BLOG
Przeczytaj relacje z naszych podróży
Grupa dyskusyjna „Japonia budżetowo” działa już od 8 lat!
Dzisiaj nasza grupa dyskusyjna Japonia budżetowo – tanie podróżowanie obchodzi 8. urodziny! To najstarsza taka grupa na polskojęzycznym Facebooku. Z dumą możemy powiedzieć, że to najprzyjemniejsze miejsce, które zrzesza miłośników podróży do/po Japonii i generalnie wszelkich miłośników japońskiej kultury! Przynajmniej tak mówią członkowie tej społeczności! Jeśli jeszcze nie dołączyliście [...]
Nowe ceny JR Pass (Japan Rail Pass) w 2023
Nowe ceny JR Pass w 2023. Japan Rail Group zapowiedziało od października 2023 r. podwyżki cen JR Pass (nielimitowany bilet na przejazdy pociągami Japan Rail, w tym superekspresami shinkansen). Poniżej znajdziesz dotychczasowe i nowe ceny biletów JR Pass Ordinary oraz JR Pass Green Car wraz z obliczoną podwyżką [...]
Wiza do Japonii 2025
Wiza do Japonii (turystyczna). Jeśli wybierasz się do Japonii w celu turystycznym, służbowym lub naukowym nie przekraczającym 90 dni, nie musisz się ubiegać o wizę do Japonii przed wylotem. Obywatele Polski mogą lecieć do tego państwa z ważnym paszportem, a wszystkie niezbędne formalności wizowe wykonywane są na lotnisku w Japonii. W przypadku innego celu/długości podróży, [...]
Podróż do Japonii bez certyfikatu i testu od 29 kwietnia 2023
Podróż do Japonii bez certyfikatu i testu już od 29 kwietnia?! Na stronie na stronie MHLW (japońskiego Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej) pojawiło się info, że podróżujący z zagranicy nie muszą okazywać certyfikatu szczepień ani potwierdzenia negatywnego wyniku testu na obecność COVID-19, już 29 kwietnia 2023 roku. […]
Podróż do Japonii po 8 maja 2023 – bez certyfikatu i testu na COVID-19
Podróż do Japonii po 8 maja 2023 – bez certyfikatu szczepień i testu na obecność COVID-19. Japoński rząd ogłosił, że z początkiem maja zmieniają się zasady odnośnie podróży do Japonii z zagranicy: podróżujący nie będą musieli okazywać certyfikatu szczepień ani potwierdzenia negatywnego wyniku testu na obecność COVID-19. Nowe zasady będą obowiązywać [...]
Podróż do Japonii przez Chiny po 5 kwietnia 2023
Podróż do Japonii przez Chiny po 5 kwietnia 2023 – certyfikat szczepienia bez konieczności testu na obecność COVID-19. Japoński rząd ogłosił, że 5 kwietnia 2023 zostaną złagodzone restrykcje odnośnie podróży do Japonii bezpośrednio z Chin Kontynentalnych (nie dotyczy Hong Kongu i Makau). Podróżujący posiadający certyfikat szczepienia (3 dawki) przeciwko COVID-19 [...]
Podróż do Japonii 2023 – wymagania sanitarne (do 28.04.2023)
Podróż do Japonii 2023. Aktualnie do Japonii można podróżować turystycznie, o ile podróżujący przyjął 3 dawki szczepienia przeciw COVID-19 lub wykonał przed wylotem odpowiedni test na obecność COVID-19. Po przylocie do Japonii nie jest wykonywany dodatkowy test, a podróżujący nie są poddawani kwarantannie. Poniżej najważniejsze informacje oraz przydatne linki odnośnie restrykcji sanitarnych [...]
Podróż do Japonii 2022 – Polska w „niebieskiej” grupie (bez kwarantanny)
Podróż do Japonii 2022 – Polska w „niebieskiej” grupie (bez kwarantanny). Japonia złagodziła restrykcje odnośnie wjazdu obcokrajowców, w tym dopuściła podróże turystyczne. Najważniejsza dla nas informacją jest zaliczenie Polski do tzw. „niebieskiej” grupy krajów (o niskim „wskaźniku infekcji”). Podróżujący do Japonii z takich krajów nie mają obowiązku odbywania kwarantanny [...]
Najnowsze artykuły
Uki Green – Ramen Day: Miso Ramen Laksa
By Asia|2023-05-16T16:05:47+02:0018.05.2022|Categories: Japonia 日本, Blog o Japonii, Kuchnia japońska, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Recenzja restauracji, Warszawa|Tags: Blog o Japonii, co to jest laksa, Gdzie na ramen w Warszawie, gdzie w Polsce można zjeść dobry ramen, Gdzie w Warszawie zjeść azjatyckie, Gdzie w Warszawie zjeść japońskie, Gdzie zjeść najlepszy ramen w Warszawie, Gdzie zjeść ramen w Warszawie, gobo - korzeń łopianu, japońska kuchnia wegańska, kuchnia japońska w Polsce, Kuchnia japońska w Warszawie, kuchnia wegańska w Warszawie, laksa, menma - sfermentowane pędy bambusa, Najlepszy ramen w Polsce, Najlepszy ramen w Warszawie, prawdziwa kuchnia japońska, Ramen, ramen w Warszawie, Recenzje restauracji, restauracje japońskie w Polsce, restauracje japońskie w warszawie, Uki Green, Uki Green w Warszawie, vegan ramen, wegański ramen|
Uki Green – Ramen Day: Miso Ramen Laksa. W zeszłym tygodniu (11 maja 2022 r.) w wegańskiej restauracji Uki Green (Warszawa) miało miejsce kolejne wydarzenie z cyklu „Ramen Day” i można było zjeść coś spoza regularnej karty. Tym razem w limitowanym [...]
Kuchnia japońska: japońskie dania i ich rodzaje
By Asia|2023-07-06T21:11:19+02:0017.05.2022|Categories: Kuchnia japońska, Blog o Japonii, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna|Tags: Aemono - japońskie dania z sezonowym „przybraniem”, Agemono - japońskie dania smażone, Blog o Japonii, Gohan - japońskie dania z ryżem, Itamemono - japońskie dania stir-fry, japońskie dania i ich rodzaje, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kanmi - japońskie słodycze i desery, Kuchnia japońska, kuchnie Azji, Kuchnie Azji – potrawy i restauracje, Menrui - japońskie dania z makaronem, Mushimono - japońskie dania na parze, nabe, nabemono, Nabemono - japońskie dania jednogarnkowe, Namamono - japońskie dania z surowych składników, Nimono - japońskie dania gotowane/duszone, Podróż kulinarna, prawdziwa kuchnia japońska, Shirumono - japońskie zupy, Sunomono – japońskie dania ze składników marynowanych w occie, Tsukemono - japońskie pikle, Yakimono - japońskie dania gillowane, Zensai - japońskie przystawki i przekąski|
Kuchnia japońska: japońskie dania i ich rodzaje. Zrobiłam update artykułu, w którym omawiam 15 najważniejszych kategorii japońskich dań (z przykładami potraw i linkami do przepisów). […]
Kuchnia japońska: przepis na yosenabe (japoński hot-pot)
By Asia|2023-07-06T21:13:45+02:0015.05.2022|Categories: Kuchnia japońska, Blog o Japonii, Japonia 日本, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, Kuchnie Azji, Podróż kulinarna, Przepis, Przepisy na dania kuchni japońskiej|Tags: Blog o Japonii, donabe, garnek donabe, grzyby eringi, grzyby shiitake, japoński gorący kociołek, japoński hot-pot, Japońskie potrawy których trzeba spróbować, krewetki ebi, Kuchnia japońska, kuchnie Azji, Kuchnie Azji – potrawy i restauracje, nabe, nabemono, Nabemono - japońskie dania jednogarnkowe, ośmiornica tako, Podróż kulinarna, prawdziwa kuchnia japońska, Przepis, przepisy na dania japońskie, Przepisy na dania kuchni japońskiej, shiitake, yose-nabe, yosenabe|
Przepis na yosenabe (japoński hot-pot). Kilka dni temu wrzucałam na grupę kulinarną „Kuchnia japońska” zdjęcia z naszego weekendowego „biesiadowania”. Przygotowaliśmy w domu japoński hot-pot z warzywami, grzybami i owocami morza. Pojawiła się prośba o przepis, zatem poniżej zamieściłam opis, jak przygotować yosenabe [...]