pachnotki. Wspominałam też, że świeża zielona pachnotka [...]

Możliwość komentowania Shiso, czyli pachnotka – smaczna roślina z japońskiej kuchni (2023) została wyłączona

Kuchnia japońska: co to jest onigiri i jak je zrobić?

By |2022-01-17T23:06:12+01:0008.06.2015|Kategorie: Japonia 日本, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tagi: , , , , , , , , , , , , , , |

W przedostatni weekend majowy braliśmy udział w fajnych warsztatach – uczyliśmy się przygotowywać tzw. ryżowe kanapki, czyli onigiri (おにぎり). Do tej pory zajadaliśmy się onigiri kupowanymi w japońskich sklepach konbini [...]

Możliwość komentowania Kuchnia japońska: co to jest onigiri i jak je zrobić? została wyłączona

Festiwal Kulinarny Smaki Azji i Pacyfiku

By |2018-05-25T09:48:41+02:0005.06.2015|Kategorie: Afryka, Azja, Chiny 中国, Japonia 日本, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|

Chyba już wszyscy nasi czytelnicy wiedzą, że kiedy odwiedzamy jakiś kraj, to bardzo wiele uwagi poświęcamy jego kuchni. Naszymi kulinarnymi odkryciami staramy się dzielić na blogu (zapraszamy do zapoznania [...]

Możliwość komentowania Festiwal Kulinarny Smaki Azji i Pacyfiku została wyłączona

Matsuri Piknik z Kulturą Japońską 2015 – Zapraszamy na pokaz zdjęć z Japonii „101 ziarenek ryżu”

By |2020-09-03T18:52:17+02:0028.05.2015|Kategorie: btth live, Japonia 日本, Konferencje i Festiwale, Podróż kulinarna|Tagi: , , , , , , |

W najbliższą sobotę, na warszawskim Torwarze, odbędzie się kolejna edycja imprezy Matsuri Piknik z Kulturą Japońską. Przy okazji pikniku będzie można obejrzeć nasze zdjęcia i posłuchać opowieści z podróży po Kraju [...]

Możliwość komentowania Matsuri Piknik z Kulturą Japońską 2015 – Zapraszamy na pokaz zdjęć z Japonii „101 ziarenek ryżu” została wyłączona

Kocia Kawiarnia Kociarnia – pomóż stworzyć pierwszą Neko Cafe w Polsce

By |2022-06-02T16:46:15+02:0006.05.2015|Kategorie: Blog o Japonii, Japońskie imprezy i wydarzenia w Polsce, Japońskie imprezy w Krakowie, Koci Świat =^.^=, Kraków, Podróż kulinarna, Polska|Tagi: , , , , , , |

Pamiętacie post o Shinjuku i naszej wizycie w kociej kawiarni, tzw. neko cafe? To było naprawdę fajne doświadczenie – wypić kawę w towarzystwie kilkunastu kotów. Mamy dla Was wspaniałą wiadomość: [...]

Możliwość komentowania Kocia Kawiarnia Kociarnia – pomóż stworzyć pierwszą Neko Cafe w Polsce została wyłączona

Brazylijskie uczty: torresmo, czyli świńskie skórki hop do buzi

By |2022-02-17T11:50:21+01:0026.02.2015|Kategorie: Argentyna, Brazylia, Brazylia 2014, Podróż kulinarna, Video|Tagi: , , |

Brazylijskie uczty: torresmo, czyli świńskie skórki hop do buzi. Jest taka potrawa, która wegetarian, dietetyków i innych ekspertów od zdrowego żywienia może przyprawić o palpitacje [...]

Możliwość komentowania Brazylijskie uczty: torresmo, czyli świńskie skórki hop do buzi została wyłączona
Przejdź do góry