KUCHNIE AZJI
Tutaj znajdziesz wszystkie treści (artykuły, podcasty audio i video) z kategorii Kuchnie Azji.
Jeśli szukasz informacji na temat kuchni konkretnego kraju, przejdź do którejś z podkategorii (kliknij na link):
Tutaj znajdziesz wszystkie treści (artykuły, podcasty audio i video) z kategorii Kuchnie Azji.
Jeśli szukasz informacji na temat kuchni konkretnego kraju, przejdź do którejś z podkategorii (kliknij na link):
Dzisiaj spróbuję Was namówić do wypróbowania dania, bez którego Japończycy nie umieją sobie wyobrazić obchodów Nowego Roku. Chodzi o toshikoshi soba – noworoczny makaron soba. Poniżej zamieściłam prosty przepis na to danie. [...]
Przepis na zupę miso. Dzisiaj podajemy przepis na zupę miso (miso shiru), czyli jedną z bardziej znanych potraw kuchni japońskiej. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Do tego jest pyszna, zdrowa [...]
Natto – najbardziej kontrowersyjna japońska potrawa?! Natto (a w zasadzie nattō), czyli ciągnąca się sfermentowana soja, to według wielu obcokrajowców najbardziej obrzydliwa potrawa w japońskiej kuchni. A co takiego obrzydliwego jest [...]
Pewnie nieraz słyszeliście o tym, że japońska kuchnia jest bardzo misterna i nie ma w niej miejsca na przypadek. Pewnie słyszeliście też terminy kuchnia w stylu kaiseki, czy japoński posiłek kaiseki. Koniec tajemnicy [...]
Jesteśmy wielkimi miłośnikami zupy rāmen. Podczas każdej wizyty w Japonii staramy się spróbować jak najwięcej rodzajów tej słynnej zupy w jak największej liczbie [...]
Okonomiyaki Kansai Style (przepis na okonomiyaki z Osaki). Okonomiyaki to japońskie placki z kapustą, które przez obcokrajowców są często nazywane „japońską pizzą”. Zachwycałam się nimi w kontekście naszej wizyty w Hiroszimie; później odkryłam [...]